$
ביטקוין

ביטקוין: החיה שאף אחד לא ידע לאכול הפכה לראלי המשוגע של 2020

המטבע הדיגיטלי חצה את מחיר 19 אלף הדולרים וקרב לשיא מ-2017, אלא שהיום השוק מוכן אליו, עם פלטפורמות מסחר והתקדמות רגולציה. פיננסיירים מובילים עברו מזלזול לחיבוק של כלי הגידור התורן, והמשוכנעים גורסים שהמגפה חידדה את אובדן האמון במערכות מסורתיות. עם פחות מ־3 מיליון מטבעות לתקרה שנקבעה, מי שמחזיק במטבע הממזרי מסרב לשחרר

ויקי אוסלנדר 06:5625.11.20

מטבע הביטקוין לא נעצר. בימים אלה המטבע המבוזר חצה כבר את מחיר 19 אלף הדולרים (לפי Coindesk), ומתקרב לרמות השיא של 2017. באותו רבעון מטורף אחרון, לפני שלוש שנים, המטבע חג סביב שווי של 20 אלף דולר לרגע מדוד - לפני שהתמוטט בחבטה מפוארת. השווי הנוכחי מגלם לא רק התאוששות מרהיבה מאותה תקופה, אלא זינוק של פי ארבעה מאז חודש מרץ והתפרצות מגפת הקורונה.

 

חרף התנודתיות המוכרת של הביטקוין, נראה כי הזינוק במחירו לא מגיע מהחשודים המיידיים: הייפ של רוכשים אינדיבידואליים, מניפולציות מכוונות של שחקנים גדולים, פריצות לבורסות למסחר במטבעות דיגיטליים או שינוי רגולטורי ראוי לציון. זה פשוט כלי הגידור התורן עבור משקיעים בתקופות מתמשכות של אי־ודאות. הפעם, בשונה מהטרפת של המטבע ברבעון האחרון של 2017, גם האקוסיסטם היה מוכן לזינוק עם יותר פלטפורמות מסחר, יותר נקודות מכירה וקנייה והרבה יותר בהירות רגולטורית, וכל אלה יכולות לתמוך בעליות מחירים נוספות.

 

 

 

 

עדיין לא מקבילה לזהב

זה לא שחובבי הביטקוין יכולים סוף סוף להכתיר את המטבע כמקבילה הדיגיטלית לזהב או כחוף המבטחים החדש. בשורת מחקרים שהתפרסמו בקיץ האחרון ובחנו את הקשר בין מגפת הקורונה להתנהגות שוקי הביטקוין ומטבעות אחרים, נמצא כי בתנאי שוק קיצוניים ולטווח קצר, משקיעים בורחים מהמטבע כמו מכל נכס פיננסי מסוכן. זאת אף שהמטבעות נועדו לשמש אלטרנטיבה עצמאית, מנותקת משווקים סטנדרטיים. כן ביזור, לא ביזור, אותם פחדים השתלטו על כל השווקים.

 

ממצאים אלה היו נכונים לשוקי אירופה, ארה"ב ואסיה, וכמעט בכל בורסת המטבעות הדיגיטליים. כך, ברגע שפרצה המגפה, נחתך מחיר הביטקוין ביותר ממחצית מערכו בתוך פחות מחודש, והחל להיסחר סביב 5,000 דולר. זוהי תמונת הסחרור מטה של כל המדדים המרכזיים, אך בחדות יתרה.

 

אך אותם מחקרים, רובם ככולם, מצביעים כי ככל שאי־הוודאות התמשכה, ובנקים מרכזיים החלו להציע תמיכה מוניטרית באמצעות הפחתות ריביות לרמות אפסיות - הביטקוין משך עניין, ובהתלהבות ששמורה רק לו. בטווח הארוך, שבו מדיניות מוניטרית ורגולציה באות לידי ביטוי באופן המשמעותי ביותר בתהליך ניהול הסיכונים, היות הביטקוין נכס "לא פוליטי" שב לשרת את המשקיעים. אלה נמשכו אליו לא רק כי הוא ודומיו לא כפופים למדיניות מוניטרית, ולכן לא פועלים ברגישות למציאות המשתנה, אלא כי הם מגיבים במהירות ובאגרסיביות, ויכולים לייצר תשואה היכן שהיא כלל לא נראית באופק.

