$
שווקי חו"ל

פרשנות

ג'ק מא קיבל תזכורת שאחרי הכל, בסין כולם נמלים קטנות

לענקית הפינטק הסינית אנט הוזרמו ביקושים חריגים של 3 טריליון דולר, פי 872 מהמתוכנן - ורק אז נבלם הגיוס, ללא הסברים של ממש. המייסד מא, שייחס למערכת הפיננסית בסין "מנטליות מיושנת", קיבל שיעור של פעם בחיים

סופי שולמן 06:0004.11.20

הסינים קיבלו רגליים קרות. עם כל הרצון להראות לעולם כמה גדולה וחזקה טכנולוגית המעצמה המערערת הבולטת על עוצמתה של ארה"ב, הצורך לשלוט ומקרוב גבר. הנפקתה של אנט (ANT), מפלצת הפינטק הסינית, נדחתה אתמול ללא הסבר מפורט - לא ברגע האחרון, לא בדקה ה־90, אלא בזמן פציעות ממש.  

אחרי שגופים מוסדיים ומשקיעים סיניים קטנים הזרימו ביקושים חריגים של 3 טריליון דולר, פי 872 מהגיוס המתוכנן. אנט תיכננה לגייס 34 מיליארד דולר, מחציתם בבורסת שנגחאי ומחציתם בבורסת הונג קונג. ביטול ההנפקה לאחר שכבר יצאה לדרך ולמעשה כמעט הושלמה היא התזכורת הטובה ביותר לכך שגם אם אנט היא החברה הגדולה מסוגה בעולם, והיתה אמורה להשלים את ההנפקה הגדולה בהיסטוריה, היא קודם כל חברה סינית.

 

ההסבר הרשמי היה לקוני, כיאה לסינים, שלא מרגישים צורך להיות שקופים גם אחרי 30 שנות פתיחות. בהודעת בורסת שנגחאי, שבה היתה אמורה להתקיים הנפקת אנט במקביל לבורסת הונג קונג, נאמר כי בעל השליטה ג'ק מא קיבל הודעה על כך ש"נמצאו סוגיות שקשורות לסביבה הפיננסית הרגולטורית שעלולות לגרום לכך שאנט לא תעמוד בדרישות הרישום לבורסה".

 

ההודעה, שיצאה בגרסה דומה בהמשך גם בבורסת הונג קונג, מגיעה יום אחרי שמא, מייסד החברה ומלך האינטרנט של סין - שעומד גם מאחורי הקמת עלי באבא שאנט פוצלה ממנה לפני כעשר שנים כזרוע פיננסית קטנה - זומן עם בכירים נוספים בחברה לראיונות עם הרגולטורים שלשום. תוכן הראיונות האלה לא פורסם.

 

 

ג'ק מא בעל השליטה בעליבבא ועליפיי ג'ק מא בעל השליטה בעליבבא ועליפיי צילום: בלומברג

 

תשקיף בצנזורה עמוקה

תפקידם של רגולטורים פיננסיים הוא לבדוק בציציות של החברות המבקשות להפוך לציבוריות. הדברים נכונים במיוחד לחברות ענק טכנולוגיות כדוגמת אנט, שנוגעת לתחומי חיים רבים בסין ולמעשה כמעט ולא ניתן לעבור יום במדינה מבלי להשתמש באחת האפליקציות שלה - החל מתשלומים שוטפים, פוליסות ביטוח ועד הלוואות.

 

אנט היא סוג של מערכת פיננסית שלמה, עם נוכחות עצומה בסין, וזו גם אחת הסיבות לכך שבבייג'ינג לא רצו לראות אותה מנפיקה בארה"ב. אלא שהתשקיף של אנט פורסם לציבור עוד באוגוסט, והרשויות מן הסתם קיבלו אותו לעיון הרבה קודם לכן.

 

קשה לחשוב שבסין אין די כוח אדם לעבור על התשקיף, עבה ככל שיהיה. ואכן, כבר בשלב פרסומו התקבלה תזכורת בוטה לכך שעם כל הקדמה הטכנולוגית, בכל זאת מדובר בחברה סינית. התשקיף עבר צנזורה עמוקה של פירוט על סיכוני החברה ואזהרות נמחקו כמעט לחלוטין, לצד סעיפים רבים נוספים.

 

בבייג'ינג שמעו ביקורת

קשה להעריך מה בדיוק התרחש במסדרונות השלטון בבייג'ינג בימים האחרונים, אבל ההנחה הסבירה היא שמישהו שם הבין שהרצועה שוחררה מדי. מא, שכבר הנפיק את עלי באבא בעבר בניו יורק והתקרב למערב, לפחות בתפיסה הסינית, לקה בשכרון חושים. לפני כשבוע, כשההנפקה של אנט כבר בעיצומה, הוא הרשה לעצמו לבקר את המערכת הפיננסית המסורתית בסין וכינה אותה "בעלת מנטליות מיושנת" בוועידה שהתקיימה בשנגחאי.

 

הוא התכוון להדגיש את החדשנות של אנט, אבל מה שהגיע לאזניים בבייג'ינג הוא ביקורת על השלטון. כבר באותה ועידה הזכיר למא בכיר בממשל הסיני כי "קיים צורך באיזון בין חדשנות לרגולציה באומרו "הבטיחות תמיד קודמת".

 

ייתכן כמובן שבעתיד עוד יתגלו אי־סדרים או סוגיות בעייתיות באופן פעילותה של אנט או בדו"חות הכספיים שלה. אבל התרחיש הסביר יותר הוא שבסין כמו בסין, החליטו להזכיר לכולם, כולל לעשירים ביותר, שאחרי הכל הם כולם נמלים קטנות במדינה אחת גדולה.

x