$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

סולאיר ישראל רוצה להנפיק לפי שווי של מיליארד שקל

חברת האנרגיה המתחדשת, שבחנה הנפקה בתחילת 2018 לפי שווי של 80 מיליון שקל, קיבלה תיאבון מהגל הירוק ששוטף את התחום באחוזת בית. סולאיר שואפת לגייס 200 מיליון שקל בהנפקה ראשונה (IPO) שאמורה להתבצע במהלך הרבעון הראשון של 2021

צלי גרינברג 07:0313.12.20

חברת סולאיר (Solaer) ישראל רוצה גם היא לרכוב על גל האנרגיה הירוקה השוטף את הבורסה בתל אביב וחוזרת לבחון הנפקה ראשונה למניותיה (IPO) לפי שווי חברה מוערך של 800 מיליון שקל עד מיליארד שקל, כך נודע ל"כלכליסט". זאת, לאחר שבתחילת 2018 החברה בחנה הנפקה לפי שווי של 80 מיליון שקל. עוד נודע ל"כלכליסט" כי סולאיר ישראל, שבבעלות היזם אלון שגב ואשתו פאולה, בוחנת גיוס של 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה של מניות חדשות, שמתוכננת להתבצע במהלך הרבעון הראשון של 2021, כאשר כספי הגיוס שייכנסו לקופת החברה עתידים לשמש אותה להשלמת והגדלת צבר הפרויקטים שברשותה והמשך פעילות החברה בחו"ל.

 

בשוק האנרגיה מעריכים כי סולאיר מחזיקה כיום 80-60 מגה־ואט פרויקטים מחוברים, לקראת חיבור ובהקמה, זאת לצד כמה פרויקטים שהיא פועלת להקמתם באירופה, הראשון שבהם בהספק של 50 מגה־ואט בספרד. לשם השוואה, נופר אנרגיה הנפיקה בשבוע שעבר כשבאמתחתה 40 מגה־ואט מחוברים לרשת, 60 מגה־ואט בהקמה, ועוד 200 מגה־ואט בשלבי יזמות שונים. דוראל אנרגיה, שהונפקה ביוני האחרון לפי שווי של 575 מיליון שקל לפני הכסף, החזיקה ב־180 מגה־ואט פועלים, 320 מגה־ואט לקראת חיבור ו־2,500 מגה־ואט בשלבי יזמות שונים.

 

השינוי: מקבלנות לייזום

 

הכנסות סולאיר נבעו עד לאחרונה מפעילות הקמה הן כקבלנית והן כיזמית של פרויקטים סולאריים בישראל, בהם פרויקט רמת חובב, שאת בנייתו יזמה על בריכות אידוי במועצה התעשייתית, בהספק של 37.5 מגה־ואט. לאחר סגירתו הפיננסית של המיזם הוא הוא הובל על ידי אנרג'יקס, ונחשב לאחד המיזמים הסולאריים הגדולים בישראל. פרויקטים נוספים שסולאיר הקימה בעבר כוללים פרויקט סולארי בעין עברונה (ליד אילת) בהספק של 5 מגה־וואט; פרויקט נוסף על גגות רפתות ולולים בקיבוץ מעגן מיכאל בהספק של 3 מגה־וואט; ופרויקט בהספק דומה שהוקם בדימונה. סולאיר זכתה גם במכרז להקמת פנאלים סולאריים על גגות מוסדות ציבור עירוניים בעיר רמלה בהספק של 2 מגה־וואט, פרויקט שבוצע בשנת 2016, והיה אחד הפרויקטים הראשונים שביצעה גם כיזמית.

 

רצון להעלאת שולי הרווח

 

סולאיר נחשבת בקרב חברות הפועלות בתחום ליזמית שמצליחה לאתר יותר קרקעות לספיגת מתקני חשמל סולארי מאשר מתחרותיה, ולתכנן עליהם תוכניות לפיתוח הפרויקטים. מעבר החברה ליזמות נועד לנצל יתרונות אלו לצד הרצון להעלות את שולי הרווח שלה. טווח שולי הרווח של קבלני האנרגיה הסולארית עומד כיום על ממוצע של 10%-8% בעוד טווח הרווח של יזמי פרויקט אנרגיה סולארית עומד על 14%-12%.

 

סולאיר הוקמה ב־2009 על ידי אלון שגב, המכהן כמנכ"ל החברה, יחד עם כמה משקיעים מספרד. ב־2015 רכש שגב את חלקם (60%) של המשקיעים הספרדים בסולאיר ישראל, שפעלה עד אז כחברה־בת של סולאיר הספרדית, ומאז מחזיק יחד עם אשתו במלוא הון המניות של היזמית הסולארית. סולאיר ישראל החליטה לוותר על ההנפקה הראשונה שתכננה בתחילת 2018, לאחר שהעריכה כי עם עלייה בצבר ההזמנות באמצעות התרחבות בחו"ל תוכל לגייס בתנאי שוק טובים יותר עבורה.

