$
בורסת ת"א

דיווח שוטף

טבע שקועה בבוץ משפטי ולא מצליחה להתניע את הצמיחה

בסיכום 3 שנות כהונה הצליח המנכ"ל קור שולץ לייצב הספינה. החוב צומצם ל־24 מיליארד דולר ותרופות חדשות החלו לכפר על נסיגת הקופקסון. אך שולץ מדבר על צמיחה חד־ספרתית בשנים הקרובות, ולא בטוח שזה יספיק למשקיעים בשוק ההון

סופי שולמן 07:3208.11.20

בתוך ים המילים, שליוו את פרסום הדו"חות של טבע לרבעון השלישי, מילת המפתח היא "מתסכל". השמיע אותה ברגע נדיר של גילוי לב קור שולץ — המנכ"ל קר הרוח של ענקית התרופות, שמשלים בימים אלה שלוש שנים בקלחת הישראלית הרותחת. זה החל בסערה עם תוכנית קיצוצים עמוקה, שהיתה אמורה להוביל את טבע ליציבות תפעולית ומאזנית, ומשם היא היתה אמורה לשוב ולהתמקד במנועי הצמיחה העתידיים. 

אבל רוחות צד משפטיות עזות מרחיקות את טבע מיעדה, וזה בדיוק מקור התסכול של שולץ. "זה מתסכל שהתוכנית מבוצעת במלואה, אבל המצב המשפטי בארה"ב הורע לעומת מה שהיה לפני שלוש שנים", הוא אמר בשיחת הוועידה לאחר פרסום התוצאות ביום חמישי האחרון, שבה הכריזה החברה על מחיקת עתק של 4.6 מיליארד דולר.

 

עדיף היה לה לשלם קנסות

מעבר למשמעות הכלכלית של המחיקה, שתורגמה להפסד תפעולי של 4.3 מיליארד דולר ברבעון השלישי, יש לה גם משמעות הצהרתית. המחיקה היא הודאה בכך שהתסבוכות המשפטיות של טבע — ובראשן מעורבותה בפרשת התמכרות האמריקאים למשככי כאבים ופרשת תיאום המחירים בין יצרניות תרופות גנריות בארה"ב — ילוו אותה יותר מכפי שצפתה. כלומר, בתקופה הקרובה יוקדש חלק ניכר מתשומת הלב הניהולית של טבע לגזרה המשפטית, בניסיון למזער את הנזקים בה. המחיקה הנוכחית לא בהכרח אומרת שבטבע מעריכים כי יצטרכו לשאת בהוצאות גבוהות יותר ממיליארד הדולרים שכבר הופרשו לטובת הפשרות המשפטיות שעתידות לבוא, אלא מעידה על הצפי להתמשכות התהליכים.

 

באופן אירוני, במצבה של טבע, שכבר חזרה לייצר תזרים של כ־2 מיליארד דולר בשנה מפעילות והפחיתה את החוב ל־23.8 מיליארד דולר נטו, עדיף היה לשלם יותר לרשויות החוק בארה"ב ולשים את הסוגיות האלה מאחור. דווקא התארכותן היא שמעיבה על תפקודה ובמידה רבה גם על תפקוד המניה — ולכן מתסכלת כל כך את שולץ. "אנחנו עדיין בדיאלוג מול הרשויות במשככי הכאבים, אבל כרגע רואים ששווי השוק מושפע לרעה מאירוע זה", הוא הדגיש.

 

בעוד ביצועי טבע לא נפגעו מהקורונה, המגפה פגעה בה דווקא במישור המשפטי. שולץ מסביר כי מה שמייצר לרוב דחיפות לחתום על פשרות הוא התקרבות הדיון בבתי משפט. אך מאז הקורונה הדיונים שנקבעו, בעיקר לפרשות משככי הכאבים, נדחים פעם אחר פעם. "היה משפט שנדחה כל פעם, וכל הדיונים שיכלו להאיץ את הפשרה נדחו. אני עדיין אופטימי שנוכל להגיע לפתרון שבו נספק את התרופות לגמילה שיעזרו לאנשים". שולץ מתכוון לפשרה טנטטיבית שסוכמה לפני שנה, לפיה טבע תשלם סכום לא גבוה יחסית של 250 מיליון דולר, ותספק לאורך זמן תרופות לגמילה בשווי 23 מיליארד דולר.

 

טבע זקוקה לסגירת התיק הזה, כדי להתפנות לפרשה מעיקה לא פחות של תיאום מחירי התרופות הגנריות, שבה ההליכים המשפטיים מתקדמים יותר, ונראה כי הרשויות להוטות ללכת למשפט ולא להסתפק בקנס. אף שהקנס כאן צפוי להיות נמוך מזה שבפרשת משככי הכאבים, הסכנה הגדולה עבור טבע היא שאיפתו של משרד המשפטים האמריקאי לכך שהיא תודה בפעילות פלילית. הודאה כזו לא תאפשר לה למכור תרופות במסגרת תוכניות ביטוח ממשלתיות — פגיעה שטבע אינה יכולה להרשות לעצמה. "אנחנו לא יכולים להודות בפעילות פלילית, אבל מוכנים לשלם קנס סביר. לעתים בתביעות כאלה נכנסים אנשים חדשים לקראת המשפט, ואז זה מגיע לפשרה, אבל לנוכח הראיות החלשות אנחנו מוכנים ללכת למשפט", אמר שולץ.

