$
מט"ח וסחורות

אוקטובר רע לדולר - שוב מתחת ל-3.4 שקלים; לאחר חודש, היורו פחות מ-4 שקלים

המטבע האמריקאי נסוג היום ב-0.4% ל-3.394 שקלים; מדובר ב-7 מתוך 8 ימי מסחר שבו הדולר רושם ירידה לעומת מקבילו הישראלי, ומוחק כמעט את כל העליות מספטמבר; יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "בימי חול המועד הפעילות נמוכה, כך שעודפי המוכרים ומיעוט הרוכשים תורמים לירידת הדולר"; היורו מוחק עליות של חודש ומאבד היום 0.3% ל-3.994 שקלים

נועם לנדמן 09:4308.10.20

הדולר נחלש גם היום (יום רביעי ברצף) וכבר מתחת ל-3.4 שקלים - נסוג ב-0.4% ל-3.394 שקלים. מדובר ביום שביעי מתוך שמונה ימי מסחר שבו המטבע האמריקאי רושם ירידה לעומת מקבילו הישראלי. כמו כן, היורו מוחק עליות של חודש ומאבד היום 0.3% ל-3.994 שקלים, לראשונה מאז ה-8.9 נסחר מתחת ל-4 שקלים.

 

הדולר ממשיך לאבד גובה גם מול המטבעות העיקריים בעולם - היורו מטפס ב-0.1% ל-1.177 דולרים, הפאונד מתחזק ב-0.4% ל-1.296 דולרים. אמש פורסמו הפרוטוקולים של ועידת השוק הפתוח של הבנק האמריקאי המרכזי מספטמבר, אז אותת הבנק המרכזי האמריקאי כי הריבית צפויה להישאר קרובה ל-0% עד 2023, ועל כן האינפלציה צפויה להגיע לרמה של יותר מ-2%.

 

 

הדולר שוב מתחת ל-3.4 שקלים הדולר שוב מתחת ל-3.4 שקלים צילום: גטי

 

לפי הפרוטוקולים, כמה בכירים מתחו ביקורת על האסטרטגיה הזאת, בטענה כי תגביל את הגמישות של הפד, וכי היא עלולה ליצור אי יציבות פיננסית. בכירים אחרים טענו כי ההתחייבות של הפד להשאיר את הריבית ברמה אפסית צריכה להיות חזקה יותר.

 

בסופו של דבר, ההחלטה בספטמבר התקבלה ברוב של 9 מול 2. נשיא הפד בדאלאס, רוברט קפלן, אמר כי ההחלטה כובלת את ידי הבנק ללא צורך. נשיא הפד במיניאפוליס, ניל קשקארי, ביקש לקבוע רף גבוה יותר להעלאות ריבית עתידיות.

 

איתי יושע, מנהל דסק אופציות מט"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים, אמר לקראת סיכום דיוני הריבית של הפד כי "קיימת תמימות דעים בין חברי הוועדה המוניטרית בנושא גובה הריבית ובעמדת הוועדה באשר להמשך המדיניות המרחיבה של הפד".

 

יחד עם זאת, הבהיר יושע, כי "מספר נגידים מקומיים של מדינות בארה"ב התבטאו השבוע בנושא וכולם הדגישו שהתנאי לצמיחה מהירה ומשמעותית בכלכלה (כ-30% בהשוואה לרבעון הקודם) וליציאה מהמשבר החל מהרבעון השלישי – תלויה בכך שהפד ימשיך במדיניותו המרחיבה, כלומר מתן עוד תמריצים לשוק, עוד רכישות אג"ח ונכסים וכן מתן הלוואות".

 

 

 

הדולר אלרגי לימי חול המועד

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "היצעי מטח מצד גופים מוסדיים ויצואנים מציפים את השוק המקומי בדולרים וגוררים לירידת שער הדולר - עם פריצת רמת 3.4 שקלים לדולר, בדומה לירידת שער הדולר בסוף חודש אוגוסט ותחילת ספטמבר. הסוחרים הדיגיטליים רואים ברמת השפל הקודמת שבקרבת רמת 3.355 שקלים לדולר כרמה בה נמצא בעבר ביקוש ער".

 

פריימן מוסיף כי "ימי חול המועד ימים בהם הפעילות נמוכה יורד רף הרגישות, כך שעודפי המוכרים ומיעוט הרוכשים תורמים יחסית בקלות לחולשה ולירידת שער הדולר. אולם, בצל הבחירות בארה"ב, אי הוודאות הרבה השוררת בשווקים, שאלת אפקט הגל השני של הקורונה והשפעת הסגר במדינות רבות, כמו גם תנודות בשוקי ההון בכלל ובארה"ב בפרט, עשויים לגרור לתנודות שערים. המטבע האמריקאי עשוי להגיב בעצבנות לאירועים וביקושים נקודתיים".

 

לדברי פריימן, "מדוח יתרות המט"ח של בנק ישראל שהתפרסם אתמול, אפשר ללמוד שבתוך שנה גדלו יתרות המט"ח ב-35 מיליארד דולר. בנק ישראל מבקש לשמר את רווחיות הייצוא והקטר המרכזי בשמירת רמת החיים של המשק, באמצעות המשך רכישות מט"ח ומניעת מצב של הידרדרות שער הדולר לרמות שפל, אנחנו צפויים לראות את בנק ישראל ממשיך להתערב".

 

x