$
בורסת ת"א

בדיקת כלכליסט

זינוק של 70% בהכנסות בתי ההשקעות מפעילות ברוקראז'

הפנאי בזמן הסגר והחיפוש אחר מקורות הכנסה הולידו גל של משקיעים חדשים, מרביתם צעירים. לפי נתוני הבורסה, חלה במחצית הראשונה עלייה של 56% במספר החשבונות החדשים לעומת 2019 כולה. בית ההשקעות מור הגדיל ב־432% את ההכנסות מברוקראז'

נעמי צורף 06:5807.09.20

בשבוע שעבר הסתיימה עונת הדו"חות למחצית הראשונה של השנה, ולבתי ההשקעות - שפעילותם תלויה בשוק ההון - היתה זו מחצית לא פשוטה. קרוב ל־50 מיליארד שקל נפדו מקרנות הנאמנות מאז פרוץ משבר הקורונה, וגם תיקי הנוסטרו ספגו הפסדים בעקבות המפולת בשווקים ברבעון הראשון.

 

אולם היתה בדו"חות גם נקודה חיובית. בתי ההשקעות שיש להם פעילות ברוקראז' או פלטפורמת מסחר נהנו מעדנה במחצית הראשונה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ההכנסות מפעילות ברוקראז' של בתי ההשקעות אי.בי.אי, מיטב דש ומור, הנסחרים בבורסה, זינקו במחצית הראשונה. מור הכפיל פי חמישה את ההכנסות מעמלות פעילות הברוקראז' ל־28 מיליון שקל, אולם יש לציין שפעילות המסחר במור חדשה יחסית, ולכן נתוני 2019 היו קטנים. הכנסות הברוקראז' של אי.בי.אי עלו ב־74.7% והכנסות מיטב דש ב־35.7%.

 

גם בבנקים נרשמה עלייה נאה בהכנסות מעמלות בתחום ני"ע של 17% לסכום של 1.32 מיליארד שקל. עיקר השיפור בבנקים נבע מפעילות מוגברת של לקוחות קיימים בזמן המשבר. הבורסה, שהיא בעצמה חברה ציבורית, פרסמה תוצאות חזקות למחצית הראשונה, עם עלייה של 37% בהכנסות מעמלות מסחר לעומת התקופה המקבילה ל־72 מיליון שקל.

 

 

 

את העליות בפעילות ברבעון הראשון אפשר להסביר בכך שהמפולת בשווקים לוותה במחזורי מסחר חריגים בגובהם, אולם העלייה ברבעון השני נבעה ממגמה שהביא עמו משבר הקורונה — הצטרפות למסחר של משקיעים קטנים, שהחליטו לנצל את המשבר. על פי נתוני הבורסה, חלה במחצית הראשונה עלייה של 56% במספר החשבונות החדשים אצל חברי הבורסה, הבנקים ובתי ההשקעות לעומת 2019 כולה.

 

העלייה החדה אינה טריוויאלית. באירועי משבר נוטה הציבור להיבהל ולמכור את אחזקותיו, וזה מה שקרה גם במשבר הנוכחי בתעשיית קרנות הנאמנות. אלא שהפעם התגלתה גם תופעה ייחודית בחו"ל ובישראל – לצד הבורחים היו גם כאלה שראו בנפילות הזדמנות השקעה. נראה כי השילוב בין הזמן הפנוי בסגר לבין החיפוש אחר מקורות הכנסה וזמינות ההשקעה באמצעות הטכנולוגיה העצים את המגמה.

 

 

יוסי לוי יוסי לוי צילום: בועז צרפתי

 

"בגל הראשון ובמהלך הסגר כמות התיקים החדשים שלנו גדלה פי חמישה", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל מיטב דש טרייד אושר טובול. "התופעה ממשיכה גם אחרי שהמשק חזר לפעילות".

 

מרבית הלקוחות החדשים הם צעירים. טובול מציין כי ב־2018 הגיל החציוני של המשקיעים החדשים היה 38, וכעת הוא 33. לדבריו, המשקיעים החדשים בבורסה נוטים להתמקד במניות טכנולוגיה בארה"ב, על רקע התשואות הפנומנליות שלהן.

 

אקסלנס אינו נסחר, ולכן תוצאותיו אינן מתפרסמות, אך בבית ההשקעות מציינים כי מספר חשבונות הברוקראז' החדשים זינק פי חמישה מתחילת השנה לעומת התקופה המקבילה. מנכ"לית אקסלנס חנה הולנדר אמרה כי "העלייה נובעת מהעובדה שהציבור צורך מידע כלכלי באמצעות התקשורת, ומעורבותו בניהול צרכיו הכלכליים הולכת וגדלה. ראינו את זה בהשוואות שהלקוחות עושים בנוגע לעמלות ותשואות בקרנות הנאמנות ובחיסכון ארוך הטווח — וכעת גם בעולמות המסחר".

 

 

חנה הולנדר חנה הולנדר צילום: עודד קרני

 

בבתי ההשקעות מציינים סיבה נוספת לעלייה במספר המשקיעים החדשים — מעבר לקוחות מהבנקים אליהם בעקבות עמלות נמוכות יותר, שעות פתיחת חדרי מסחר ארוכות יותר ותחושת מחויבות נמוכה שהדור הצעיר רוחש לבנקים לעומת המבוגרים. "המסה של הלקוחות הפרטיים עדיין בבנקים, שמנהלים כ־90% מהשוק, אבל אנחנו בתהליך צמיחה על חשבונם", אומר טובול.

 

התופעה הזו אמנם מגדילה את המודעות הפיננסית של הציבור וחושפת אותו לאפיקי השקעה שונים, אולם היא מגבירה את החשש מכניסת משקיעים לא מנוסים, שעלולים להסתנוור מהתשואות הנאות שהניבו מניות הטכנולוגיה. החשש הוא שמשקיעים כאלה לא יידעו להעריך נכון את הסיכונים, בעיקר אלה שמנהלים את השקעותיהם בעצמם.

x