$
מט"ח וסחורות

השקל והדולר בנסיגה יומית; אופטימיות להסכם סחר חדש מקפיצה את הפאונד

תפנית בין בריסל לבריטניה? באיחוד האירופי מנסים להחיות את הסיכויים לברקזיט שיכלול הסכם סחר חדש מול בוריס ג'ונסון: "ניתן להגיע לכך אם שני הצדדים יהיו מוכנים להתפשר"; הפאונד קופץ ל-4.431 שקלים, ומזנק ב-1.1% ל-1.309 דולרים, היורו נסוג ב-0.8% ל-0.905 פאונד; בארה"ב מדווחים על התקדמות לקראת הסכמה לחבילת תמריצים

נועם לנדמן 16:0621.10.20

השקל מאבד גובה היום (ד') בעיקר לעומת הפאונד, שמזנק גם מול המטבעות העיקריים בעולם בשל אופטימיות מצד האיחוד האירופי לגיבוש הסכם סחר חדש מול בריטניה. גם לאחר השער היציג ממשיך הפאונד לטפס מול מקבילו הישראלי, עתה על 4.431 שקלים. היורו מטפס ל-4.013 שקלים, הדולר על 3.384 שקלים.

 

בשוקי העולם - הפאונד מזנק ב-1.1% ל-1.309 דולרים, היורו נסוג ב-0.8% ל-0.905 פאונד. מול הדולר, מתחזק היורו ב-0.3% ל-1.185 דולרים. הדולר צונח באסיה - יורד מול הין ב-0.8% ל-104.63 ין. הדולר האוסטרלי קופץ ב-0.8% ל-0.710 דולרים. הדולר יורד מול היואן ב-0.3% ל-6.652 יואן. הבית הלבן והדמוקרטים לא מוותרים על הסכמה לחבילת תמריצים עוד בטרם הבחירות לנשיאות, גם לאחר הדד-ליין שהציבו הדמוקרטים - שכבר חלף. טראמפ אמר כי למרות התנגדות הצד הרפובליקני, הוא ישקול לחיוב סיוע גדול יותר כפי שמציעים הדמוקרטים.

 

 

שטרות פאונד שטרות פאונד צילום: Getty

 

מישל ברנייה Michel Barnier, ראש הצוות של האיחוד במו"מ על הסכם הברקזיט, אמר כי "למרות הקשיים שאנו עומדים מולם, ההסכם הוא בהישג יד אם שני הצדדים יגלו נכונות לעבוד יחד, לצד נכונות להתפשר, ואם נצליח להתקדם בימים הקרובים על בסיס המסמכים המשפטיים ולפתור את נקודות המחלוקת". הדד-ליין לשיחות: ב-1 לינואר 2021.

 

דבריו של ברנייר הם בגדר הפתעה, במיוחד אחרי שנדמה היה שאזלו הסיכויים להסכם, עקב דבריו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בשבוע שעבר עם פקיעת הדד-ליין לשיחות: "אלא אם האיחוד ישנה את גישתו באופן מהותי, אנו נלך על הפיתרון האוסטרלי, ונעשה זאת ללא מורא", אמר ג'ונסון. הפיתרון האוסטרלי מציע כי מסחר החוץ של בריטניה יתקיים מעתה לפי תנאי ארגון הסחר העולמי (ה-WTO), מבלי לשלב תנאים מצד האיחוד האירופאי.  

 

איתי יושע, מנהל דסק אופציות מט"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים: "חלק מהמתיחות בעניין המו"מ בין בריטניה לאיחוד נובע ממסמך משפטי שנוי במחלוקת שהכניס ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון לגבי מסחר חופשי עם צפון אירלנד. בפרלמנט מקווים כי המסמך ישוכתב בקרוב לטובת קידום השיחות בין הצדדים".

 

לדברי יושע, "סוגיה בעייתית נוספת שמחייבת את החלטתו של האיחוד עד סוף השנה היא האם להעניק גישה חופשית לחברות פיננסיות הממוקמות בלונדון או להערים קשיים ולחייבן להעביר את מערכי התפעול שלהן ליבשת. החברות הבעייתיות ביותר הן אלו הסולקות והסוחרות במניות ובנגזרים – אלו שבספריהן ישנן הוראות התחשבנות במספר מטבעות. לעת עתה מעמדה של לונדון כבירה פיננסית לא צפוי להתערער אך מעבר הדרגתי של פירמות פיננסיות ובנקים מלונדון לערי אירופה יפחית את התלות הגבוהה שיש כיום בסקטור זה בפעילות הכלכלית בבריטניה (נכסי הסקטור הם פי 4 מהיקף הפעילות הכלכלית השנתית בממלכה)".

 

יושע מוסיף כי "מנגד ישנם יתרונות בהמשך ריכוז פעילות המוסדות הפיננסיים בלונדון. לדוגמא – הריכוז ההיסטורי הזה הביא להגברת התחרות, הידע והמיומנות הגבוהה בתחום. גם בהשוואה לעשור הקודם, נדרשת אינטגרציה פיננסית רבה יותר בין המדינות החזקות באיחוד על מנת לתת אלטרנטיבה אמיתית ללונדון כבירה פיננסית. לאחר 4 שנים של סאגה ארוכה מאז משאל העם על היציאה מהאיחוד, סוחרים מובילים בפאונד צוטטו לאחרונה כי תחילת נובמבר יהיה דד ליין סופי להחלטה על הסכם עם האיחוד. אם כזה לא יושג עד אז, הפאונד עשוי להיחלש בכ-5% כנגד הדולר. בסופו של יום ובדומה לתהליכי מו"מ אחרים, נדרשת פרגמטיות והדדיות במו"מ לטובת שני הצדדים".

x