$
בורסת ת"א

ב־3 חודשים: מדד אג"ח להמרה עלה פי 5 ממדד אג"ח חברות

אחרי שסולאראדג', וויקס, ונייס כבר הנפיקו אג"ח להמרה, האפיק הזה מתחזק בישראל וניזון מזינוק של 15.3% במדד מניות כללי. היקף החוב בשוק זה הוא כ־3 מיליארד שקל - פחות מ־1% משוק האג"ח הקונצרניות - אבל ראלי במניות ייתן לו גב

יניב רחימי 08:0312.01.21

המשקיעים כבר מומרים: אם שוק איגרות החוב בשבועות האחרונים נחשב חם, אז אין ספק ששוק איגרות החוב להמרה רותח. בשלושת החודשים האחרונים מדד אג"ח קונצרני כללי הציג תשואה מרשימה של 2.6%, בעוד מדד אג"ח להמרה הניב תשואה חלומית של 13.2%.

 

החגיגה באג"ח להמרה מגיעה בצד זינוק של 15.3% במדד מניות כללי. היות שאת האג"ח להמרה ניתן להמיר למניות, מתקיים קשר גורדי בין המחירים של שני סוגי ניירות הערך האלה. הצד האפל של הקשר הזה ניכר בשלושת החודשים הראשונים של 2020, כשמדד המניות הכללי איבד 22% ומדד אג"ח להמרה צנח ב־31%, שעה שמדד אג"ח קונצרני כללי ירד "רק" ב־8%.

 

 

 

הזינוק בטכנולוגיה סייע

 

לא מדובר באירוע מקומי, אלא בתופעה גלובלית. ב־2020 רשימת חברות גייסה חוב בחו"ל באמצעות הנפקת אג"ח להמרה: סולאראדג' גייסה 550 מיליון דולר, וויקס גייסה 500 מיליון דולר, פייבר ונייס הסתפקו ב־400 מיליון דולר כל אחת ונובה ב־150 מיליון דולר. הנפקת אג"ח להמרה נותנת למשקיע אופציה להמיר את האג"ח למניות בעתיד, ובתמורה הריבית שהחברה נדרשת לשלם נמוכה יחסית לאג"ח רגילות.

 

כך, הזינוק במניות הטכנולוגיה הפך את גיוס החוב באג"ח להמרה לכדאי עבור המנפיקות - וגם עבור המשקיעים שמאמינים שמחירי המניות ימשיכו לעלות.

 

 

 

העדנה בשוק האג"ח להמרה לא נעלמה מעיני בעלי השליטה בחברות הציבוריות. בתחילת השבוע קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן דיווחה כי היא בוחנת אפשרות להציע לציבור סדרת אג"ח חדשה המירות למניות בהיקף של עד 100 מיליון שקל.

 

לחג'ג' ארבע סדרות אג"ח רגילות עם חוב מצטבר של 470 מיליון שקל. יוסי לוי, מבעלי השליטה במור ומנכ"ל משותף בבית ההשקעות, רכש מתחילת השנה במסגרת המסחר בבורסה 350 אלף אג"ח להמרה של מור ב־400 אלף שקל.

 

 

 

26 סדרות בתל אביב

 

רשימת האג"ח להמרה שנסחרות בתל אביב די מצומצמת, וכוללת 26 סדרות בלבד. הגדולה מכולן היא ל"ג של קבוצת דלק, שהיקפה 705 מיליון שקל, ואחריה אנרג'יקס ב' עם 500 מיליון שקל. ארבע מהסדרות, אינטר תעשיות אג"ח א', לפידות קפיטל אג"ח 1, פטרוטקס אג"ח ב' ורוטשטיין אג"ח 1, נסחרות במחיר שמגלם פרמיית המרה שלילית עד זניחה.

 

העלייה החדה מתחילת השנה נרשמה באינטר תעשיות (סדרה א'), שעלתה ב־7.9% בעקבות עלייה דומה במניה. האג"ח נסחרו במחיר של 130 אגורות נכון לאתמול, שמגלם תשואה לפדיון שלילית, מינוס 8.5%.

 

אחת מהאג"ח המעניינות הונפקה על ידי פתאל החזקות לפני חודשיים. חברת המלונאות נפגעה קשות בקורונה ומנייתה צנחה. בנובמבר 2020 פתאל יצאה להנפקת אג"ח להמרה והמחיר שנקבע עמד על 104.5 שקל לאג"ח. עם המשקיעים הבולטים בהנפקה נמנים ברוש קפיטל, מגדל סל אג"ח קונצרני בישראל, מור גמל וכלל ביטוח.

 

הודות למבצע החיסונים, שחיזק את התקווה כי הקורונה תחלוף במהרה בימינו, מניית פתאל החזקות התאוששה וזינקה ב־35% בחודשיים האחרונים. גם האג"ח להמרה נהנו בתקופה זו מעלייה של 18% וכיום נסחרות במחיר של 125 אגורות.

 

היקף החוב בשוק האג"ח להמרה מסתכם בכ־3 מיליארד שקל בלבד - פחות מ־1% משוק האג"ח הקונצרניות, שהסתכם ב־387 מיליארד שקל בסוף 2020. ככל שהראלי בשוק המניות יתעצם, נראה יותר חברות שבוחרות לגייס חוב באמצעות אג"ח להמרה.

 

גאות בשוק המניות תורמת לחגיגה בשוק האג"ח להמרה, ומנגד אג"ח להמרה פגיעות יותר מאג"ח רגילות בעתות משבר בו. זה לא הופך את ההשקעה באג"ח להמרה ללא ראויה, אלא שהמשקיע באג"ח להמרה חייב להכיר בכך כדי לא להיות מופתע כשכיוון הרוח משתנה.

 

x