$
שווקי חו"ל

בחירות 2020

"תם העידן בו מנהיג העולם החופשי ממליץ לאזרחיו לשתות אקונומיקה"

כיצד יגיבו השווקים לשינוי ההנהגה בארה"ב: מחבילת הסיוע למשק, הגבלת ענקיות הטכנולוגיה והיחסים עם סין - חוסר הוודאות מתפוגג, מה יקרה עכשיו? פסגות: "אנו חוזרים לעולם בו יש פחות הפתעות וקל יותר להעריך כיצד תתנהל המדיניות הכלכלית"

שיר רייטר 15:2508.11.20

הבורסות בניו יורק הגיבו לבחירות לנשיאות ארה"ב בגל ירוק, עם רצף של ארבעה ימים חיוביים שהתחיל יום לפי הבחירות והסתיים יומיים אחריהן. ההכרזה על נצחון המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן על פני הנשיא הרפובליקני המכהן דונלד טראמפ, מפיגה חלק ניכר מחוסר הוודאות ומאפשרת לכלכלנים להעריך את התרחישים העתידיים בשווקי העולם.

 

שוב ניתן להעריך כיצד תתנהל כלכלת ארצות הברית

 

"אם לא יהיו הפתעות (ולא יהיו, היתרון של ביידן במדינות המפתח גדול מדי), הניצחון של ביידן מסמל יותר מכל את סיום העידן בו מנהיג העולם החופשי ממליץ לאזרחיו לשתות אקונומיקה", כתב הבוקר (א') אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות.

 

"במסגרת תחושת החזרה לשפיות, אנו חוזרים לעולם בו יש פחות הפתעות וקל יותר להעריך כיצד תתנהל המדיניות הכלכלית של הממשל האמריקאי", הוסיף גרינפלד.

 

לפי יונתן כץ מלידר שוקי הון, שילוב של ביידן בתור נשיא עם סנאט רפובליקני נתפס כחיובי. זאת כיוון שביידן צפוי לקדם תוכנית פיסקלית רחבה, אך יתקשה בהעברת המדיניות הרצויה בעיניו בנוגע להעלאות מסים והגברת הרגולציה. 

 

ג'ו ביידן בליל הזכייה ג'ו ביידן בליל הזכייה צילום: אי אף פי

 

 

חבילת התמריצים תהיה נמוכה מהתכנון המקורי

 

כיוון שביידן יאלץ להסתדר, ככל הנראה, עם סנאט רפובליקני, "סביר להניח שהתוכנית הכלכלית הגרנדיוזית של הדמוקרטים לא תצא לפועל", אמר גרינפלד.

 

בשבוע שעבר התבדו התקוות האחרונות לכך שהקונגרס יצליח לאשר תוכנית תמריצים עוד לפני הבחירות, וכעת ממתינים בשווקים ובמשק האמריקאי להתפתחויות בנוגע לחבילת סיוע שתתמוך בכלכלה האמריקאית לנוכח משבר הקורונה.

 

גרינפלד מעריך כי ביידן יצליח ליישם תוכנית שמקובלת על שתי המפלגות כבר עם כניסתו לתפקיד, כלומר בסוף ינואר. "כיוון שהתוכנית צריכה להיות מקובלת על שתי המפלגות, הדמוקרטים יאלצו לוותר על נושאים רגישים פוליטית כמו המהפכה הירוקה שלהם, העלאת מסים או רפורמת בריאות כלשהי.

 

"מצד שני, שני הצדדים מבינים, בטח על רקע העלייה בתחלואה בארה"ב, שיש צורך בתוכנית תמיכה נוספת למשק ולכן סביר להניח שתמריצים למעסיקים כמו הלוואות ה-PPP יימשכו, תשלומי דמי האבטלה המוגדלים יוארכו ואפילו התמיכה הפדרלית במדינות וברשויות המקומיות תורחב על מנת שאלו ישקיעו בתשתיות".

 

"בסופו של דבר, צפויה חבילה תקציבית לא בגודל המקורי שהדמוקרטים רצו, אך בהיקף של 1.5-1 טריליון דולר ותהיה לכך תרומה חיובית לתוצר ב-2021", אמר ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי. "מעבר לכך, עם ההתאוששות ברבעון השלישי, ייתכן שהכלכלה לא זקוקה לחבילת הרחבה בהיקף של 2 טריליון דולר ויותר שהדמוקרטים רצו להעביר לפני הבחירות".

