$
שווקי חו"ל

הענקיות הנקיות שנטלו את הכתר מחברות הנפט והגז

המונח Supermajors נוצר כדי לתאר את אימפריות חיפושי הנפט והגז הוותיקות • כיום, ארבע מחברות האנרגיה המתחדשת מתהדרות גם הן במונח זה • שווי השוק של חברות אלה כבר עקף את שוויין של המתחרות המזהמות • כך הפך ענף מקרטע להימור בטוח של קרנות הפנסיה וחברות הביטוח

בלומברג 14:2708.12.20

הכירו את ענקיות העל (supermajors) החדשות: ענקיות האנרגיה הנקייה. יש להן את ההשפעה והכוח הפיננסי שהיו לאימפריות האנרגיה הקודמות שכבשו את העולם בחיפוש אחר נפט וגז. אך במקום לכרות מכרות ולקדוח בארות, החברות הללו מובילות את המירוץ לחשמל את הכלכלה העולמית.

 

ארבע החברות המדוברות — אנל (Enel) האיטלקית, איברדרולה (Iberdrola) הספרדית, נקסט ארה אנרג'י (NextEra Energy) מארה"ב ואורסטד (Orsted) הדנית — שהעדיפו לבנות או לרכוש מפעלים של אנרגיה נקייה עוד כשהנכסים הללו נחשבו כאלטרנטיבות יקרות, עוקפות את בשוויין את חברות הנפט והגז, וכעת הן על סף פריצת דרך. פאנלים סולאריים וטורבינות רוח זולים בהרבה מתחילים לשלוט במתקני הכוח והאנרגיה החדשים, מאיימים על הצמיחה של הגז הטבעי ברשתות החשמל ומחוללים מהפכה בשוקי האנרגיה.

 

 

פאנלים סולאריים פאנלים סולאריים צילום: שאטרסטוק

 

סין אף היא החלה להעביר את חברות האנרגיה הממשלתיות הגדולות לכיוון האנרגיה המתחדשת. ב־2017 הקימה הממשלה את תאגיד ההשקעות באנרגיה של סין על ידי מיזוג שתי ענקיות ממשלתיות. לפי BloombergNEF יכולת ייצור האנרגיה המתחדשת של החברה הסינית עומדת על קרוב ל־40 ג'יגה־וואט, יותר מכל חברה גדולה אחרת בארה"ב או באירופה. כאשר חברת האנרגיה של סין מתמקדת כמעט כולה בשוק המקומי.

 

שחקניות גדולות נוספות בשוק האנרגיה המתחדשת בעולם כוללות את ברוקפילד ריניואבל פרטנרס (Brookfield Renewable Partners), שהפורטפוליו שלה כולל תפוקת ייצור של 7,900 מגה־וואט של חשמל הידרואלקרטי ו־4,700 מגה־וואט של אנרגיית רוח, וכן את RWE, שחטיבת האנרגיה המתחדשת שלה מתכננת להשקיע 5 מיליארד יורו עד 2022 בטכנולוגיות אנרגיה מתחדשת ואחסון אנרגיה.

 

 

 

נקודת המפנה עשויה להגיע בשנה הבאה

 

מעבר עולמי לייצור אנרגיה מתחדשת ללא פליטת פחמון דו־חמצני הוא הסיכוי היחיד שעשוי למנוע את ההשלכות ההרסניות ביותר של שינויי האקלים. לשם כך יהיה צורך, לפי ההערכות, בהשקעות בגובה 11 טריליון דולר באנרגיה מתחדשת ב־30 השנים הבאות. נקודת המפנה עשויה להגיע כבר בשנה הבאה, אז מעריכים בגולדמן זאקס כי ההוצאות על אנרגיה מתחדשת יעקפו לראשונה את ההוצאות על קידוחי נפט וגז. "בטווח הארוך, החשמל הירוק יגנוב נתח שוק ממקורות אנרגיה אחרים", אומרת שיילי קאן, מנהלת בקרן ההשקעות Energy Impact Partners בניו יורק.

 

חברת נקסט ארה אנרג'י מפלורידה — חברת התשתיות בעלת השווי הגבוה בעולם — הצליחה בתחילת אוקטובר לעקוף לזמן קצר את ענקית הנפט אקסון מובייל במונחים של שווי שוק. זה לא היה הישג חד־פעמי. אנל, איברדרולה ואורסטד שוות כיום יותר מענקיות הנפט המקבילות, וזו הוכחה לכך שהשקעות באנרגיה נקייה הפכו להיות חלק מהמיינסטרים עבור המשקיעים. רק לפני 5 שנים אנרגיה נקייה עדיין נתפסה כעסק הפכפך שמאופיין בחברות מתחילות השואפות לחדור לשוק המתעורר.