 

אלון ופאולה שגב, הבעלים של סולאיר ישראל. חלקם (60%) של המשקיעים הספרדים בחברה נרכש ב־2015 אלון ופאולה שגב, הבעלים של סולאיר ישראל. חלקם (60%) של המשקיעים הספרדים בחברה נרכש ב־2015 צילום: תומר יעקבסון

 

 

חלק מהפרויקטים שיזמה והקימה סולאיר נעשו במשותף עם אנרג'יקס, שעמה גם הקימה מיזם משותף ביולי 2016 (סולאיר אנרג'יקס אנרגיה מתחדשת) שבו החזיקה ב־30% בעוד אנרג'יקס החזיקה ב־70% הנותרים. בתחילת 2019 הגיעה השותפות בין השתיים לסיום, לאחר שאנרג'יקס הגישה תביעה נגד סולאיר. בנובמבר סולאיר תבעה את אנרג'יקס על ניסיון לנישולה מפרויקטים במסגרת ההסכם.  

 

טענות להפרת ההסכם

  

בתביעתה ביקשה סולאיר מבית המשפט להורות לאנרג'יקס לחזור ולפעול לפי ההסכם בין השתיים. בתגובה לטענות של סולאיר טענה אנרג'יקס שסולאיר היתה זו שהפרה את התחייבויותיה במסגרת המיזם המשותף, וכי אנרג'יקס כבר הודיעה לסולאיר על ביטול ההתקשרות ביניהן שלושה חודשים טרום הגשת התביעה. 

 

סולאיר המשיכה מאז בפעילות עצמאית, והחלה לנצל את קשריה בספרד לטובת יצירת אחיזה באירופה שבה קיים פוטנציאל גדול יותר לבניית צבר פרויקטים מהפוטנציאל המצוי רק בישראל. ההערכות הן כי סולאיר צפויה להתחיל הקמה של פרויקטים נוספים בהספק של מאות מגה־ואט בשנים הקרובות בישראל, בספרד ובאיטליה, כשההערכה היא שהקמת 200-150 מגה־ואט מהם תתחיל כבר ב־2021.

 

שדה סולארי שסולאיר הקימה עבור אנרג'יקס ברמת חובב שדה סולארי שסולאיר הקימה עבור אנרג'יקס ברמת חובב צילום: ויקיפדיה

 

 

חברת האנרגיה הסולארית האחרונה שהנפיקה בבורסה בתל אביב היא נופר אנרג'י, שגייסה ב־7 בדצמבר 600 מיליון שקל מגופים מוסדיים ישראליים לפי שווי חברה של 2 מיליארד שקל לפני הכסף, ותחל להיסחר לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל. נופר אנרג'י הנפיקה בשווי כפול מהשווי שלפיו כיוונה את הנפקתה הראשונה, שעמד על 1.2-1 מיליארד שקל, וקיבלה ביקושים של פי שלושה על הסכום שגייסה, שעמדו על 1.5 מיליארד שקל.

 

עליות של מאות אחוזים

 

העניין הרב שעדיין מושכות חברות האנרגיה הישראליות בקרב המשקיעים, ובעיקר נוכח השקעות הענק שהובטחו על ידי ממשלות אירופה ובעיקר הממשל החדש בארה"ב, מייעד גל ביקושים גבוה גם לסולאיר, זאת אחרי שמניות חברות האנרגיה הירוקה הנסחרות בבורסה בתל אביב חוו את השנה הטובה בתולדותיהן, שעדיין נמשכת. דוראל אנרגיה, לדוגמה, שעלתה ב־94% מאז תחילת המסחר בה יוני נסחרת כיום לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל; אנרג'יקס עלתה ב־35% מתחילת השנה ונסחרת בשווי של 6.6 מיליארד שקל; ומניות חברות טכנולוגיית האנרגיה הרקיעו שחקים במאות אחוזים בתקופה זו, בהן חברת פיתוח הפנאלים הסולאריים אפולו פאוור, שנסחרת בשווי 516.8 מיליון שקל לאחר שעלתה ב־1,263% מתחילת השנה; חברת אגירת האנרגיה באמצעות חום ברנמילר אנרג'י, הנסחרת בשווי של 446.5 מיליון שקל לאחר שעלתה ב־854%; וחברת אגירת האנרגיה באמצעות אוויר דחוס אוגווינד הנסחרת בשווי של 1.75 מיליארד שקל לאחר שהוסיפה 787% לשווייה, אף היא מתחילת שנת 2020.

x