$
בורסת ת"א

המתאוששת הגדולה: פתאל זינקה ב־57% מתחילת החודש

משבר הקורונה פגע בענף המלונאות כולו ובפתאל החזקות בפרט, ומחק כ־60% משווייה. אבל בזכות החזרה החלקית לשגרה, גיוס אג"ח, הנפקת זכויות ומכירת מלון בברלין, השתפרה הנזילות של החברה ומניית פתאל עלתה החודש יותר מכל מניה אחרת בת"א־125

חזי שטרנליכט 07:2312.08.20

לפעמים שגרה היא הדבר החזק ביותר, ונדמה כי בתקופה האחרונה, חרף מספר נדבקים יומי גבוה בישראל ובעולם, האנושות החלה להסתגל לחיים לצד הקורונה. במסגרת זו הציבור חזר, בין היתר, לבתי המלון כדי לנפוש, גם אם תחת מגבלות ובצורה מאוד שונה מבקיץ הקודם.

 

השגרה החדשה מיטיבה עם חברת המלונות הגדולה בישראל, פתאל החזקות, שבשליטת דוד פתאל (56.6%). מניית החברה אמנם סיימה את יום המסחר אתמול בירידה של 5%, אולם מתחילת חודש אוגוסט הוסיפה לערכה 57.1%, והיא המניה שהציגה את התשואה הגבוהה ביותר במדד ת"א־125 מתחילת החודש. אחריה ניצבת מניית חברת לייבפרסון, שעלתה ב־41.2% מתחילת אוגוסט.

 

מה דעתך על מניית פתאל החזקות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

למעשה, בימי המסחר שחלפו מתחילת אוגוסט, החברה הוסיפה לערכה 1.4 מיליארד שקל, וכיום היא נסחרת לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל - בדומה לשווי שלפיו הונפקה לראשונה בפברואר 2018. פתאל עדיין רחוק מאוד מהשיא שאליו הגיעה בתחילת השנה, אז נסחרה לפי שווי שוק של כמעט 8 מיליארד שקל.

 

משבר הקורונה פגע בפתאל החזקות וביתר חברות המלונות בצורה קשה. כשהמדינה נכנסה לסגר באמצע מרץ, נסגרו כל המלונות באופן מיידי, וגם כמעט כל המלונות באירופה נסגרו. לפתאל יש 186 מלונות, מתוכם 40 פועלים בישראל ועוד 8 נמצאים בהקמה בישראל.

 

החברה הוציאה כמעט את כל 5,500 עובדיה לחל"ת עם פרוץ המשבר, וביצעה קיצוצי שכר משמעותיים גם בהנהלה. דוד פתאל עצמו ויתר לגמרי על שכרו, והוציא את הבנים שלו, שעובדים בחברה, לחל"ת. ההנהלה הבכירה קיצצה שכר בחצי.

 

בעל השליטה דוד פתאל בעל השליטה דוד פתאל

 

למרות העלייה, המניה עדיין חבוטה

בהתאם לכך, מתחילת השנה איבדה מניית פתאל החזקות 61.3% מערכה. למעשה, חרף העלייה מתחילת אוגוסט, מדובר באחת משתי המניות החבוטות ביותר במדד ת"א־125, כשרק קבוצת דלק של יצחק תשובה הציגה קריסה חדה יותר.

 

אולם מאז חודש מרץ התרחשו דברים רבים. בסוף חודש אפריל החלה ישראל, בדומה למדינות רבות בעולם, לחזור לשגרה, וכיום כל 186 מלונות פתאל החזקות, בישראל ובחו"ל, פתוחים. בהתאם לכך, החברה החזירה רבים מעובדיה מחל"ת לצורך הפעלת המלונות, אולם קיצוצי השכר, בהיקפים של 45%-20%, עדיין עומדים בעינם. עם זאת, המצב של ענף המלונאות עדיין נתון תחת סימן שאלה נוכח ההתפרצות המחודשת של הקורונה והשינויים בכל הנוגע לתמהיל הלקוחות שנגרם כתוצאה מהקורונה.

 

בעבודה על הענף, שפרסם בשבוע שעבר לאומי שוקי הון שאותה כתב הכלכלן גילי בן־אברהם, נכתב כי "הענף, שבשנים האחרונות נתמך מאוד על ידי עלייה בכניסות התיירים מחו"ל, איבד באבחה אחת כ־40% מהיקף האורחים שלנים במלונות התיירות בשל סגירת השמים.

