$
בורסת ת"א

תחנת הכוח בחדרה הזניקה את העלויות: הרווח הנקי של או.פי.סי צלל ב-64%

חברת האנרגיה סיימה את הרבעון השלישי ברווח נקי של 18 מיליון שקל; לצד הוצאות בגין הפעלת תחנת הכוח בחדרה, עלויות המכירות זינקו ב-23% ל-288 מיליון שקל; כמו כן, נרשמה ירידה בתעריף החשמל שהיצרנים הפרטיים מקבלים מהמדינה; במקביל לעלייה בהוצאות הפחת, ההנהלה והפיתוח העסקי של החברה

ליאור גוטמן 17:0118.11.20
חברת האנרגיה או.פי.סי OPC, שפועלת תחת קנון שבשליטת עידן עופר, סיימה את הרבעון השלישי של 2020 ברווח נקי של כ-18.4 מיליון שקל. מדובר בירידה חדה לעומת רווח נקי של כ-51.7 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנת 2019. ירידה של 64.5%. 

 

חברת OPC מפעילה תחנות כוח פרטיות בישראל (מישור רתם, חדרה) והיא בונה בימים אלו תחנה שלישית באזור קריית גת. לאחרונה רכשה החברה את פעילות ייצור חשמל הקונבנציונאלי וה"ירוק" של CPV בארה"ב.

 

 

תחנת הכוח של או.פי.סי בחדרה תחנת הכוח של או.פי.סי בחדרה

 

עיון בנתוני החברה מלמד שסך ההכנסות לרבעון המדווח הסתכמו בכ-400 מיליון שקל, עלייה של כ-11.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד (כ-359 מיליון שקל). הגידול מיוחס בין השאר לפעלות תחנת הכוח בחדרה (כ-145 מגה וואט). לצערה של החברה, בחודש המדווח נרשמה עלייה בעלות המכירות, שזינקו בכ-23% מכ-243 לכ-288 מיליון שקל.

 

הזינוק מיוחס גם להוצאות בגין הפעלת תחנת הכוח בחדרה וגם בירידה בתעריף החשמל שהיצרנים הפרטיים מקבלים מהמדינה. במקביל נרשמו עלייה בהוצאות הפחת, ההנהלה והפיתוח העסקי. ברבעון המקביל אשתקד החברה עוד נהנתה מהכנסות אחרות בגין בוררות על מחירי הגז ש-OPC זכתה בו מול מאגר תמר (כ-14 מיליון שקל), שלא נרשמו ברבעון המדווח.

 

השקלול של כל אלה הוביל לירידה של כ-30% ברווח התפעולי, שהסתכם ברבעון השלישי של 2020 בכ-64 מיליון שקל (כ-92 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2019). עוד נרשמה עלייה בהוצאות המימון נטו, שכמעט הכפילו עצמן מכ-18.8 לכ-36 מיליון שקל. העלייה מיוחסת לגידול בהוצאות המימון של החוב הבכיר עבור תחנת חדשה, לרבות גידור בגין הצמדה למדד המחירים לצרכן.

 

במסגרת הדוחות OPC מאשרת את הפרסום בכלכליסט משבוע שעבר בו אישרה הממשלה הרחבה של תחנות הכוח בנייר חדרה ובמישור רתם. בהחלטת הממשלה להסיר את מגבלת ייצור חשמל בתחנת הכוח הפעילה של OPC בחדרה, הרף יעלה כעת מ־145 מגה וואט ועד לתקרה של 800 מגה וואט. במקביל, אושרה ל־OPC להכין תוכנית לאומית להרחבת תחנת הכוח הפעילה שלה במישור רותם, עם תוספת של כ־530 מגה וואט על הייצור הנוכחי שעומד על כ־440 מגה וואט. שתי התחנות צפויות לפעול בכוח גז טבעי.

 

ככל שההרחבות יושלמו חברת OPC עשויה להפוך ליצרן החשמל הפרטי הגדול בישראל, כאשר תקרת האחזקות המותרת בתחום היא עד 20% מכוח הייצור הארצי הכללי, עם בחינה מחודשת של הרף בעוד כשלוש שנים.   

 

עוד מדווחת החברה שמשבר הקורונה מגביל את היכולת שלה לעבוד מול ספקים שונים בפרויקטי הקמת תחנות הכוח, וזו בקרבת קריית גת ("תחנת צומת") תופעל במהלך 2023 ולא בסוף 2022. החברה מדווחת גם על הסכמים להקמת תחנות כוח זעירות ("תחנות מכולה") בהספק כולל של כ- 49 מגה וואט. החשמל ימכר לתקופה של 15 שנה, כאשר ההקמה תושלם תוך 48 חודש.
x