$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

כדי להימנע מעוד דילול: תשובה מבקש לדחות חלק מגיוס ההון

בעל השליטה בקבוצת דלק פנה למחזיקי האג"ח בבקשה להעביר לאפריל 25 מיליון שקל מתוך 137 מיליון שקל שעל החברה לגייס בדצמבר. בשל הזינוק במניית החברה, יצחק תשובה מקווה שהמשקיעים יממשו אופציות וכך הוא לא יידרש לגיוס בדצמבר כלל

גולן חזני 07:0829.11.20

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, פנה בסוף השבוע לחברי נציגות האג"ח של החברה בבקשה להעביר נתח של 25 מיליון שקל מהגיוס שהחברה נדרשת לבצע בחודש דצמבר הקרוב לגיוס שאחריו, שאמור להתבצע באפריל, כך נודע ל"כלכליסט". ברקע הדברים עומדים הזינוק במניית קבוצת דלק, הדו"חות הטובים שהציגה ברבעון השלישי והרצון של תשובה להימנע מדילול נוסף.

 

לפי המתווה לחיזוק ביטחונות, שעליו חתמה קבוצת דלק בחודש מאי האחרון עם מחזיקי האג"ח, שלהם הייתה חייבת באותה העת כ־6 מיליארד שקל, על קבוצת דלק לגייס הון של 500 מיליון שקל באמצעות הנפקת מניות. הגיוס הראשון התבצע במאי (137 מיליון שקל) והגיוס שני התבצע באוגוסט (176 מיליון שקל). הגיוס הקרוב, בהיקף של 137 מיליון שקל, אמור להתבצע בחודש הבא, ולאחר מכן, באפריל 2021, על קבוצת דלק יהיה לגייס עוד 50 מיליון שקל.

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אולם תשובה, כאמור, מבקש לצמצם את היקף הגיוס הקרוב, וזאת על רקע הזינוק במניה. בשבועיים וחצי האחרונים הוסיפה מניית קבוצת דלק 50% לערכה. כתוצאה מכך, חלק מהאופציות שחילקה בחינם במסגרת גיוס ההון האחרון נכנסו לתוך הכסף. מדובר על אופציות מסדרה 9 ו־10, שמחיר המימוש שלהן הוא 75 שקל ו־77 שקל בהתאמה, ואופציות מסדרה 11 ו־12, שמחיר המימוש שלהן הוא 100 שקל - המחיר שאליו הגיעה מניית קבוצת דלק ביום חמישי האחרון, לאחר שעלתה ב־10% בעקבות הדו"חות שפרסמה. אם המשקיעים יממשו את האופציות, החברה תכניס לקופתה 110 מיליון שקל, כך שאם מחזיקי האג"ח יסכימו לדחייה של חלק מהגיוס לאפריל, קבוצת דלק לא תידרש להנפיק מניות כלל, וכך תשובה, שבעקבות הגיוסים הקודמים דולל לאחזקה של 53% בחברה משום שלא השתתף בגיוסים כפי חלקו, לא יספוג דילול נוסף.

 

 

עידן ולס מנכ"ל קבוצת דלק עידן ולס מנכ"ל קבוצת דלק צילום: עמית שעל

 

בדרך למחזור חוב באיתקה

 

עוד נודע כי הנטיה בקרב מחזיקי האג"ח הגדולים של קבוצת דלק היא להיענות לבקשה של בעל השליטה. כך או כך, הבקשה תובא להצבעה בקרב מחזיקי שבע סדרות האג"ח השונות של דלק, שהגיבו בזינוק בתגובה לפרסום הדו"חות של החברה ביום חמישי האחרון. כך, סדרה כ"ב שהגיעה בשיא משבר הקורונה לתשואה של 750% נסחרת כעת בתשואה של 30% "בלבד", שעדיין משקפת חוסר אמון ביכולת של החברה לפרוע את כל החובות שלה כלפי מחזיקי סדרה זו. הסדרה הגדולה ביותר, ל"ד, שהחוב כלפי מחזיקיה עומד על כ־3 מיליארד שקל, נסחרת כעת בתשואה של 14%, זאת לאחר שכבר נסחרה בתשואה של 93%.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: אייל טואג

 

בשיחת המשקיעים שנערכה ביום חמישי גילה עידן ולס, מנכ"ל הקבוצה שישלים השבוע שנה ראשונה וסוערת בתפקיד, כי החברה מנהלת מגעים מתקדמים לנטילת חוב חדש של 200 מיליון דולר כנגד שעבוד מניות החברה־הבת איתקה. חוב זה יחליף חוב קודם בהיקף זהה, שקבוצת דלק פרעה את רובו מדיבידנדים (120 מיליון דולר מאיתקה), מימושי נכסים (30 מיליון דולר ממכירת דלק ישראל) ומקורות נוספים (40 מיליון דולר), כך שהיתרה שלו כיום היא 7 מיליון דולר. כמו כן, נוכח רמת המחירים הנוכחית של חבית נפט מסוג ברנט (48—49 דולר), קבוצת דלק צפויה להחזיר חלק מהמחיקה שרשמה על איתקה ברבעון הראשון של השנה בגובה 700 מיליון דולר. ולס אמר בשיחה כי מטרת החברה היא למזג את איתק עם חברה אחרת במהלך המחצית הראשונה של 2021, וכן שנשקלות אפשרויות נוספות בדמות הכנסת משקיע לפני הנפקה וגם הנפקה של איתקה באחת מבורסות אירופה, וזאת במטרה להפגיש את קבוצת דלק עם 1.4 מיליארד שקל שישמשו אותה לפירעונות של 1.3 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח במהלך 2021. במהלך 2022 על קבוצת דלק לפרוע חובות של 2 מיליארד שקל.

 

קבוצת דלק הצליחה במהלך השנה להפחית את החוב למחזיקי האג"ח ל־5.4 מיליארד שקל וכן להעביר להם שעבוד על 40% מיחידות ההשתתפות של דלק קידוחים, וזאת בהתאם למתווה חיזוק הביטחונות. זאת לאחר שפרעה חובות של 1.1 מיליארד שקל לבנקים באופן מואץ, בזכות מסע מימושים אגרסיבי.

 

הרווח הנקי יותר מהוכפל

 

לדו"חות החברה עדיין מוצמדת הערת עסק חי, והיא תוכל להימחק רק בדו"חות השנתיים. את הרבעון השלישי של השנה קבוצת דלק סיימה עם רווח נקי של 149 מיליון שקל - יותר מפי 2 בהשוואה לרווח הנקי בתקופה המקילה אשתקד, שעמד על 65 מיליון שקל. ההון העצמי, נכון לסוף הרבעון, עמד על 1.49 מיליארד שקל. ברבעון הקרוב קבוצת דלק תידרש לפרוע קרן וריבית למחזיקי האג"ח ולבנקים בהיקף של 1.44 מיליארד שקל. 1.02 מיליארד שקל נפרעו במהלך אוקטובר, כך שאת השנה הקרובה קבוצת דלק אמורה לסיים כשבקופתה מזומנים בשווי של 378 מיליון שקל. 

x