$
מט"ח וסחורות

בור ללא תחתית: שוב הדולר בשפל של 12 שנה מול השקל

לעומת מקבילו הישראלי נסוג המטבע האמריקאי ב-0.3% ל-3.352 שקלים, וממשיך בצלילה לעבר שפל כל הזמנים שעומד על 3.23 שקלים; ברקע להתחזקות במטבע המקומי, בין היתר, זינוק בהשקעות זרות בהייטק הישראלי במחצית הראשונה של 2020; הדולר ממשיך לצנוח גם מול המטבעות העיקריים בעולם, בעיקר בשל השינוי במדיניות האינפלציה-ריבית של הפד, לצד המשך הגידול בגירעון והחוב של הממשל האמריקאי

נועם לנדמן 11:2501.09.20

הדולר באדום כהה: רושם ירידה יומית רביעית ברצף מול השקל - מאבד 0.3% לרמה של 3.352 שקלים, ושוב נוגע בשפל של 12 שנים. הרמה הנמוכה ביותר של המטבע האמריקאי לעומת מקבילו הישראלי נרשמה ב-9.7.2008 אז עמד השער היציג של הדולר על 3.23 שקלים.

 

גם בשוקי העולם נמשכת המגמה השלילית במטבע האמריקאי - היורו מטפס ב-0.3% ל-1.196 דולרים, הפאונד מתחזק ב-0.3% ל-1.340 דולרים. המטבעות באסיה אף הם מתחזקים לעומת הדולר שיורד לעומת היואן הסיני ב-0.4% ומול הין היפני ב-0.1%. המטבע האוסטרלי מטפס ב-0.2% לעומת הדולר. אחרי שרשם אמש את אוגוסט הגרוע שלו מזה 5 שנים - נמשכת הנסיגה במטבע הפופולארי גם מול סל 6 המטבעות העיקריים בעולם - הדולר יורד ב-0.2% ל-91.918 נק'.

 

 

הדפסת דולרים הדפסת דולרים צילום: שאטרסטוק

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "השינוי ביעדי הפד לצד המשך הגידול בגירעונות הממשלתיים תורמים להיחלשות הדולר בעולם. השקל מנגד, ממשיך להפגין עוצמה מול סל המטבעות. התערבות בנק ישראל תימשך". לדברי קליין, "הדיווחים על השינוי הצפוי באסטרטגיה של הפד היו אחד מהגורמים שתרמו להיחלשות הדולר בעולם. גורם נוסף שתרם להיחלשות הדולר הוא המשך הגידול בגירעון והחוב של הממשל האמריקאי (והאמונה ההולכת וגדלה שחלק משמעותי מהגירעון והחוב ימומנו בסופו של דבר על ידי הדפסת כסף)".

 

ובהרחבה על שיעור הדולר לעומת השקל אומר קליין כי "על אף היחלשות הדולר באוגוסט השקל המשיך להתחזק מול מרבית המטבעות המובילים והגיע קרוב לרמות השיא מול סל המטבעות של בנק ישראל, עם ייסוף של כ-1 אחוז מול הסל (1% מול הדולר, האירו ו-2% מול היין היפני). ההימנעות (לפחות כרגע) מבחירות, לצד החוזקה ביצוא שירותי היי-טק, העלייה בשווי החברות בענף (בשל העלייה במדדי הטכנולוגיה בעולם) והעליות בשווקי ההון תמכו וממשיכים לתמוך בחוזקו של השקל. הדבר תומך גם בהאצת קצב רכישות המט"ח ע"י בנק ישראל".

 

 

צלילת הדולר בעולם - סיבות רבות ומגוונות

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "משפיעים ופוגעים בחוסנו של הדולר - החשש ממשבר כלכלי חמור בעקבות מגפת הקורונה, ההרחבה הכמותית חסרת התקדים שביצעו בנקים מרכזיים ברחבי תבל בהובלת הבנק המרכזי האמריקאי והאירופי, כאשר על הגדר בפיקדונות נזילים מוחזק סכום שיא של כ 5 טריליון דולר בארה"ב, אי הוודאות באשר לעתיד הממשל הנוכחי בהנהגת הנשיא טראמפ והחשש מהשפעת משבר הסחר ארה"ב – סין וארה"ב – אירופה, על הסחר הגלובלי".

 

 

הקורונה - רק אחת מהסיבות להיחלשות המטבע הקורונה - רק אחת מהסיבות להיחלשות המטבע צילום: גטי

 

 

ובחזרה לזירה המקומית - השקעות זרות בהייטק הישראלי נסקו בחצי הראשון של 2020 וחיזקו את השקל

 

לדברי פריימן, "חולשת הדולר אל מול המטבעות המרכזיים באה לידי ביטוי גם בזירה המקומית: העניין הגובר במדד ה-WGBI והתאמת הרכבו, לצד תנועות הון נרחבות להשקעה בחברות הייטק ישראליות, תורמים לעודפי היצע ולייסוף השקל. על אף משבר הקורונה, ברבעון השני חל גידול חד בהיקף ההשקעה הזרה, בחברות הייטק ישראליות. בחצי הראשון של שנת 2020 בוצעו השקעות זרות בהייטק הישראלי, בהיקף של למעלה מ- 80% מהיקף ההשקעה שבוצע בכל שנת 2019, בהשקעה של מעל ל 5 מיליארד דולר".

 

ומכאן, אומר פריימן "פריצת רמת 3.40 שקלים לדולר פתחה את הדלת למהלך ממושך יותר של ייסוף השקל. פעילות ערה שנרשמה במהלך השבועות האחרונים, במהלכם, היצעי מט"ח משמעותיים גררו למעורבות בנק ישראל במסחר המטבעי, כאשר הבנק רכש עודפי דולרים, במטרה לבלום את הייסוף אל מתחת לרמת ה 3.40 שקלים לדולר. עם הפסקת מעורבות ה"יד הנעלמה" צלל הדולר במהירות לעבר רמת 3.36 שקלים לדולר ואף מעט יותר".

 

בנק ישראל קרוב למיצוי השפעתו על המט"ח: לדברי פריימן, "הנסיקה בהיקף היתרות ומשקלם הגבוה של היתרות ביחס לגודל התוצר הגולמי, מלמד כי מרחב הפעולה העומד לרשות בנק ישראל בהתערבותו במסחר המטבעי לאחר שכבר רכש השנה, למעלה מ-10 מיליארד דולר, קרב לרף הקיצון ועימו למיצוי השפעת מהלכי הבנק. ארגז הכלים של הבנק מגוון וראוי היה כי לצד צעדי הבנק יצטרף משרד האוצר כגון באמצעות פעולות לגידור החוב המטבעי של המדינה, כאשר האוצר ירכוש מטבע זר ובכך יתרום לבלימת ייסוף השקל".

   

לסיום ציין פריימין כי "פריצת רמת ה-3.35 שקלים לדולר מאותתת על תנועה לעבר רמת ה-3.30 ובהמשך לעבר רמת השפל של שנת 2008 בקרבת רמת ה-3.20 שקלים לדולר. תנועה פרו שקלית הרחוקה ממיצוי, מלמדת כי הציפיות לטווח ארוך של שקל חזק ברמות של 3 שקלים אפשר ויהיו ראליים כבר בחודשים הקרובים. גרף תנועת הדולר בעשרות השנים האחרונות מלמד כפי פריצת רמת ה-3.35 מאותתת על עלייה חדה בפוטנציאל לייסוף וירידה לרמות שפל חדשות".

 

x