$
בורסת ת"א

החברה הממשלתית לשירותי איכות סביבה תונפק לפי שווי של 250‑300 מיליון שקל

המדינה תנפיק בשלבים עד 49% ממניות החברה, חלקן בהצעות מכר; גם מקורות ייזום, חברה־בת של מקורות, תימכר במלואה בעשרות מיליוני שקלים

גולן חזני 08:0301.10.20

הפרטת התעשייה האווירית לא תעלה אמנם היום לסדר היום בישיבת השרים לענייני הפרטה, מאחר ששר הביטחון בני גנץ לא נתן עדיין את אישורו למהלך, אבל שתי הפרטות אחרות יעלו לדיון וייצאו לדרך. 

מדובר בחברה לשירותי איכות הסביבה, שתונפק בבורסה לפי שווי של 250‑300 מיליון שקל ושברשות החברות מקווים שתתבצע כבר בתחילת 2021; ובמקורות ייזום, חברה־בת של מקורות, שתימכר במלואה בעשרות מיליוני שקלים.

 

הפעילות של החברה הממשלתית לשירותי איכות סביבה היא בעיקר בטיפול בפסולת מסוכנת. החברה הוקמה לפני כ־30 שנה ומשרתת כמה מאות לקוחות ברחבי הארץ. היא מעסיקה 140 עובדים, מתוכם 19 מהנדסים.

  

גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה, שמובילה את ההנפקה גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה, שמובילה את ההנפקה צילום: המשרד להגנת הסביבה

 

 

פעילותה כוללת שיקום קרקעות מזוהמות, גם כדי להכשירן למגורים. בשנים האחרונות מתהדרת החברה בשיקום 3,800 דונם של קרקע מזוהמת. החברה עתידה למלא תפקיד גם בשיקום מפרץ חיפה.

 

19 מהפרויקטים של החברה הם טיהור קרקעות באזורי ביקוש. הפרויקט המוכר ביותר של החברה הוא טיהור 450 דונם שעליהם שכן מפעל תעש בנוף ים. על קרקע זו אמורות להיבנות 3,000 דירות. פרויקט מוכר נוסף הוא טיהור של 70 דונם בבית הכרם בירושלים. על קרקע זו עתידות להיבנות 700 דירות.

 

החברה מטפלת גם בקרקעות של שדה התעופה שדה דב בתל אביב שפונה, ושעל 800 הדונמים שלו מתוכננות להיבנות 16.5 אלף דירות.

 

החברה לאיכות שירותי הסביבה אחראית גם לשיקום הקרקעות במתחם שתפנה תעש ברמת השרון. בין לקוחותיה: מפעלי כיל, מפעלי ים המלח, אדמה (מכתשים אגן לשעבר), אינטל, בזן, פז אשדוד, הקורנס, אלביט מערכות יבשה ומשרד הביטחון.

 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל מובילה למעשה את ההנפקה הראשונה של מניות מיעוט בחברה ממשלתית, כשהמדינה תנפיק בשלבים עד 49% ממניות החברה, חלקן בהצעת מכר כנראה. החברה תמשיך לעסוק בטיפול בפסולת מסוכנת גם אחרי ההנפקה. למהלך שותפים השר דודי אמסלם ומנהל רשות החברות ינקי קוינט.

 

כספי הגיוס הראשון, כ־50‑70 מיליון שקל, מיועדים להשקעה בפעילויות בתחומים משיקים, במיזמי פיתוח חדשים ובמתקנים נוספים של טיהור קרקעות. ההפרטה צפויה להיות אבן בוחן לחברות ממשלתיות בהטמעת מנגנוני ביקורת מהשוק הפרטי ובחיזוק מנגנוני הפיקוח והבקרה. בניגוד לתעשיה האווירית, הפעילות של החברה היא שקופה ולא כוללת מרכיבים של ביטחון המדינה.

 

החברה מנוהלת בידי בועז הירש ובראש הדירקטוריון מכהן משה שמעוני. הכנסות החברה ב־2019 עמדו על כ־197 מיליון שקל לעומת 163 מיליון שקל ב־2018. החברה רשמה רווח נקי של 20 מיליון שקל ב־2019 לעומת 7.5 מיליון שקל ב־2018. הונה העצמי עמד בסוף 2019 על 82 מיליון שקל.

 

החברה השנייה שעומדת לעבור הפרטה היא כאמור מקורות ייזום, חברה־בת של מקורות, שעוסקת בייזום, תכנון, הקמה ותפעול של מתקנים ומערכות להפקה ולאספקת מים.

 

החברה מחזיקה בשני מתקני התפלה בקפריסין, וכן במכוני טיהור שפכים בישראל. היא תימכר במלואה בעשרות מיליוני שקלים, לאחר שמקורות החליטה לוותר עליה כשמתקני ההתפלה של החברה בקפריסין נקלעו לקשיים. הרוכש של מקורות ייזום ישא גם בחובות של החברה.

 

עם זאת, המכירה לא כוללת את מתקן ההתפלה הכושל באשדוד, שאותו הקימה מקורות ייזום ומקורות מנסה למכור בנפרד. הונה העצמי של מקורות ייזום עומד על 30 מיליון שקל.

x