$
בורסת ת"א

מנהל ההשקעות של eToro: "זה דור חדש שמשקיע לפי חוכמת ההמונים"

גיל שפירא, מנהל ההשקעות של החברה הישראלית המתחרה ברובינהוד, בטוח שמניית גיימסטופ לא כל כך חשובה: "זה אירוע חולף. הסיפור הוא משקיעים ששואבים מידע מרשתות חברתיות"

סופי שולמן 08:2002.02.21

"מה שקורה בימים אלה במניות כמו גיימסטופ הוא אירוע נקודתי וחולף, והוא לא הסיפור המרכזי, אלא עלייתם של דור המשקיעים החדש", כך אומר ל"כלכליסט" גיל שפירא, מנהל ההשקעות הראשי של חברת eToro (אי־טורו), שמפעילה פלטפורמה למסחר בשווקים, המשלבת מרכיב חברתי.

 

 

שפירא, שניהל עד לפני שנה את פעילות תעודות הסל של פסגות, מבקש להבהיר: "עכשיו יש דיון ער סביב אירוע נקודתי, אבל הסיפור הגדול הוא קבלת החלטות השקעה בצורה שונה מפעם. זה השינוי התפיסתי הענק שמתרחש כבר כמה שנים ועכשיו מגיע לשיא. השאלה שצריכה להישאל היום היא לא איך הכל ייגמר, אלא להבין שזה רק מתחיל".

 

הפורום באתר Reddit שבו חברים רבים ממשקיעי הדור החדש הפורום באתר Reddit שבו חברים רבים ממשקיעי הדור החדש צילום: בלומברג

 

המלחמה המתחוללת בוול סטריט בין משקיעים צעירים לבין קרנות גידור תפסה את תשומת הלב של המונים בעולם, אולם עד כה לא הורגשה בישראל בצורה מובהקת. מעט משקיעים ישראלים סוחרים במניות גיימסטופ ו־AMC שנמצאות בלב הדרמה, ואפילו נפתחו קבוצות טלגרם חדשות המוקדשות לנושא, אך לא מדובר במספרים משמעותיים. עם זאת, אי־טורו הישראלית בהחלט הושפעה מהסיפור, בעיקר לאחר שבאפליקציית ניהול ההשקעות רובינהוד החליטו לחסום את המסחר במניות המדוברות.

 

בהמשך החליטו ברובינהוד רק להגביל את המסחר, אבל הנזק נעשה - והמוני משתמשים נטשו את השירות. בשנה החולפת קיבלה אי־טורו רישיון לפעול בארה"ב, ובשבועות האחרונים נרשמו לשירות שלה כמיליון משתמשים חדשים, רבים מהם בעקבות סערת רובינהוד. לשם השוואה, בכל 2020 נוספו לחברה 5 מיליון משתמשים. כעת, מספר המשתמשים הכולל בה הוא כ־18 מיליון, יותר משיא של 13 מיליון ברובינהוד בסוף 2020, לפני גל העזיבות של סוף השבוע האחרון.

 

לא המון זועם

 

"צריך לתת לאנשים הצעירים את הקרדיט הראוי", הוסיף שפירא. "זו לא חבורה שלוחצת על קניה או מכירה באופן אקראי. הם רוצים לקרוא, לשמוע ולהתייעץ, אבל לעשות את זה ברשתות החברתיות ובצורה בלתי אמצעית. בדיוק כפי שהיום בקרב הדור הצעיר יש פחות עניין בביקורת מסעדות שנכתבה על ידי מבקר אחד, אלא יותר עניין בחוכמת המונים והסתמכות על מדד פופולריות כדי לבחור מסעדה או להחליט על מנות. כך קורה כעת גם בהשקעות", מסביר שפירא.

 

לדבריו, מנתוני אי־טורו עולה כי בשנים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בחלקם של משקיעים פרטיים קטנים - המכונים משקיעי ריטייל - במסחר העולמי. לפי הנתונים, כרבע מהמסחר העולמי מרוכז בידי משקיעי הריטייל, בעוד שנתחם ההיסטורי היה 10% בלבד.

 

"רובם לא מתואמים אחד עם השני ולא פועלים כמו עדר", אומר שפירא. "אסור להתבלבל עם האירוע הנוכחי והנקודתי, מעניין ככל שיהיה. אנחנו מעריכים כי עשרות ומאות מיליוני משקיעים ילידי שנות השמונים ואילך ימשיכו להצטרף לרשתות החברתיות להשקעות. אנחנו רואים תשואות יוצאות מן הכלל אצל המשקיעים שלנו. זה לא בגלל מניות כמו גיימסטופ. גם הטענה שהמשקיעים האלה עדיין לא חוו שוק יורד אינה נכונה. מי שחווה את מרץ 2020 יודע מהו שוק נופל, זו היתה נפילה מהירה יותר אפילו מזו של 2008".

 

 

קיית' גיל, הצעיר מאחורי מאניית גיימסטופ קיית' גיל, הצעיר מאחורי מאניית גיימסטופ מקור: youtube

 

לפי שפירא, הגיל הממוצע של משתמש באי־טורו עומד על 36, ונמצא במגמת ירידה קלה. אי־טורו פועלת במודל דומה לזה של רובינהוד. היא מאפשרת מסחר ללא עמלות בסכומים נמוכים, כולל רכישת שברירי מניות, כמו למשל קניית מנית אפל שמחירה הוא 130 דולר ב־50 דולר בלבד. המודל העסקי של החברה מבוסס על אגירת פקודות של משתמשים קטנים רבים והעברתם לברוקרים השותפים של אי־טורו.

