$
שווקי חו"ל

ננו דיימנשן מציגה: הדפסת כסף בלי קבלות בחסות ההמונים שנוהרים לרובינהוד

המסיבה במניות הטכנולוגיה הגיעה לננו דיימנשן עם שווי מנופח שנסק ל־1.4 מיליארד דולר, ללא הכנסות של ממש או רווחים באופק. ביצרנית מדפסות התלת־ממד לא היססו לקפוץ על העגלה וגייסו בחודשיים וחצי כמעט מיליארד דולר

סופי שולמן 09:4317.01.21
"מהו לדעתכם המחיר הטוב ביותר לקנות עוד?". שאלה זו מופיעה בערוץ יוטיוב של צעירים שסוחרים במניות באפליקציית רובינהוד ומתייחסת למניה שהתחבבה עליהם באחרונה - זו של ננו דיימנשן הישראלית. השאלה היא אחת מני רבות בסגנון הזה, והיא נכתבה בתגובה לסרטון המסביר מדוע מדובר בקנייה מצוינת, בהמחשה נוספת לכך שהרשתות החברתיות הפכו לפורומים החדשים לניפוח מניות.

 

גם אם לא כל שוק מניות הטכנולוגיה בועתי, יש בו כיסי אוויר עמוקים, ומתדלקים אותם המשקיעים הצעירים הנוהרים לשוק המניות ומבצעים רכישה מבוססת FOMO - הפחד להפסיד את המסיבה הגדולה שאפשר ליהנות ממנה גם בזמן של סגר וריחוק חברתי. המסיבה במניות הטכנולוגיה. מאז נובמבר החגיגה הנודדת הגיעה לביתה של ננו דיימנשן, חברה נטולת הכנסות משמעותיות, בוודאי לעומת השווי הנוכחי שאליו נסקה, 1.4 מיליארד דולר. על רווחים אין טעם לדבר, הם לא נראים באופק. זה לא הפריע למניית החברה, שהמוצר המרכזי שלה הוא מדפסת תלת־ממד, להכפיל את מחירה בנובמבר ולזנק ב־40% נוספים בדצמבר. בשבועיים שחלפו מתחילת 2021 היא הספיקה לקפוץ ב־16%. העליות של החודשים האחרונים מלוות בקפיצה חדה במחזור היומי הממוצע במניה, שמסתכם היום בכ־30 מיליון מניות לעומת פחות ממיליון רק לפני חצי שנה.

 

הסכומים עולים בכל גיוס

 

אם הסיפור היה רק עלייה חדה וספקולטיבית במניה, הרי שהוא היה עוד אחד מני רבים. אך בננו דיימנשן יש עוד ממד חשוב - היא הפכה את העניין בה למדפסת מזומנים. בחודשיים בלבד שחלפו מאמצע נובמבר היא השלימה לא פחות מחמישה גיוסי הון שסכומם המצטבר נושק למיליארד דולר, וליתר דיוק 922 מיליון דולר. כל הגיוסים התבצעו לפי תשקיף מדף שהגישה החברה בעבר, וכולם נעשו בהנחה על מחיר המניה באותה עת. הביטחון ההולך ומתעצם של אנשי ננו דיימנשן בשוק ניכר בסכומים שעולים מגיוס לגיוס. בסוף אוקטובר הסתפקה ננו בגיוס "צנוע" של 50 מיליון דולר, בסוף נובמבר גייסה כבר 100 מיליון דולר, ב־2 בדצמבר אמנם הסתפקה ב־60 מיליון דולר, אך ב־6 בדצמבר כבר תיקנה את הטעות וגייסה 180 מיליון דולר נוספים. ב־28 בדצמבר דיווחה החברה על גיוס 250 מיליון דולר נוספים וביום חמישי בערב הודיעה על 332 מיליון דולר שזרמו גם הם לקופתה.

