$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הרווחיות קפצה וצים רוצה לנצל את הגל להנפקה בתחילת 2021

בפעם השלישית ב־12 השנים האחרונות דירקטוריון החברה מקדם את הנפקתה, בניו יורק או בלונדון, כבר ברבעון הראשון של 2021. השווי בהנפקה שתובל על ידי גולדמן זאקס וברקליס לא נקבע, אך צים שואפת לשווי של חצי מיליארד דולר לפחות

גולן חזני 07:1324.08.20

בשעה שחברת התעופה הלאומית אל על מצויה במצב של חדלות פירעון, משייטת צים, חברת הספנות הלאומית, לאחת התקופות הטובות בתולדותיה.

 

 

 

לכלכליסט נודע כי דירקטוריון החברה מקדם את הנפקתה בבורסת ניו יורק או לונדון כבר ברבעון הראשון של 2021, או אף קודם. עוד נודע לכלכליסט כי הדירקטוריון והנהלת החברה בחרו כבר בבנקי ההשקעות גולדמן זאקס וברקליס להוביל את ההנפקה, וכי שמואל גורטלר מונה כיועץ ההנפקה. שווי החברה בהנפקה לא נקבע אולם הוא יעמוד על מאות מיליוני דולרים, שווי של חצי מיליארד דולר לפחות שאליו שואפת הנהלת צים. נושא השווי ייקבע סופית סמוך להנפקה.

 

צים, שמוחזקת על ידי קנון (32%) של עידן עופר ועל ידי מוסדיים ובעלי ספינות (68%), סיימה את הרבעון השני של 2020 בתוצאות הטובות ביותר שלה לרבעון מאז 2010, עם רווח נקי של 25.3 מיליון דולר ו־EBITDA של 145 מיליון דולר, זאת לעומת רווח הנקי של 5.1 מיליון דולר ו־EBITDA של 94.4 מיליון דולר ברבעון המקביל. הזינוק החד ברווח נרשם חרף ירידה של 4.7% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, ל־795 מיליון דולר. הרווח בינואר־יוני השנה עמד על 13.4 מיליון דולר אחרי שברבעון הראשון רשמה החברה הפסד.

 

 

אלי גליקמן, מנכ"ל צים אלי גליקמן, מנכ"ל צים צילון: סיון פרג'

 

ניצלה את המשבר לצמיחה

 

איך הצליחה צים לזנק במספרים הרבעוניים דווקא כשהעולם נלחם במשבר קשה? לדברי המנכ"ל אלי גליקמן צים הגיבה במהירות למשבר הקורונה ולעלייה החדה של פי 15 במחירי ההובלה האווירית, ופתחה קווים חדשים, בראשם קו ספנות משנזן שבסין ללוס אנג'לס. הקו הוזיל את מחיר הובלה ללקוחות מול ההובלה האווירית. החברה גם חתמה על הסכם בלעדי לשנה עם חברת המסחר המקוון עליבאבא הסינית שכולל הזמנה מקוונת של מטענים. פעילויות אלה איפשרו לצים שלא לפטר עובדים עם פרוץ משבר הקורונה ולא להוציא עובדים לחל"ת וזאת מבלי שקיבלה סיוע ממשלתי כפי שקיבלו חברות בינלאומיות אחרות בתחום ההובלה הימית.

 

 

 

השיפור בתוצאות של צים נרשם חרף ירידה של 12% בכמות המכולות שהחברה הובילה ברבעון השני, אבל עלייה ממוצעת של 8% במחיר ההובלה למכולה וצניחה של 31% במחירי הדלק, הביאו לירידה של 30 מיליון דולר משמעותית בהוצאות המכירה. ירידה בטיפול בהוצאות הטיפול במטענים ובדמי החכירה חסכה לצים 38 מיליון דולר ו־25 מיליון דולר בהתאמה. הרווח הגולמי ברבעון השני עמד על 102 מיליון דולר (13% שולי רווח לעומת 7.5% ברבעון המקביל) לעומת 62.5 מיליון ברבעון המקביל. הרווח התפעולי קפץ ב־56% לעומת הרבעון המקביל, ל־69 מיליון דולר, והיווה 8.7% מהמחזור בהשוואה ל־5.3% מהמחזור ברבעון המקביל.

