$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לפידות וליקוורניק יוצאים למירוץ לכס יו"ר כלל אחזקות

קרן הגידור ספרה הגישה את מועמדותו של מנכ"ל הפניקס לשעבר אייל לפידות לדירקטוריון. מורי ארקין, בעל המניות הגדול בכלל אחזקות, הגיש את המועמדות של מיה ליקוורניק, השותפה הבכירה לשעבר במשרד מיתר. השניים לוטשים עיניים לתפקיד היו"ר

גולן חזני 06:5401.11.20

הקרב על כיסא יו"ר כלל ביטוח יוצא לדרך בימים אלה, וזאת באמצעות הליך בחירת המועמדים לדירקטוריון כלל אחזקות הציבורית, החברה־האם של חברת הביטוח הפרטית כלל ביטוח.  

ל"כלכליסט" נודע כי אייל לפידות — לשעבר מנכ"ל חברת הביטוח הפניקס, לשעבר מנכ"ל חברת הנדל"ן והתשתיות שיכון ובינוי, ובעל מניות בכלל אחזקות בעצמו כיום — יתמודד על תפקיד היו"ר, והוא עשוי למצוא מולו את עו"ד מיה ליקוורניק, שהיתה שותפה בכירה במשרד עורכי הדין מיתר, שנקרא בעבר מיתר־ליקוורניק על שמה, ושאותו עזבה לפני ארבע שנים. בשבוע שעבר הוגשמו השמות של השניים כמועמדים לדירקטוריון כלל אחזקות.  

מימין: עו"ד מיה ליקוורניק ואייל לפידות. שניהם צפויים להיבחר לדירקטורים בכלל אחזקות מימין: עו"ד מיה ליקוורניק ואייל לפידות. שניהם צפויים להיבחר לדירקטורים בכלל אחזקות צילומים: יריב כץ, פאביאן קולדורף

 

 

מורי ארקין, בעל המניות הגדול בכלל, ואחד המשקיעים הגדולים בספרה מורי ארקין, בעל המניות הגדול בכלל, ואחד המשקיעים הגדולים בספרה

 

ביום שלישי האחרון, 27 באוקטובר, חלף המועד האחרון להגשת מועמדים לתפקיד דירקטור בכלל אחזקות מטעם בעלי המניות. כל מי שמחזיק 1% ומעלה ממניות כלל אחזקות רשאי להציע מועמדים, למעט הגופים המוסדיים, משום שהרגולטור, רשות שוק ההון, אוסרת על כך, כי היא רואה בהם גופים מתחרים. השמות הוגשו לוועדת האיתור של כלל אחזקות, שבראשה עומדת מלי מרגליות, היו"ר הזמני של כלל אחזקות וכלל ביטוח, שבסמכותה לפנות למועמדים נוספים גם לאחר תאריך זה. לכשתגובש הרשימה הסופית, בעלי המניות בכלל אחזקות יצביעו על הרכב הדירקטוריון של כלל אחזקות, כשלאחר מכן ייבחר ביו"ר.

 

דירקטוריון כלל אחזקות החדש הוא שימליץ על על דירקטורים לחברה־הבת כלל ביטוח, ומאותו הרגע הליך הבחירה יתבצע במסגרת הוועדה למינוי דירקטורים בחברות ביטוח ללא גרעין שליטה, שבראשה עומד השופט בדימוס ספי אלון, שפועלת תחת רשות שוק ההון, שבראשה עומד משה ברקת. רק מועמדים שיאושרו על ידי הוועדה יוכלו לכהן בדירקטוריון כלל ביטוח, וחלקם יוכלו לכהן גם בדירקטוריון החברה־האם במקביל. היו"ר של כלל ביטוח ייבחר בשיתוף הרגולטור, ולפי הכללים החדשים של רשות שוק ההון, מינוי יו"ר כלל ביטוח לא יתבצע ללא אישור מפורש של ברקת. הדבר עשוי להוות מכשלה בדרכו של לפידות לכס היו"ר של שתי החברות (ראו הרחבה בהמשך), אולם התשובה לשאלה כיצד ברקת ינהג תתקבל רק לאחר שיושלם השלב הראשון בתהליך.

 

לפידות לא הציע את עצמו

 

אף שלפידות מחזיק ב־4.99% ממניות כלל אחזקות, הוא עצמו לא הגיש את המועמדות שלו. מי שככל הנראה הגישה את שמו כמועמד לדירקטוריון היא קרן הגידור ספרה, שמחזיקה ב־2%—3% ממניות החברה, שאותן רכשה במסגרת ההנפקה שהתבצעה בחודש דצמבר האחרון. ספרה מנוהלת על ידי אורי גולדפרב. בשל האחזקה האישית שלו במניות החברה, לפידות הופך לבעל סיכויים גבוהים להיבחר לדירקטוריון ולהפוך ליו"ר כלל אחזקות.

 

מי שהגיש את מועמדותה של ליקוורניק הוא מורי ארקין, שבאמצעות ארקין אחזקות מחזיק ב־6.8% ממניות כלל אחזקות. בשאלון שמילאה במסגרת הגשת המועמדות השיבה ליקוורניק בחיוב לשאלה אם היא רואה בעצמה מועמדת לתפקיד היו"ר. מכיוון שארקין הוא בעל המניות הגדול בכלל אחזקות, שנסחרת ללא גרעין שליטה, התמיכה שלו בליקוורניק היא משמעותית מאוד. התמיכה שלו בליקוורניק אף הופכת למעניינת יותר נוכח העובדה שארקין הוא אחד המשקיעים הגדולים ביותר בקרן ספרה.