 

 

 

ננו דיימנשן היא התגשמות החלום האמריקאי האולטימטיבי. עד מאי 2020 היא היתה חברה שולית שנסחרה בתל אביב בשווי של עשרות מיליוני שקלים בודדים, לאחר שב־2014 נכנסה לבורסה דרך שלד בורסאי. מאז 2016 היתה ננו חברה דואלית שנסחרה גם בנאסד"ק. בתחילת 2020 הודיעה הנהלת החברה שעלויות המסחר בתל אביב גבוהות מדי ונמחקה מהבורסה. עם סיום הפרק התל אביבי של ננו הגיעה הקורונה, והעניין של המשקיעים בכל מה שמריח כטכנולוגיה עתידית גבר. החודשים האחרונים היו טובים במיוחד עבור מגזר המדפסות התלת־ממדיות, לאחר שפורומים רבים וקבוצות מדיה חברתית של משקיעי רובינהוד הפנו אליו את הפוקוס שלהם מהרכב החשמלי שהעסיק אותם לפני כן. האופטימיות מבוססת בעיקר על הציפיות שהענף יתחיל להתאושש לאחר הפגיעה הקשה שספג בעקבות מגפת הקורונה. האופטימיים בשוק הזה, שהתפתח עד היום הרבה יותר לאט מהתחזיות, סבורים כי השיבוש של שרשראות האספקה, שנחשף בעת המגפה, יעודד רכישת מדפסות כדי להבטיח ייצור מקומי זמין של חלקי חילוף ורכיבים קטנים ויבטל את הצורך להזמין אותם מספקים מרוחקים. על רקע זה עלו גם מניות של השחקניות הגדולות ביותר בתחום, ובראשן סטרטסיס הישראלית, 3D סיסטמס ו־EXONE. אבל אף אחת לא עשתה זאת בסדרי הגודל של ננו דיימנשן, ובאף אחת המצב לא הגיע לניתוק כה עמוק בין המציאות לשווי.

 

 

מערכת dragonfly של החברה. חמש שנים, מכירות מעטות מערכת dragonfly של החברה. חמש שנים, מכירות מעטות צילום: אתר החברה

 

 

בסטרטסיס יכולים לחלום

 

סטרטסיס, למשל, היא חברה עם מחזור שנתי של כחצי מיליארד דולר, אבל גם על ההכנסות האלה היא לא מצליחה לייצר רווח תפעולי. לחברה יש מזומנים בכ־300 מיליון דולר, כמעט ללא חוב. עם הנתונים האלה השוק מתמחר אותה כעת ב־1.8 מיליארד דולר בלבד. במרחק של 400 מיליון דולר ממנה ניצב השווי של ננו דיימנשן, שהמכירות שלה בתשעת החודשים האחרונים הסתכמו ב־1.4 מיליון דולר וההפסד התפעולי ב־27 מיליון דולר. ברבעון השלישי דיווחה ננו דיימנשן על הכנסות של 438 אלף דולר, ששיקפו נפילה של 72% מול הרבעון המקביל. חרף המספרים האלה, ננו דיימנשן רחוקה מלהיות סטארט אפ. היא הוקמה ב־2012 על ידי שלושה יוצאי אינדיגו, ששניים מהם עזבו בינתיים לחברות אחרות. שרון פימה, אחד המייסדים, הקים מאז את מיט טק שמיישמת את הטכנולוגיה של הדפסת תלת־ממד בתחום המזון ונסחרת בתל אביב לפי שווי של כ־300 מיליון שקל. מאז שמכרה את המדפסת הראשונה ב־2016, מדווחת ננו דיימנשן באופן כמעט אובססיבי על כל מכירה נוספת, אף שהמספרים עד היום לא הצליחו להרשים. כך, ב־2018 נמכרו 30 מערכות dragonfly של החברה ואילו ב־2019, שהיתה שנת שיא עם הכנסות של 7 מיליון דולר, נמכרו 27 מערכות חדשות (ההכנסות גדלו למרות הירידה במספר המערכות שנמכרו משום שחלקן מגיעות ממוצרים נלווים ומתכלים למדפסות שכבר נמכרו - ס"ש). בתחילת דצמבר, בין הגיוסים, הוציאה ננו דיווח על מכירת שתי מערכות לתעשיית השבבים, שבה היא מרכזת את עיקר מאמציה.

 

הסיפור שננו דיימנשן מספרת כעת למשקיעים, ושהם רוצים לשמוע, הוא שהיא עומדת לבצע רכישות. בראיון שנתן באחרונה בארה"ב אמר מנכ"ל ננו יואב שטרן כי כבר שוחח עם לא פחות מ־35 חברות אופציונליות לרכישה, אף שכרגע לחברה אין תחרות לדבריו. גם אם מנכים משווי השוק של ננו דיימנשן את יתרות המזומנים שלה, הסכום שמתקבל הוא חצי מיליארד דולר - עבור חברה שמוכרת כבר חמש שנים, אך עדיין בהיקפים זעומים, בהפסד עמוק ועם מנכ"ל שסבור שאין לה תחרות.

x