 

 

עידן עופר עידן עופר צילומים: בלומברג

 

זו איננה הפעם הראשונה שצים נערכת להנפקה. כבר ב־2008 הוביל עידן עופר, שהיה אז בעל השליטה (98.4%), את המהלך להנפקת החברה בבורסת ניו יורק, מהלך שהומר לבורסת הונג קונג, לגיוס של חצי מיליארד דולר. המשבר הפיננסי בשווקים עצר את המהלך. שווי צים הוערך אז ב־1.2 מיליארד דולר.

החברה לישראל שבשליטת עופר זכתה בתחילת 2004 במכרז לרכישת השליטה בה מידי המדינה. החברה לישראל רכשה אז 49% ממניות צים תמורת חצי מיליארד שקל, במהלך שעורר ביקורת בשל המחיר שנתפס כזול. הביקורת שככה כאשר ענף הספנות נקלע למשבר וצים הגיעה לשני הסדרי חוב. הפעם הבאה ששמה של צים עלה בהקשר של הנפקה היתה לקראת סוף 2015. סוכנות הידיעות בלומברג דיווחה אז כי צים תנסה להנפיק את מניותיה באחת הבורסות שבניו יורק כבר במחצית הראשונה של 2016.

 

שנה קודם לכן, ב־2014, השלימה צים הסדר חוב ענק שבמסגרתו ספגו נושיה תספורת של 50% על חוב של 3.4 מיליארד דולר. במסגרת ההסדר הסכימו הבנקים, בעלי האג"ח ובעלי אוניות שאותן החכירה החברה, לוותר על 1.7 מיליארד דולר מהחוב תמורת הקצאת 68% ממניות צים. החברה לישראל, שטרם ההסדר החזיקה ב־100% מצים, הסכימה במסגרתו לוותר לצים על חוב של 238 מיליון דולר, להזרים לה 200 מיליון דולר, וכן להעניק לה אשראי וערבויות של 60 מיליון דולר נוספים. לאחר השלמת ההסדר ירדה החברה לישראל לאחזקה של 32% מצים, שהועברו ב־2015 לחברת קנון שפוצלה ממנה, ונסחרת במקביל בניו יורק ובתל אביב.

 

ב־2016 הגיעה צים להסדר חוב שני כשדחתה תשלום של 115 מיליון דולר למחזיקים ללא תספורת. ב־30 ביוני השנה ביצעה צים פירעון סופי ומלא לחוב של 14 מיליון דולר כלפי אג"ח ד' שהנפיקה בתל אביב במסגרת הסדר החוב. לצים חובות אדירים של 2 מיליארד דולר, 1.5 מיליארד מהם למחזיקי אג"ח שלה ולספקים בחו"ל.

 

מי ירוויח מההנפקה?

 

הנפקת צים עשויה להתנהל כגיוס הון רגיל כנגד הנפקת מניות או לחילופין, באמצעות רישום המניות הקיימות למסחר, לצד חלוקת מניות צים שבידי קנון לבעלי המניות שלה, בהם עופר, בדרך של "דיבידנד בעין". מהלך דומה ביצעה קנון ב־2015 קנון כאשר חילקה לבעלי מניותיה 30% ממניות טאואר סמיקונדקטור, שגם אותן קיבלה מהחברה לישראל במסגרת הפיצול ביניהן.

מהלך ההנפקה נראה מאתגר אבל גליקמן נחוש בדעתו לבצע אותו, אם כי רשמית המהלך נמצא עדיין בבחינה. מי שצפויים ליהנות ממהלך כזה אם ייצא לפועל היא קנון, המוסדיים ובעלי הספינות שמחזיקים בצים. בתחילת יוני דיווחה צים כי היו"ר אהרון פוגל, שמונה לתפקיד ב־2014 בידי המוסדיים, יסיים את כהונתו באוקטובר השנה.

 

x