 

החיבוק היה מסיבי, והגיע גם ממשקיעים ופיננסיירים בולטים. עם אלה נמנים ריקרדו סלינס פליאגו, האיש השלישי העשיר במקסיקו, שצייץ בטוויטר כי 10% מהתיק הנזיל שלו מושקעים בביטקוין; ושועלי וול סטריט פול טודור ג'ונס וסטנלי דרוקמילר. מייק נובוגרץ, מנכ"ל בנק השקעות קריפטו, הכתיר בשבוע שעבר בראיון ב־CNBC את הביטקוין כ"נכס מוסדי".

 

הביקוש הגדל לביטקוין לא מתקיים בעולם עם היצע חסר גבולות. כשנוצר המטבע לראשונה, הוטמעה בקוד המקורי מגבלה של 21 מיליון מטבעות, ועד כה הופקו ונמצאים במחזור 18.5 מיליון מטבעות. זו גישה שונה מאוד מהגישה הנוכחית של הבנקים המרכזיים, שנוטה להדפיס עוד ועוד כסף. אבל לא כל המטבעות הללו פנויים למכירה או לקנייה. לפי נתונים של חברת המחקר Glassnode, יתרות הביטקוין בבורסות המסחר צנחו ב־18% מתחילת השנה.

 

זאת אומרת שגם כעת, כשהמטבע נסחר ברמות שיא ובהיצע מוגבל, בעלי המטבעות לא מפקידים בהמוניהם את הנכסים בבורסות כדי למכור אותם. הם פשוט לא רוצים להיפרד מהביטקוין, לא משנה המחיר הגבוה, אם משום שהם מאמינים שעוד נכונה לו עלייה גדולה, ואם כי הם יודעים שנשארו מעט מטבעות חדשים שיכולים להיכנס למסחר. 

 

 

מאז נוצר הביטקוין, ניטש ויכוח עיקש על טיבו. יש שרואים בו בועה ספקולטיבית ככל הבועות. מטבעות חדשניים עם טכנולוגיה מעניינת, אבל נעדרי יכולת פרקטית להחליף מטבעות מגובי ממשלות. נכסים דיגיטליים עם בעיית נזילות ושמישות; רעיון נחמד, לא יותר. מנגד, יש הרואים בהם את מבשרי המבנה הפיננסי העולמי החדש - אלטרנטיבה אמיתית למערכות המושחתות והריכוזיות של וול סטריט. האתגר הגדול ביותר בתווך היה להוכיח כי המטבע רלבנטי ויכול לשמש כאמצעי תשלום.

 

תקופה ארוכה התשובה היתה ברורה. לא משנה הפופולריות, הביטקוין היה בעיקר קוריוז. משקלו בשוק קטן ובעלי עסקים לא היו יכולים לקבלו כאמצעי תשלום. הוא פשוט לא היה שמיש.

 

אך גם זה משתנה יותר ויותר. בחודשים האחרונים המטבע נהנה מהבעות אמון פומביות במיוחד, שמכניסות אותו עמוק עוד יותר למיינסטרים הפיננסי ותורמות לראלי הנוכחי. רק באוקטובר האחרון הודיעה ענקית התשלומים הדיגיטליים פייפאל שהיא משיקה שירות מטבעות דיגיטליים משלה.

 

החברה, שלה 346 מיליון משתמשים, תאפשר קנייה, מכירה ואחזקה של מטבעות ביטקוין, ביטקוין קאש, את'ר וליטקוין. "היעילות, המהירות והעמידות של מטבעות קריפטוגרפים מעניקות לאנשים יכולת להשתתפות פיננסית ויתרונות בגישה", אמר נשיא ומנכ"ל פייפאל דן שולמן. המעבר ממטבעות פיזיים למטבעות דיגיטליים הוא, לדבריו, "בלתי נמנע". פייפאל נהנתה בעצמה מפופולריות גוברת מאז פרוץ המגפה מהמעבר החד של צרכנים, שחוששים להשתמש במזומנים, לתשלום דיגיטלי. ממרץ זינקה מניית החברה בכ־106%, והיא נסחרת בימים האחרונים בשיא.