 

רובינהוד, לעומת זאת, מבוססת על מכירת פקודות המסחר של משתמשיה למה שמכונה "ספקי נזילות", שמבצעים את המסחר בפועל עבור המשתמשים. שפירא מתעקש כי בניגוד לרובינהוד, אי־טורו לא מעבירה מידע מוקדם על פקודות המסחר של משתמשיה לאותם ספקי נזילות. מכיוון שאי־טורו רק החלה בפעילות בארה"ב, מרבית הלקוחות שלה מגיעים מאירופה, אסיה ואוסטרליה, אולם רוב ההשקעות של לקוחות אלה נעשות בשוק האמריקאי. לאי־טורו אין רישיון לפעול בישראל.

 

לא מתחייבים לא לחסום

 

שפירא שומר על זהירות בכל הנוגע להגבלות או חסימות של המסחר, כפי שעשתה רובינהוד. "בכל מקום שאנחנו יכולים לתת נזילות נמשיך לתת נזילות. אנו מאפשרים גם מסחר בסחורות, אבל כל משתשמש צריך לעבור מבחן התאמה, ולהסביר בשאלון לא קצר מיהו, כמה הוא מבין בשוק ההון ומה רמת ההיכרות שלו עם מושגי הבסיס. על בסיס התשובות המתקבלות, יש כאלה שנגביל אותם ממסחר בסחורות וכך גם בנוגע למטבעות קריפטו. אבל מעל 85% מהמסחר באי־טורו בתקופה האחרונה הוא לא בסחורות אלא במניות ובמטבעות קריפטו. אנחנו מאפשרים גם פתיחת פוזיציות שורט בנכסים מסוימים, בהתאם למה שמאפשרים ספקי הנזילות".

 

 

מנהל ההשקעות של eToro גיל שפירא. "לשוק יש דרכים למצוא איזון" מנהל ההשקעות של eToro גיל שפירא. "לשוק יש דרכים למצוא איזון"

 

עידן חדש של שקיפות?

 

שפירא מבקש לשפוך עוד אור על התנהגות המשקיעים מהדור הצעיר. "לפני שמתייגים את הסוחרים הצעירים, צריך להבין כי יש תנופה מאוד גדולה דווקא להיבט של הרשת החברתית כמקום לניהול השקעות. זהו דור שאוהב להתייעץ עם אנשים מאזורים אחרים בעולם, לשמוע דעות אחרות אבל גם לשתף בדעות שלו. מבחינתי, כמי שבא מעולם של ניהול השקעות מוסדי, שבו לא יודעים במה משקיעה כל קופת גמל או קרן פנסיה בכל רגע נתון, זה מאוד שונה. כאן הכל חשוף, רואים מה אחרים עושים ויש משקל גדול לחוכמת המונים. גם בקבוצות ברדיט שעלתה עכשיו לכותרות לא כולם מסכימים על הכל".

 

אלא שהשקיפות והשיתוף האלה מהווים פתח להרצת מניות, כפי שנטען כבר לא פעם לגבי הפעילות סביב מניית גיימסטופ.

 

מנהל ההשקעות של eToro גיל שפירא. "לשוק יש דרכים למצוא איזון" מנהל ההשקעות של eToro גיל שפירא. "לשוק יש דרכים למצוא איזון"

 

האם יש חשש מהתערבות של רגולטור בפעילות שלכם?

"אם הרגולטור ירגיש שהוא צריך להתערב הוא יעשה זאת. אנחנו מצידנו שלחנו מיילים ללקוחות וגם פירסמנו בפיד של אי־טורו הסבר ותזכורת כי אנחנו ממליצים לנהוג בשיקול דעת ולשמור על הכללים הבסיסיים בעולם ההשקעות: תגוון את התיק, תקרא, תבדוק ותשקיע במה שאתה מכיר ויודע לטווח הארוך".

 

איך זה ייגמר?

"לשוק ההון יש את הדרכים משלו לאזן ולמצוא את שיווי המשקל".

 

בתוך כך, המסחר במניית גיימסטופ הופסק אתמול זמנית אחרי שצנחה ביותר מ־30%. כמו כן, חברת רובינהוד, שהאפליקציה למסחר שפיתחה שימשה רבים מהמשקיעים מהדור החדש, גייסה עוד 2.4 מיליארד דולר. כעת, היקף הגיוסים שלה מאז חמישי האחרון מגיע ל־3.4 מיליארד דולר.

 

את אי־טורו הקימו ב־2007 האחים רונן ויוני אסיא. יוני אסיא עדיין משמש כמנכ"ל החברה כיום. על רקע הגאות בשווקים והצטרפות של המוני משתמשים צעירים לפעילות המסחר, הוכפלו הכנסות החברה ב־2020, הגיעו ל־500 מיליון דולר והביאו את החברה לכדי לרווחיות. אי־טורו מעסיקה 1,100 עובדים, 700 מתוכם בישראל.

 

"כלכליסט" חשף באחרונה כי החברה מתכננת הנפקה ראשונה בוול סטריט, בדומה לתוכניותיה של רובינהוד המתחרה. זו האחרונה כיוונה לשווי של 20 מיליארד דולר, אך בעקבות אירועי סוף השבוע רבים מטילים ספק ביכולתה להגיע לשווי הזה. eToro בוחנת אפשרות של הנפקה לפי שווי של 5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2021, אך זה תלוי כמובן בכך שהמגמה במניות הטכנולוגיה תישאר חיובית והפעילות החריגה של המשקיעים הצעירים לא תוביל דווקא למפולת בשווקים.

x