 

 

טורבינות רוח מול חופי בריטניה טורבינות רוח מול חופי בריטניה צילום: משרד האנרגיה הבריטי

 

חלק מהחברות המתחילות הללו אף חוו קריסות מתוקשרות, אך היום אנרגיה נקייה נחשבת להימור בטוח עד כדי כך שקרנות פנסיה וחברות ביטוח מתחרות כדי להשיג אחזקות גדולות בחוות סולאר וטורבינות רוח.

 

הצריכה העולמית של אנרגיה נקייה זינקה בעשור האחרון, לאחר שחברות יותר מהכפילו את כמות החשמל שהן מסוגלות לייצר באמצעות טכנולוגיות כמו פאנלים סולאריים וטורבינות רוח, המצמצמות לאפס את פליטת המזהמים. הראשונות שנכנסו לשוק הפכו לשחקניות מרכזיות, בין השאר הודות לסובסידיות ממשלתיות נדיבות בתקופה שבה אנרגיה נקייה עדיין לא היתה רווחית מבחינה מסחרית. בשנים האחרונות הן צמחו בזכות אסטרטגיית עסקאות אגרסיבית ולובי חזק, שעזרו להפוך את היתרון הראשוני שצברו לפער משמעותי.

 

המונח supermajor, שבאופן מסורתי מתייחס לחברות הנפט והגז הנסחרות הגדולות בעולם, הוטבע רק בשנות ה־90. אך ענקיות האנרגיה נמצאות איתנו כבר תקופה ארוכה מאד. השימוש בדלקים פוסיליים עזר להוליד את המהפכה התעשייתית ולייסד את הכלכלה המודרנית. אבל הביקוש הבלתי נלאה לדלק עודד את החוקרים לתור את העולם אחר גילויים חדשים — מסעות מדוקדקים ויקרים שיצרו כמה מהחברות החזקות בעולם.

 

אנרגיה מתחדשת, במרבית העולם, היא הדרך הזולה ביותר כיום לייצר חשמל ירוק, יש בכך כדי להסביר מדוע היא מתפשטת במרבית השוווקים בהובלת חברות הענק של האנרגיה הנקייה. לפי BloombergNEF טורבינות רוח ופאנלים סולאריים מספקים בסביבות 9% מהחשמל העולמי, והנתח שלהם צפוי לעלות עד אמצע המאה ל־56% מהחשמל העולמי.

 

רבות מחברות האנרגיה המתחדשת הגדולות ביותר פעלו בתחילת דרכן בתחום הדלקים הפוסיליים, אך לפני כמה עשורים הן החלו להשקיע באנרגיה מתחדשת. חלקן הפסיקו בהדרגה את השימוש בפחם, הדלק הפוסילי המזהם ביותר, או שהן מתכננות לעשות זאת בעתיד הקרוב. רבות מהחברות הללו כבר התחייבו להגיע לאפס פליטת פחמן עד 2050.

 

אנל היא כיום חברת התשתיות הגדולה ביותר באירופה, והיא מתרחבת במהירות מחוץ ליבשת ככל שהיא הולכת ונהיית ירוקה יותר. בסביבות 40% מתפוקת הייצור של החברה, שעומדת על 87 ג'יגה־וואט, עדיין מבוססים על פחם, נפט וגז, אך החברה האיטלקית מתכננת להפחית ב־74% את ייצור הפחם עד 2022 ולהכפיל את יכולת ייצור האנרגיה המתחדשת עד 2030.

 

בין הבעלים של חוות הרוח והאנרגיה הסולארית ימשיכו קרוב לוודאי להיות גם חברות אנרגיה ממשלתיות מסין, אך לדבריו של טום הגרטי, אנליסטי בווד מקנזי, כל ענקיות האנרגיה הנקייה יוגדרו על ידי הגיוון הגיאוגרפי שלהן. כך למשל, אנל ואיברדרולה היו בין הראשונות להתרחב, וכיום יש להן נוכחות שהולכת וגדלה באמריקה הלטינית, צפון אמריקה ואוסטרליה.

 

 

 

יעדי האנרגיה הנחשקים ביותר בעולם כיום אינן המדינות עם מאגרי נפט וגז. ענקיות האנרגיה הירוקה פתחו בחיפוש עולמי אחר מקומות שבהם השמש זורחת והרוח נושבת. חוות סולאריות עצומות כבר מכסות חלקים נרחבים של המדבריות, ממרוקו ועד לצ'ילה ואוסטרליה, בעוד שהקרב על הרוח צובר תאוצה בלב ים, שם טורבינות רוח הפכו להיות אחד התחומים התחרותיים ביותר. ענקיות כמו אורסטד הדנית מתקינות כבר שנים טורבינות רוח בגובה גורדי שחקים במים המקיפים את אירופה.

