$
בורסת ת"א

טבע תפטר 350 מתוך 700 עובדים במפעל טבע טק ברמת חובב

המפעל של טבע-טק לא נכלל עד כה בתוכנית הפיטורים הענקית שהוביל המנכ"ל קאר שולץ - עתה היא מגיעה גם לפתחו. הקיצוץ בבמפעל שמייצר חומרים פעילים לתרופות נובע מירידה חדה בפעילות המפעל לנוכח ירידה בייצור הקופקסון ואי קבלת אישורים לתרופות גנריות חדשות

סופי שולמן 11:2323.08.20

טבע יוצאת למהלך של קיצוץ נרחב במפעל טבע טק ברמת חובב. המפעל, שעוסק בייצור חומרים פעילים לתרופות, מעסיק כמעט 700 עובדים, אך לפי טבע בשנים האחרונות של המשבר בחברה ירדה הניצולת שלו ל-20% בלבד. הסיבות המרכזיות לכך הם ירידה ניכרת במכירות של הקופקסון, תרופת הדגל של טבע לטרשת נפוצה שהמפעל מייצר את החומרים הפעילים שלו וכן היעדר השקות גדולות של מוצרים גנריים.

 

הפיטורים שעליהם הוסכם עם הוועד יחלו בעוד 18 חודשים, כלומר ייכנסו לתוקף בפועל בינואר 2022 - עד אז תישא טבע בעלויות העסקת העובדים וזאת מתוך התחשבות במשבר הקורונה. במהלך התקופה תנסה החברה למצוא עבור חלק מהעובדים תעסוקה באתריה האחרים, אך ההערכה כי לא יימצאו תפקידים ליותר מכמה עשרות עובדים. מרבית העובדים בטבע טק הם בעלי השכלה על-תיכונית, הנדסאים בתחומי כימיה ובשכבת גיל צעירה יחסית.

 

 

 

מפעל טבע-טק מפעל טבע-טק צילום: רויטרס

 

הפיטורים בטבע טק מפתיעים משום שטבע סיימה באחרונה את תוכנית ההתייעלות הגדולה שהוביל קאר שולץ, מנכ"ל החברה מסוף 2017. במסגרת התוכנית הגיעה יצרנית התרופות לחסכון שנתי של 3 מיליארד דולר בעלויות באמצעות שורה של צעדים דרסטיים שכללו פיטורי עשרות אלפי עובדים בעולם ומתוכם כ-3000 בישראל. בסך הכול פיטרה טבע כרבע מ-55 אלף עובדיה ברחבי העולם, וסגרה ומכרה מפעלים רבים.

 

כך למשל, במסגרת תוכנית ההתייעלות מכרה טבע את מפעל מיגדה בקרית שמונה לקרן פימי; סגרה את המפעל באשדוד ואת מפעל פלנטקס בנתניה, שחלק מהייצור שלו עבר לטבע טק; סגרה את שני המפעלים הוותיקים בירושלים. למעשה נותרו היום לטבע בישראל 4,000 עובדים, לעומת יותר מ-7,000 בשיא. עולים אלה מתפרסים על מרכזי המו"פ בפתח תקווה, כפר סבא ונתניה, הייצור עצמו נותר רק בכפר סבא ורמת חובב. החברה ממשיכה להחזיק במרכז הלוגיסטי בשוהם ממנו מנוהלת עיקר הפעילות של טבע ישראל.

 

באחרונה אמר שולץ כי המהלכים הגדולים אמנם הסתיימו, אך טבע תמשיך לבחון צעדי קיצוץ נוספים כדי לשפר את הרווחיות הגולמית במפעליה. בטבע אומרים כעת כי היה ניסיון לשמור על פעילות מלאה של המפעל ברמת חובב שנחשב למתקדם מאוד ברמת הטכנולוגית, אך כעת החברה מודה כי לא הצליחה להעביר אותו לרווחיות. מרבית חברות התרופות העבירו בשני העשורים האחרונים את ייצור החומרים הפעילים (API) למזרח הרחוק ולמזרח אירופה כדי לנצל את העלויות הנמוכות דרמטית בהשוואה לישראל שנפגעת עקב השקל החזק.

 

"התגברות התחרות אל מול מפעלי API אחרים בעולם כולו ובמזרח הרחוק בפרט, לצד עלויות הייצור הגבוהות בישראל, הפכו את מפעל טבע טק, המייצר חומרים פעילים לתעשיית התרופות, ליקר ולא תחרותי – הן בהשוואה למפעלים דומים בשרשרת הייצור של טבע, והן עבור חברות פארמה אחרות. חברות אלה שמפעל טבע טק שימש ומשמש עבורן כספק חומרים פעילים, ומהוות חלק חשוב ומשמעותי מלקוחות האתר, צמצמו באופן משמעותי את מספר והיקף ההזמנות מהמפעל, מה שהעיב מאד על סיכויי הצלחתו ושיקומו", ציינו בטבע.

 

עוד נאמר בהודעה: "במהלך העשור האחרון טבע השקיעה בטבע טק סכום מצרפי של כ-300 מיליון דולר בניסיון לשקמו, ואף העבירה אליו מוצרים ממפעלי ה- APIשלה (כולל מפלנטקס שבנתניה), אך גם המאמצים הרבים הללו לא סייעו בשינוי המגמה. תהליך ההתייעלות שיבוצע כעת בטבע טק, נועד לאפשר לאתר להמשיך להתקיים, לייצר ולהשיא ערך לטבע, והוא יחייב השקעה משמעותית של החברה בארגון מחדש של האתר, התהליכים המבוצעים בו וכן במאות העובדים שימשיכו לעבוד בו".

 

המנכ"ל קאר שולץ המנכ"ל קאר שולץ צילום: אביגיל עוזי

 

x