 

זמן קצר לפני כן סקוור, ענקית תשלומים דיגיטלית נוספת, רכשה לראשונה ביטקוין בשווי 50 מיליון דולר. החברה, שמעבדת ביטקוין מאז 2014, ביצעה את הרכישה כי למטבע יש "פוטנציאל להיות שמיש יותר בעתיד", בהיותו "מכשיר להעצמה כלכלית שמספק כלי להשתתף במערכת מוניטרית עולמית".

 

 

 

גם מערכות תשלומים ותיקות ו"מסורתיות" יותר החליטו לאמץ את המטבעות האלה. בינואר האחרון ויזה רכשה את חברת הפינטק Plaid, שמעניקה גם שירותים למטבעות דיגיטליים, תמורת 5.3 מיליארד דולר; ובאוקטובר ויזה השיקה כרטיס דביט למטבעות דיגיטליים בשיתוף עם פלטפורמת המסחר למטבעות קריפטו Coinbase. במקביל מסטרקארד הודיעה כי בכוונתה לרכוש את המתחרה Finicity תמורת מיליארד דולר.

 

אובדן אמון עמוק

כל הנימוקים האלה לעליות האחרונות מגיעים בעיקר מנקודת מבטם של השחקנים הגדולים במערכת הפיננסית. אך המשקיעים שמאמינים באדיקות במהותו ובחוסנו של המטבע, ולא רק במחירו, רואים בעניין הגובר הנוכחי בו עניין של אידיאולוגיה, לא תשואה. הרווחים שהביטקוין רושם בימים אלה והגעתו לשווי מצרפי של 340 מיליארד דולר מאותתים, לטענתם, על אובדן אמון עמוק של הציבור בממשלות ובמערכות הפיננסיות הקיימות.

 

מקרה הקיצון שהציגה המגפה, הם אומרים, הבליט את הרעות החולות של המערכת הפיננסית העולמית, את אי־השוויון הכלכלי העמוק, את הניתוק של השווקים הפיננסיים מהכלכלה האמיתית ואת העובדה המצערת, שממשלות עסוקות יותר בחילוץ תאגידים גדולים מאשר בסיוע לאזרחים.

 

 

כיו"ר הפד ג'נט ילן ביטלה את הביטקוין, אבל מה אם תהיה שרת אוצר

 כמה חודשים אחרי שפרשה מתפקיד יו"ר הפד, ג'נט ילן הכתירה את הביטקוין כ"הכל חוץ משימושי". זאת בנימוק שעסקאות מעטות יכולות להתבצע באמצעותו. ילן, שאך נודעה כוונת נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן למנותה לשרת אוצר, תהיה בעמדת מפתח לעצב את היחס של רגולטורים למטבע; אולי לא כטרנד חולף.

 

פיננסיירים בולטים מתחילים להכיר בביטקוין כנכס דיגיטלי ממשי, ולא רק בטכנולוגיית הבלוקצ'יין. "הבלוקצ'יין יהיה קריטי כדי שאנשים יוכלו להעביר כסף בעולם בזול", אמר מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון בשבוע שעבר, "תמיד נתמוך בו". לדבריו, אם הביטקוין יהיה גדול יותר, הוא יוסדר גם בארה"ב: "הניסיון שלי עם הממשלה הוא שהם יכולים להסדיר כל מה שהם רוצים, כשבא להם". הוא הודה שהמטבע הוא עדיין "לא כוס התה שלי", אך זהו שינוי טון ניכר מלפני שלוש שנים, כשטען שהמטבע הוא הונאה אחת גדולה. בשנה שעברה הכריז ג'יי.פי מורגן על מערכת התשלומים מבוססת בלוקצ'יין ועל השקת מטבע משלו.

 

מנהל קרן הגידור ברידג'ווטר ריי דליו נלחם בספקנות אל מול מחיר הביטקוין המאמיר. "ייתכן שחסר לי משהו בקשר לביטקוין, ולכן אשמח לתיקון", צייץ דליו, ומיד הוסיף תובנות שמרניות על המטבע התנודתי שלא מתחרה בנכסים מסורתיים. "אני לא יכול לדמיין בנקים מרכזיים, משקיעים מוסדיים גדולים או חברות רב־לאומיות משתמשים בביטקוין", פסק דליו. אבל ייתכן שחסר לו משהו.

 

ג'נט ילן ג'נט ילן צילום: אי פי איי

 

x