 

הן ממצבות עצמן לקראת העלייה של הסקטור בארה"ב ובחלקים באסיה כמו דרום קוריאה ויפן. "תמיד ניתן להתווכח כיצד להגדיר את הסופר מייג'ור באנרגיה נקייה, אך מבחינתנו הפירוש הוא שאנחנו רוצים לצמוח משמעותית מבחינה גיאוגרפית", אומר מרטין ניוברט, סמנכ"ל אורסטד לתחום הים. "לקח לנו 30 שנה ליצור תעשייה, עכשיו אנחנו רוצים להכפיל או להכפיל את זה אפילו פי 4 בפרק זמן קצר בהרבה".

 

בגרמניה או בריטניה, אנרגיה מתחדשת כבר מכסה שיעור משמעותי מהביקוש לחשמל, לפחות בימים מסוימים. במהלך הסגר הראשון שהוטל השנה בגלל הקורונה, הירידה בביקוש לאנרגיה הובילה לסגירת תחנת כוח הפועלת על דלקים פוסיליים בגרמניה. זה בתורו הוביל לכך שאנרגיה מתחדשת ייצגה יותר מ־75% מהאנרגיה ברשת החשמל הארצית ב־20 באפריל. "רשת החשמל העניקה לנו הצצה לעתיד, ובלי ששום דבר יקרוס או יישבר", הגיב דיווד הוסטרט, ראש חטיבת המחקר ב־BNEF לאירופה, המזה"ת ואפריקה. "לא היה ברור מההתחלה שכך יקרה".

 

ב־11 באוקטובר דרום אוסטרליה הפכה לתחום השיפוט הגדול הראשון שייצור החשמל שלו נעשה רק באמצעות אנרגיה סולארית. רק לפני כמה שנים סבל חבל ארץ זה מבעיות רציניות של הפסקות חשמל, שהפכו אותו למקום המושלם עבור מנכ"ל טסלה אלון מאסק להתקנת פרויקט הסוללות, שנחשב לגדול ביותר מסוגו באותו הזמן. כיום, אנרגיה סולארית מייצגת בסביבות חצי מהאנרגיה ברשת החשמל במהלך היום.

 

אחת השחקניות המובילות במדינה היא איברדרולה, שמוקדם יותר השנה רכשה את אינפיג'ן אנרג'י ואחראית כעת לייצור של מעל 800 מגה־וואט של אנרגיה סולארית, רוח וסוללות במדינה, והבנייה בעיצומה לתפוקה של 453 מגה וואט נוספים. אנל מפעילה שתי חוות סולאריות בדרום אוסטרליה, עם תפוקה משולבת של 275 מגה־וואט. "אנחנו חלוצים במהפיכת האנרגיה כבר מלפני 20 שנה, כשאף אחד לא האמין שאפשר להפיק חשמל ממקורות נקיים", הגיב איגנסיו סנצ'ס גאלאן, יו"ר ומנכ"ל איברדרולה. "כולם היו בטוחים שפחם יישאר איתנו למשך מאות שנים ושנפט וגז חיוניים בהחלט, ואנחנו כבר הצלחנו לייצר ולהפיק חשמל ממקורות נקיים".

 

 

 

ענקיות הנפט כבר מנסות לצמצם פערים

 

בעוד חברות התשתיות באירופה מיהרו לבנות לעצמן מקורות לאנרגיה נקייה, לחברות הנפט הגדולות יש עדיין האמצעים להוסיף לעצמן תחומים חדשים באמצעות רכישות. לרבות מהן יש גם חטיבות מחקר ופיתוח גדולות, שיכולות לעזור להן להפוך לבעלים של טכנולוגיות חדשות כמו לכידות מימן ופחמן, לפני היריבות שלהן מתחום התשתיות. חלק מענקיות הנפט כבר ממהרות לצמצם את הפערים.

 

רויאל דאץ' של משקיעה בחברות לאנרגיה מתחדשת ורשתות להטענת מכוניות חשמליות, בעוד ש־BP התחייבה לאחרונה לייצר 50 ג'יגה וואט של אנרגיה מתחדשת עד 2030, עלייה מ־2.5 ג'יגה וואט היום. בדומה, חברת רפסול הספרדית משקיעה כיום יותר באנרגיה מתחדשת מאשר בגילויי נפט וגז. אם סיפור האנרגיה של המאה ה־20 היה נפט, אז המאה הזו תעסוק בחשמל.

 

 "בחמש השנים האחרונות חווינו מעבר משמעותי שמשפיע מהרמה העולמית ועד לרמה המקומית. זה היה בעבר שיח נישתי, וכיום נתקלים בזה בכל יום", מסכמת שרה בלדווין, מנהלת מדיניות החשמל בחבת המחקר לאנרגיה נקייה אנרג'י אינוויישן. "התנועה הזו לא הולכת לשום מקום והיא פה כדי להישאר".

x