 

המצב החדש, דהיינו, ההתבססות של מלונות התיירות אך ורק על אורחים ישראלים, מציבה את המלונות באילת ובים המלח בעדיפות על פני המלונות ביתר היישובים. זאת, משום שאלו גם כך מתבססים בעיקר על ישראלים, כך שמידת פגיעותם למצב נמוכה יחסית".  לפתאל החזקות יש 10 מלונות באילת ו־7 בים המלח, ואלו מהווים 42.5% מכלל מלונותיה בישראל, כך שזו כנראה אחת הסיבות לכך שהמניה שוב נסחרת במגמת עלייה.

 

 

 

הגדלת הנזילות חיזקה את המניה

אך השגרה החדשה אינה הסיבה היחידה להתחזקות המניה. פתאל החזקות גיבשה, בעיצומו של המשבר, תוכנית ייצוב כלכלית שנועדה לספק לה נזילות של מיליארד שקל. זאת, במטרה לעמוד בשירות החוב שלה לטווח הארוך, שהסתכם ב־4.5 מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון הראשון של 2020. בשנתיים הקרובות על החברה לפרוע 1.5 מיליארד שקל.

 

בין היתר, פתאל ביצעה הנפקת מניות באמצעות הנפקת זכויות בהיקף של 100 מיליון שקל, שהושלמה ב־23 ביולי השנה. זאת, בין היתר, בתמורה להסכמת מחזיקי האג"ח לשנות את אמות המידה הפיננסיות, כך שפתאל לא תפר אותן. דוד פתאל עצמו, שמכהן כמנכ"ל החברה, השתתף בהנפקה כפי חלקו והזרים לה 60 מיליון שקל.

 

בנוסף, בסוף חודש יולי החברה מכרה את מלון לאונרדו בברלין בירת בגרמניה בעסקת "מכור והשכר בחזרה" בתמורה ל־230 מיליון שקל. העסקה תניב לחברה תזרים של 76 מיליון שקל. כמו כן, החברה יצאה לגיוס אג"ח (סדרה ד') שהשלב הציבורי שלו הושלם אתמול בהצלחה. את הגיוס הובילה חברת אוריון חיתום, כאשר גם השלב המוסדי וגם הציבורי זכו לביקושים ערים. כתוצאה מכך, גייסה החברה 250 מיליון שקל ‑ יותר מהתוכנית המקורית שלה לגיוס של 200 מיליון שקל.

 

הביקושים היו גבוהים והסתכמו ב־557 מיליון שקל. לבסוף השוק קבע לחברה ריבית שקלית של 4.99% בלבד, בזמן שסדרות האג"ח של החברה נסחרו בסוף יולי בתשואה שנגעה ב־15.5%. לכן ניתן לומר שהשוק מאותת שהוא מאמין בתוכנית הייצוב של ההנהלה.

 

לגיוס האג"ח, הנפקת הזכויות ועסקת המלון בברלין מצטרפת גם הלוואה בערבות ממשלת גרמניה, שפתאל קיבלה עבורה אישור עקרוני, בהיקף של 60 מיליון יורו (כ־240 מיליון שקל). כך שמתוך מיליארד השקל שתכננה החברה לגייס בדרכים השונות, פתאל כבר השיגה כשני שלישים - 665 מיליון שקל. כמו כן, היא נמצאת במגעים למכירת שני בתי מלון נוספים באירופה, במתווה דומה למכירת לאונרדו ברלין. מדובר על מלון במינכן שבגרמניה ועל מלון בהאג שבהולנד.

 

כל אלו עומדים מאחורי הזינוק במניה, והם גם אחראים לעלייה באיגרות החוב של החברה, שעדיין נסחרות בתשואות שמשקפות חשש של המשקיעים שבסופו של דבר פתאל החזקות לא תוכל לעמוד בפירעון האג"ח שלה. כך, סדרה ב' של פתאל, שהיקפה 731 מיליון שקל, סיימה את יום המסחר אתמול בתשואה של 8.7%. זאת לאחר שנגעה בתשואה של 15.5% בסוף יולי.

 

כפי שאמר ל"כלכליסט" פעיל ותיק בשוק ההון: "פתאל נפגעה חזק מאוד ממשבר הקורונה. הוא פגע לה בליבת העסקים. המגפה סגרה לה ביום אחד את השיבר והכניסה את החברה לחוסר ודאות עמוק. מה שהשוק ראה זה שהמינוף של פתאל הפך אותה לחברה מאוד מסוכנת. הרבה קרה מאז, אבל היא עדיין מסוכנת". כעת המשקיעים נושאים עיניים לדו"חות הרבעון השני, שיפורסמו בשבועיים הקרובים. למשקיעים אין ספק שהדו"חות יהיו חלשים, אולם הם יוכלו לספק אינדיקציה למתחולל גם לאחר התקופה הזו.

 

 

x