 

קאר שולץ  קאר שולץ צילום: ניצן דרור

 

 

התרופה למיגרנה פיגרה

בעוד הנהלת טבע מנסה לכבות את השריפות המשפטיות, השוק מתחיל לתהות באשר למנועי הצמיחה העתידיים שלה. טבע הצליחה לנטרל את הצניחה במכירות של תרופת הדגל, קופקסון, שקמו לה מתחרות גנריות בשנתיים האחרונות, באמצעות השקת שתי תרופות מקור חדשות. הראשונה והמוצלחת יותר היא אוסטדו, לטיפול במחלה נוירולוגית בשם דיסקינזיה מאוחרת, שמציינת בימים אלה שלוש שנים. ההכנסות מהתרופה הגיעו ל־451 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2020 — צמיחה של 64% מול התקופה המקבילה. לפי התחזית השנתית, ההכנסות מהתרופה צפויות להגיע ל־650 מיליון דולר.

 

מי עוד אמונה על קיזוז הנפילה בקופקסון היא אג'ובי, תרופת המקור לטיפול במיגרנה, שהיתה צפויה לעקוף את אוסטדו, אך בינתיים נתקלה במכשולים שנבעו בעיקר מעיכוב בהשקת התרופה בגרסת המזרק והעובדה שפיגרה מול מתחרותיה. ברבעון הקודם השיקה טבע את גרסת המזרק, אך בחברה הסבירו שכל שוק התרופות נגד מיגרנה סבל מירידה במהלך הרבעון. זאת על רקע הסגרים באירופה ובארה"ב, שגרמו למיעוט ביקורים אצל רופאים והפחתה במספר המרשמים החדשים. ברבעון השלישי הסתכמו מכירות האג'ובי ב־35 מיליון דולר בלבד, אם כי שולץ ציין שבמונחי נתחי שוק טבע הצליחה לשפר את מצבה. עם זאת, היא הפחיתה את תחזית ההכנסות השנתית מהתרופה מ־250 מיליון דולר ל־200 מיליון דולר.

 

בסיכום תלת־שנתי יכול שולץ לזקוף לזכותו את ייצוב ספינת טבע, בעודו רואה לנגד עיניו איך החוב יורד אל מתחת ל־20 מיליארד דולר בשנה הבאה, ואיך ההכנסות משתי תרופות המקור מתקרבות למיליארד דולר ומנטרלות את נסיגת הקופקסון. אבל מה הלאה? מה יוציא מהבוץ את החברה שמוכרת ב־17 מיליארד דולר בשנה, אך נסחרת סביב שווי של 10 מיליארד דולר בלבד?

 

כשנשאל על כך ביום חמישי, סיפק שולץ תשובה ארוכה ומפותלת, שעברה כמובן בכמה נקודות אור ובראשן תרופות ביו סימילאר כמו טרוקסימה, לטיפול בכמה סוגי סרטן, שהושקה בתחילת השנה, ולפי טבע הגיעה ברבעון האחרון לנתח של 20% מהשוק. הבטחה נוספת היא פאסינומב — תרופה לטיפול בכאבים ודלקת פרקים, שהיא מפתחת בשיתוף עם רג'נרון, ואשר נכנסה לשלב השלישי והאחרון של ניסויים קליניים. ואולם, השורה התחתונה של שולץ בינתיים מאופקת מאוד: "אני אופטימי ומעריך כי אף שלא נראה צמיחה דרמטית בהכנסות, נוכל להציג צמיחה חד־ספרתית לאורך השנים הקרובות".

 

האם זה מספיק לשוק ההון ולמי שזוכר לטבע "חסד נעורים"? ביום שישי נהנתה טבע מרוח גבית חריגה בוול סטריט, שהקפיצה אותה ב־6% וקירבה אותה שוב לשווי של 10 מיליארד דולר, שממנו התרחקה עם פרסום הדו"ח על מחיקת הענק. מי שהיה אחראי לקפיצה המפתיעה היה המשקיע האמריקאי הנודע ביל מילר, שהתראיין לרשת CNBC וציין את טבע ברשימת המניות המומלצות שלו. לדברי מילר, ברגע שהפרשיות המשפטיות יבואו על פתרונן — והוא מעריך שהחברה לא תצטרך לשלם יותר ממיליארד דולר בפרשת משככי הכאבים — המניה תזנק בשנה הבאה ל־20 עד 30 דולר.

 

x