$
בורסת ת"א

דוראל תציע לקיבוצים מתקני אגירה וצפויה להגדיל פי שלושה את הכנסותיה

חברת האנרגיה המתחדשת מתכוונת לתת מענה כולל לצרכני החשמל הארגוניים. עלות הקמת מתקני אגירה ב־190 הקיבוצים, שבשטחיהם כבר הקימה פרויקטים סולאריים, מוערכת ב־570 מיליון שקל

צלי גרינברג 07:1908.02.21

דוראל אנרגיה מתכננת להרחיב את פעילותה לתחום אגירת האנרגיה, לצד המשך הקמת פרויקטים סולאריים, והכוונתה להיות מעין One stop shop אנרגטית עבור צרכני חשמל ארגוניים, דוגמת קיבוצים ומפעלים. חברת האנרגיה הירוקה מציינת בדיווח שלה לבורסה כי בכוונתה לתת מענה הכולל הקמת פרויקטים לייצור חשמל, אגירת אנרגיה וניהול רשת החשמל, וכי היא רואה בכך את מנוע הצמיחה העתידי שלה.

 

לדברי דוראל, הצעד הזה יוביל כ־190 קיבוצים, שבשטחם ובשיתוף פעולה עימם הקימה 95% מהפרויקטים הסולאריים שלה, לעצמאות אנרגטית. עוד הוסיפה כי הרווח מהפרויקטים הללו ייגדל, כתוצאה מניתוב עיקר צריכת החשמל בהתאם לתעריפים המשתנים בהתאם לשעות השימוש. כך, למשל, יוכלו המשתמשים לרכוש חשמל זול ולאגור אותו, ולאחר מכן לצרוך אותו או למכור אותו חזרה לרשת החשמל בשעות השיא, כאשר התעריף מתייקר.

 

דוראל מחזיקה כיום בהספק של כ־552 מגה־ואט מחוברים, ולהערכת השוק יתווסף לה הספק של כ־570 מגה־ואט כתוצאה מהמהלך. זאת בהנחה שתצליח להקים את מתקני אגירת האנרגיה בכל הפרויקטים המחוברים, ובאלה שבפיתוח וייזום בקיבוצים.

 

מודל הפעילות העיקרי חולק את העלויות וההכנסות בצורה שווה עם הקיבוצים (50%–50%), אך לטובת מיזמי האגירה תציע החברה מודלים נוספים, ובהם מימון, הקמה ואחזקה מלאה של מתקני האגירה בידיה, תוך מכירת שירותי ניהול הרשת והאגירה לקיבוצים. עלות הקמת מתקני האגירה לצד הפרויקטים הקיימים מוערכת ב־570 מיליון שקל.

 

מערכת סולארית של דוראל מעל מטעים מערכת סולארית של דוראל מעל מטעים צילום: : יח"צ

 

 

גורמים בשוק האנרגיה הירוקה מעריכים כי הקמת המאגרים בכל הפרויקטים בקיבוצים תתרום להכנסות השנתיות של דוראל 50–70 מיליון שקל - פי שלושה מהכנסותיה לשלושת הרבעונים הראשונים של 2020, שעמדו על 27 מיליון שקל, מהם 19.8 מיליון שקל ברבעון השלישי לבדו.

 

בישראל יש כ־265 קיבוצים, ודוראל תנסה להרחיב את פעילותה לקיבוצים נוספים, לצד הצעת פתרונות אגירה למפעלים גדולים. עדיין לא ידוע אילו פתרונות אגירה תציע החברה, אך כל פתרון שתבחר ייאלץ להתמודד בשוק תחרותי שמבקש לכבוש את צרכני החשמל הגדולים, ובהם המפעלים הגדולים.

 

מנכ"ל דוראל יקי נוימן אמר ל"כלכליסט" כי "היצרנים הגדולים, ובכללם טסלה, רואים בישראל את אחד משוקי האגירה הגדולים בעולם, ואת דוראל כשחקן מוביל בו. העמקת פעילותנו באגירה היא מהלך טבעי ונדרש, שירחיב הן את אפשרות ייצור האנרגיה המתחדשת והן את הכנסות הקיבוצים והחברה. מדובר במנוע צמיחה משמעותי ומיידי לשנים הקרובות, שממשיך את זכייתנו להספק 300 מגה־ואט, לצד קיבולת אגירת אנרגיה של 1,200 מגה־ואט שעה, במכרזי רשות החשמל".

 

גם חברות האנרגיה הירוקה נופר אנרג'י ואנלייט דיווחו אתמול על התקדמות עסקית. נופר תרכוש עם קרן השקעות התשתית והאנרגיה נוי עד 50% ממניות החברה האיטלקית Sunprime Generation, המתקינה לוחות סולאריים על גגות באיטליה, תמורת עד 60 מיליון יורו. אנלייט תשתף פעולה עם נאוויטס פטרוליום להקמת פרויקטי רוח. שיעור האחזקה של אנלייט יעמוד על כ־60%, ונאוויטס פטרוליום תחזיק ביתרה.

x