 

בהתייחסות למועד השקת התמריצים החדשים, בפמן מעריך כי חבילת הסיוע לא תאושר לפני כניסת ביידן לתפקיד, "זאת גם משום שהנשיא טראמפ יכול להטיל וטו כל עוד הוא בבית הלבן".

 

לעומתו, הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, טוען כי ייתכן שהסכם על תמריצים יושג עוד לפני תחילת כהונתו של הנשיא החדש. "היועץ הכלכלי של טראמפ אמר ביום שישי שהנשיא, שר האוצר ומנהיג הרוב בסנאט מעוניינים בך. עוצמת ההתאוששות בכלכלה האמריקאית בחודשים האחרונים, כולל באוקטובר, מצדיקה תמריצים קטנים וממוקדים יותר, מה שעשוי לאפשר הסכמה בין הצדדים הנוגעים בדבר".

 

 

 

דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב המכהן דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב המכהן צילום: איי פי

 

 

 

ביידן יוכל להצר את צעדי ענקיות הטכנולוגיה גם ללא תמיכת הקונגרס

 

ביידן צפוי לפעול להגברת הרגולציה על המערכת הפיננסית, על סקטור האנרגיה המסורתית ועל ענקיות הטכנולוגיה. "מהלכים אלו לא דורשים אישור של הקונגרס אלא רק תמיכה ציבורית ונדמה שלביידן יש את התמיכה הזו", כתב גרינפלד.

 

בפמן מעריך כי "לא יהיו בקרוב העלאות של מס חברות או מס על בעלי הכנסות גבוהות יותר, גם לא מהלך ענק של השקעות תשתית ירוקה בסגנון New Deal, שכר המינימום הפדרלי כמעט ולא ישתנה ולא תהיה רפורמה משמעותית בתחום הבריאות".

 

לדברי בפמן, ביידן עדיין יכול להמשיך ולהכביד את הרגולציה על מגזרי הפיננסים והאנרגיה, זאת בעיקר על ידי הענקה מחודשת של סמכויות ניכרות לרשויות הפיקוח על אותם ענפים. "ביידן יכול גם להפעיל את התובע הכללי בכדי לפתוח בתביעות של הפרות הגבלים עסקיים כנגד חברות טכנולוגיה גדולות מבלי להזדקק לאישור הקונגרס".

 

יחסי הסחר עם סין צפויים להישאר מתוחים

 

מדיניות החוץ של ביידן צפויה להיות יותר נוחה כלפי בעלי בריתה המסורתיים של ארה"ב, ופחות נוחה כלפי שליטים רודניים שאיתם טראמפ "הסתדר". כך לפי בפמן.

 

"ביידן ישיב את ארה"ב להסכם הגרעין האיראני של שנת 2015, אך רק אם איראן תוכיח שעמדה בתנאי ההסכם המקורי, מה שלא קרה עד כה ונראה שביידן יאמץ קו נוקשה כלפי איראן.

 

"סביר שביידן יבקש להטיל סנקציות על רוסיה ועל טורקיה ותחול התרחקות מחודשת ביחסים עם צפון קוריאה. להבדיל מממשל טראמפ, צפוי שביידן יחזק וישקם את הקשר עם האיחוד האירופי, וברית כזו תוכל לשמש במאבק כנגד ההשפעה העולמית ההולכת וגוברת של סין.

 

"היוצא מן הכלל עשוי להיות עתיד היחסים עם בריטניה, משום שביידן אינו תומך בברקזיט, להבדיל מטראמפ".

 

לדברי בפמן, אחד מתחומי אי הוודאות הגדולים בנושא קשרי סחר חוץ נוגע להתנהלות של ביידן עם מלחמת הסחר מול סין. "ביידן מתח ביקורת חריפה על עסקת הסחר שלב א' של טראמפ עם סין, וטען כי המכסים הטילו עלויות גדולות ומיותרות על הצרכנים אמריקאים, זאת בתמורה לוויתורים מועטים בלבד מסין.

 

"ביידן צפוי להתמקד בדרישות ארה"ב מסין לביצוע של שינויים מבניים בסין לגבי נושא של העברה כפויה של טכנולוגיה, תחרות הוגנת וגישה חופשית של ארה"ב לשוק הסיני. זה צפוי להוביל למשא ומתן מחודש, אולי בהשתתפות של בעלות ברית של ארה"ב, במטרה ללחוץ על סין לבצע שינויים מבניים. לנוכח הגישה הסינית, המתמקדת בטיפוח חדשנות מקומית עצמאית ואסרטיביות בינלאומית, צפוי שגם תחת ממשל ביידן, יחסי ארה"ב וסין יישארו מתוחים".

x