 

מאז עזבה את מיתר, ליקוורניק ניסתה להתמודד על לפחות שני תפקידים משמעותיים במגזר הציבורי — הממונה על שוק ההון ומנהלת רשות החברות הממשלתיות. בסופו של דבר, היא לא הצליחה לזכות באף אחד מהם. במקביל, ליקוורניק פעילה במגזר השלישי ולאחרונה יזמה תוכנית שהמטרה שלה היא לאפשר תרומות לארגונים ממגזר זה בצורה יעילה.

 

ליקוורניק היא דמות מוערכת בעולם העסקי, אך הקרב מול לפידות, שנהנה מרקורד מרשים בענף הביטוח, יהיה קשה. לפידות כיהן כמנכ"ל הפניקס במשך עשור, בשנים 2009—2019. כשקיבל את מושכות החברה לידיו, היא היתה החברה החמישית בגודלה בענף במונחי שווי שוק, וכשהוא עזב אותה, היא התחרתה ראש בראש עם הראל, כשלחלופין היא אף עקפה אותי בשווי השוק.

 

מאז עזב את הפניקס, לפידות ידע תהפוכות רבות. באפריל 2019 הוא מונה למנכ"ל שיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף, וזכה לחבילת תגמול בהיקף אדיר של 84 מיליון שקל לחמש שנים. לתפקידו הוא נכנס ביוני, ושנה לאחר מכן פוטר על ידי סיידוף, תוך שהוא מסתפק בחבילת פיצויים קטנה במסגרת הסכם פשרה שאליו הגיע עם היו"ר ונציגו של סיידוף בארץ, תמיר כהן.

 

במאי 2019 הוא הוביל קבוצה שרכשה מידי אי.די.בי 18% ממניות כלל אחזקות. הקבוצה כללה אותו עצמו (4.99%), את ארקין (8%) ואת יקיר גבאי (4.99%), בעל השליטה בענקית הנדל"ן הגרמנית אראונדטאון. הרכישה בוצעה לפי שווי חברה של 2.65 מיליארד שקל, בעוד כיום החברה נסחרת לפי שווי של 2.34 מיליארד שקל בלבד, גם לאחר הנפקת מניות בהיקף של 660 מיליון שקל שבוצעה בחודש דצמבר האחרון. כלומר, ללא הגיוס, השווי של כלל אחזקות היה עומד על 1.68 מיליארד שקל בלבד. גבאי כבר מכר את המניות, אולם לפידות וארקין ממשיכים להחזיק בהן והם מופסדים עליהן. אולם עבור לפידות לא מדובר בנזק גדול, משום שהוא קיבל הלוואת מוכר של 118 מיליון שקל מידי אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין, בתנאי נון ריקורס, כדי לרכוש את המניות בסכום כולל של 132 מיליון שקל.

 

לפידות וסאגת כלל ביטוח

 

במאי האחרון לפידות היה אחד מגיבורי הסאגה שטלטלה את כלל אחזקות וכלל ביטוח, ושנחשפה לראשונה ב"כלכליסט". הסאגה הזו עשויה להוביל לכך שברקת יתנגד למינויו ליו"ר כלל ביטוח.

 

הסאגה החלה כשדני נוה, שכיהן באותה העת כיו"ר שתי החברות, זימן למשרדו את מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה והציע לו להתפטר. במקביל, דני נוה פנה לרונן אגסי, יו"ר לאומי פרטנרס, והציע לו להתמנות לתפקיד המנכ"ל. יורם נוה סירב להתפטר ושלח לחברי הדירקטוריון מכתב ארוך שבו הוא מאשים את היו"ר בכניעה ללחצים לכאורה מצד בעלי המניות — לפידות, ארקין ואלפרד אקירוב. המכתב הביא לכך שברקת התערב. הממונה על שוק ההון זעם על האפשרות שבעלי מניות שלא מחזיקים ברשותם היתר שליטה מנסים לכאורה להתערב בהתנהלות החברה. ברקת מינה יחד עם הדירקטוריון של כלל ביטוח את השופט בדימוס יורם דנציגר על מנת לבדוק את הנושא. בדו"ח שפרסם השופט הוא קבע כי בעלי המניות לא הפעילו לחץ פסול על היו"ר, וכן שנפל פגם בהתנהלות של דני נוה. במקביל, ברקת שיגר מכתב לאקירוב וארקין, שמחזיקים בהיתר אחזקה (היתר בדרגה נמוכה יותר מהיתר שליטה), שבו הזהיר אותם מהתערבות בחברה וכן מתיאום עמדות — וגם כעת בכל הנוגע לבחירת הדירקטוריון החדש הוא לא מתיר לבעלי המניות לתאם ביניהם עמדות.

 

דני נוה התפטר, ובינתיים יורם נוה שרד, שכן הדירקטוריון החליט לחכות לתוצאות השנתיות של כלל ביטוח בטרם יקבל החלטה. ליקוורניק ולפידות צפויים להיבחר שניהם לדירקטוריון כלל אחזקות, וזהות היו"ר עשויה להשפיע על יורם נוה בצורה משמעותית, שכן לפידות כבר הביע את דעתו השלילית על תפקודו כמנכ"ל.

x