$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אדוארדו אלשטיין במירוץ לשמור על השליטה בדסק"ש

בעל השליטה באי.די.בי ובדסק"ש שיפר את הצעתו למחזיקי האג"ח בסדרה י"ד, שמחזיקים בשעבוד על 68% ממניות דסק"ש, בניסיון להגיע איתם להסדר נפרד. נציגות הסדרה נוטה לקבל את הצעתו מבחינה כלכלית, אולם נותרו פערים מהותיים בנושאים אחרים

גולן חזני 07:3016.09.20

אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי ובדסק"ש, מנהל מירוץ נגד הזמן, במטרה להגיע להסדר עם מחזיקי האג"ח בסדרה י"ד של אי.די.בי, שהחברה חייבת להם 880 מיליון שקל, מתוך חוב כולל של 2 מיליארד שקל. נושים אלה מחזיקים בשעבוד על רוב מניות השליטה בדסק"ש (68%), ולכן אלשטיין מנסה להגיע להסדר מיידי ונפרד איתם.  

אלשטיין הניח בפניהם הצעה חדשה, ובה הגדיל את רכיב המזומן המיידי שהוא מציע ב־80 מיליון שקל לסכום כולל של 400 מיליון שקל. בנוסף, אלשטיין מציע לשלם את יתרת החוב, 480 מיליון שקל, באמצעות אג"ח חדשות שתנפיק קרן דולפין שבשליטתו, שמועד פירעונן הסופי הוא 2026, בעוד מועד פירעונה הסופי של סדרה י"ד כיום הוא 2022. אג"ח אלה ימשיכו להיות מובטחות בשעבוד על מניות השליטה בדסק"ש.

 

ל"כלכליסט" נודע כי נציגות סדרה י"ד, בראשות איציק עידן ועומר סרבינסקי, והמחזיקים הגדולים בה - חברת הביטוח הראל ובתי ההשקעות מיטב דש, ילין לפידות ופסגות - נוטים לקבל את ההצעה מבחינה כלכלית, אולם יש בין הצדדים פערים מהותיים בנושאים אחרים. כך, למשל, הנציגות דורשת פיצוי מובטח של 100 מיליון שקל, שיופקדו בנאמנות למקרה שההסדר לא ייצא לפועל מסיבות שונות.

 

אולם אלשטיין מסרב להעמיד פיקדון כזה. כמו כן, המחזיקים דורשים למנות משקיף מטעמם לדירקטוריון דסק"ש, להקפיד על כללי הממשל התאגידי ולא לבצע עסקאות בעלי עניין בחברות־הבנות - סלקום, נכסים ובניין ואלרון. מחזיקי סדרה י"ד מקבלים רוח גבית מכך שאי.די.בי הגישה תביעה נגד אלשטיין וקרן דולפין, בדרישה שיוזרמו לה 70 מיליון שקל שאותם הוא התחייב להזרים עד תחילת החודש הנוכחי - ולא עמד בכך. התביעה הוגשה בהחלטת ועדת הביקורת בראשות הדח"צ גיורא ענבר.

  

מימין: אדוארדו אלשטיין וגיל דויטש, מבעלי קרן ברוש — מהמחזיקות בסדרה ט' מימין: אדוארדו אלשטיין וגיל דויטש, מבעלי קרן ברוש — מהמחזיקות בסדרה ט' צילום: עמית שעל אוראל כהן

 

 

אך גם אם אלשטיין יגיע להבנות עם סדרה י"ד, איום אובדן השליטה באי.די.בי לא מוסר. החשש העיקרי הוא מפנייה של מחזיקי אג"ח ט' לבית המשפט, בבקשה למנות נאמן או מפרק לאי.די.בי. מחזיקי הסדרה, שהחברה חייבת להם 900 מיליון שקל (קרן של 745 מיליון שקל ועוד ריבית) והם אינם מחזיקים בביטחונות, דחו את הצעת ההסדר של אלשטיין.

 

זו כללה פירעון של 214 מיליון שקל בלבד וקבלת 6% ממניות דסק"ש, או לחילופין קבלת נכסי אי.די.בי, שכוללים את חברת התעופה ישראייר ואת הנתח שלה (26.5%) בחברת IDBG, שמחזיקה בנדל"ן בלאס וגאס. המחזיקים דורשים לקבל לידיהם סכומים גבוהים יותר במזומן, שכן ההצעה משקפת תספורת של יותר מ־70%, ובשלב זה החליטו לפתוח בהליך משפטי.

 

המחזיקים הגדולים בסדרה ט' הם קרנות החוב אלפא וברוש. אלפא מנוהלת בידי גבי דישי, וברוש - הידועה באגרסיביות שלה - נשנעת על משקיעים כמו גיל דויטש ורוני בירם, הבעלים לשעבר של אקסלנס, שמפגינים קשיחות ולא מתרגשים מהעובדה שאלשטיין, שרכש את השליטה באי.די.בי לפני כשש שנים, הזרים לה יותר מ־2.5 מיליארד שקל.

 

למעשה, הנחתה נציגות הסדרה, שכוללת את עופר גזית, את היועץ המשפטי עו"ד עמית פינס להכין את הבקשה לבית המשפט למנות בעל תפקיד בחברה או לקחת אותה לפירוק. במקרה שסדרה ט' אכן תפנה לבית המשפט, הרי שגם אם אלשטיין יגיע להבנות עם מחזיקי סדרה י"ד, ואולי אף עם מחזיקי סדרה ט"ו הקטנה (עם חוב של 237 מיליון שקל המובטח במניות כלל ביטוח), יידרש בית המשפט להכריע אם למנות בעל תפקיד בחברה, ובכך להתחיל בתהליך הפרידה של אלשטיין מאי.די.בי ומדסק"ש, או לאפשר לאלשטיין לרכוש את המניות בחזרה בהליך של כינוס נכסים.

 

"אני נחוש להמשיך להחזיק בשליטה בדסק"ש", אמר אלשטיין. הוא מתכוון לפרוע את מלוא החוב למחזיקי י"ד וט"ו, אך מול מחזיקי סדרה ט' הוא מפגין קשיחות, שכן התנהגותם נראית לו סחטנית. לדברי מקורביו, מרבית מחזיקי ט' רכשו את האג"ח במחירים נמוכים, ולכן הצעתו משקפת להם רווח בפועל. "אם הם חושבים שנכסי אי.די.בי שווים יותר ממה שאני מציע, בבקשה - שיממשו אותם", אמר אלשטיין.

 

 

 

x