$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

תחנת הכוח באר טוביה בוחנת הנפקה בשווי 2 מיליארד שקל

בעלי המניות החליטו לנצל את הגאות בתחום האנרגיה המתחדשת ולקחת את IPM לאחוזת בית. דירקטוריון החברה צפוי להכריע בנושא בימים הקרובים. חלק מבעלי המניות הקיימים צפויים למכור מאחזקותיהם בהנפקה. התחנה אמורה להתחיל לפעול מחר

גולן חזני 06:0104.11.20

דירקטוריון חברת תחנת הכוח IPM שבבאר טוביה צפוי להחליט בימים הקרובים על הנפקת התחנה לפי שווי של 2 מיליארד שקל. ל"כלכליסט" נודע כי הנושא עלה בין בעלי המניות של התחנה בשבועות האחרונים, זאת לאור הגאות בתחום האנרגיה המתחדשת בבורסה. שתי תחנות כוח גדולות אחרות - דוראד ודליה אנרגיה - נערכות כבר להנפקה בשווי של 4 מיליארד שקל כל אחת. עוד נודע ל"כלכליסט" כי מחר התחנה אמורה להתחיל לפעול לראשונה מאז הוקמה.  

התחנה תספק 3.5% מצריכת החשמל של המשק, שהם כ־450 מגה־ואט. נוחי דנקנר, שרי אריסון, אברהם נניקשווילי ועוד כמה מאנשי העסקים הבולטים במשק היו מעורבים בעבר בקידום הפרויקט, וגם כיום נמצאים שם שמות בולטים כמו מוטי בן־משה, יצחק מירילשוילי (בנו של המיליארדר מיכאל מירילשוילי), קרן נוי, לאומי פרטנרס ומשקיעים פרטיים קטנים שהיו בקבוצת היזמים המקורית. בהנפקה צפויים חלק מבעלי המניות למכור מאחזקותיהם, במלואן או בחלקן.

 

יזמי התחנה היו משה טרי, לשעבר יו"ר רשות ני"ע, מוטי פרידמן, לשעבר יו"ר חברת החשמל, ואברהם נניקשוילי. בהקמת התחנה, שהחלה ב־2018, הושקעו 2 מיליארד שקל והיא צפויה לפעול בהספק של 451-430 מגה־ואט, כאשר המדינה התחייבה לשלם לבעלי התחנה תשלום קבוע לכל אורך חיי הפרויקט (20 שנה) כנגד העמדת זמינות של 85% מכושר ייצור החשמל של התחנה, כך שהיא צפויה להניב הכנסות שנתיות של 750 מיליון שקל ושיעור תשואה פנימית (IRR) של מעל 16%, לפני מס. את יתרת החשמל (15%) תמכור IPM לצרכנים פרטיים באמצעות רשת החשמל.

 

 

 

לאורך השנים, מאז תחילת הפרויקט, התנהלו עסקאות ומגעים למכירה של מניות בתחנה. המגעים האחרונים היו עם קרן ארץ ישראל של עמוס לסקר לרכישת עד 16% מהתחנה מידי אחת מבעלי המניות (16%), איזראל פאוור מנג'מנט 3000, בעסקה ששיקפה שווי של 1.3 מיליארד שקל ל־IPM, אולם המגעים לא הבשילו בסופו של דבר והקרן נסוגה, לטענתה לאחר בדיקות נאותות.

 

איזראל פאוור מנג'מנט 3000 מוחזקת בידי 7 בעלי מניות, הבולטת שבהם היא גלובל פאוור הציבורית שבשליטת אהוד בן־ש"ך וניסן כספי. ב־84% הנותרים מתחנת הכוח מחזיקה חברת טריפל־מ, שבעלי המניות שלה הם גלובל פאוור עצמה, קרן נוי ולאומי פרטנרס, עם 10% כל אחת, קרן יסודות של יצחק מירילשוילי (18.1%), שמחזיק גם בערוץ 20, וכן אלון רבוע כחול של מוטי בן־משה (18.1%).

 

בפברואר 2019 מכרו טרי ופרידמן את חלקם בתחנה (20%) תמורת 90 מיליון שקל, ששיקפו לה אז שווי של 450 מיליון שקל. המניות נמכרו לשותפיהם בטריפל־מ, שניצלו את זכות הסירוב לעסקה שאותה הציעה קרן נוי. טרי, פרידמן ונניקשוילי נכנסו לפרויקט ב־2011 בעקבות החלטת קבוצת שיכון ובינוי - שהיתה אז בשליטת שרי אריסון - למכור את חלקה בו.

 

בהמשך הובילה הסתבכותו של נניקשוילי בעבירות פליליות שבהן הורשע בינתיים, ליציאתו מהשותפות ולסכסוך בין טרי ופרידמן לבין בעלי השליטה החדשים. נניקשוילי פעל למכירת אחזקותיו בתחנת הכוח, לפי דרישת המדינה, וסיכם על עסקה עם איש העסקים הרוסי טימור בן יהודה, אולם המדינה החליטה שלא לאשר את העסקה, ולנעלי בן יהודה נכנסה ג'י.פי. גלובל פאוור, שהכניסה גם את קרן נוי ולאומי פרטנרס לפרויקט.

 

 

פיני כהן ממנהלי קרן נוי פיני כהן ממנהלי קרן נוי צילום: רן יחזקאל

 

x