$
מט"ח וסחורות

השקל נהנה מהמשבר: הדולר שוב בשפל של שנתיים וחצי, היורו מתחת ל-4 שקלים

המטבע האמריקאי יורד ב-0.4% ל-3.401 שקלים, גרוע מהשפל שנרשם לפני שבוע, אך עדיין מעל 3.388 עליו עמד בסוף ינואר 2018; לאחר שבועיים וחצי, היורו שוב מתחת ל-4 שקלים, מחק מוקדם יותר 0.4% ל-3.996 שקלים; בנק הפועלים: "ייצוא שירותי ההייטק ממשיך לעלות, והמצב משפיע לחיוב על החשבון השוטף במאזן התשלומים של ישראל"

נועם לנדמן 10:5511.08.20

נמשכת מגמת ההתחזקות במטבע הישראלי בתקופת משבר הקורונה: הדולר יורד היום (ג') ב-0.3% ל-3.403 שקלים - שפל של שנתיים וחצי. המטבע האמריקאי אמנם על שיעור נמוך יותר מהשפל שנרשם בדיוק לפני שבוע, אך עדיין מעל 3.388 שנקבע בסוף ינואר 2018. היורו שב לאחר שבועיים וחצי מתחת לרמה של 4 שקלים - מחק מוקדם יותר 0.4% ל-3.996 שקלים.

 

עירית מוצרפי מג'ר, כלכלנית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים בתגובה להתחזקות השקל מול הדולר והיורו הבוקר: "המיתון ועליות השערים בוול-סטריט פועלים לחיזוק השקל. ירידה בפעילות הכלכלית בדרך כלל מלווה בירידה בייבוא הסחורות והשירותים, ולכן פועלת לחיזוק המטבע המקומי".

 

 

שטרות של 200 שקל שטרות של 200 שקל צילום: שאטרסטוק

 

לדבריה, "המצב הפעם שונה, כי המיתון הוא גלובלי, ולכן אנו אמורים לראות גם ירידה בייצוא הסחורות והשירותים - אך בינתיים, ייצוא שירותי ההייטק ממשיך לעלות, והמצב משפיע לחיוב על החשבון השוטף במאזן התשלומים של ישראל".

 

מוצרפי מג'ר מעלה סיבה נוספת למגמה: "גורם נוסף שמשפיע על חיזוק השקל הוא הפער בין ביצועי המניות בארה"ב לאלו שבישראל. מדד ה-S&P 500 עלה ב-4% מתחילת השנה, בעוד שת"א 125 ירד ב-12.5%. פער זה מעלה את משקל הנכסים במט"ח בתיק הנכסים של המוסדיים וגורם להם למכור מט"ח. יחד עם זאת, רכישות המט"ח של בנק ישראל מונעות בשלב זה ייסוף של השקל מול סל המטבעות האפקטיבי. רוב הייסוף מול הדולר בחודשיים האחרונים משקף את היחלשות הדולר בעולם".

 

יתרות המט"ח בבנק ישראל גדלו ל-157.6 מיליארד דולר ביולי - גידול של 10.3 מיליארד דולר לעומת יוני.

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "היצעי מט"ח, מצד יצואנים וגופים מוסדיים, ממשיכים ללחוץ את שער הדולר. מנגד, בנק ישראל, הרואה את השער הנומינלי אפקטיבי המייצג את סל מטבעות הסחר של ישראל, שב ויורד אל מתחת לרמת 79 הנקודות. בנק ישראל מתערב במסחר וקונה דולרים, במטרה לבלום את ירידת הדולר מתחת לרמת 3.4 שקלים לדולר".

 

"סגר התעופה, והעובדה שישראלים לא יוצאים לחופשות לחו"ל בעונה זו, מצמצמת את הביקוש למט"ח ותורמת לעודפי ההיצע, לעומת הביקושים. הצמצום החד שיש בפעילות הכלכלית בישראל, בגלל פגיעה במקורות ההכנסה, גררו לירידה בהיקפי המסחר במט"ח. מנגד, המשקיעים והיצואנים הגדולים ממשיכים להזרים מט"ח לצורך תשלומי שכר ולגידור השקעות מט"ח בשוק המניות בחו"ל, אצל הגופים המוסדיים. אותם גופים מוסדיים מוכרים את המט"ח בישראל ומייצרים לחץ נוסף על שערי החליפין", מציין פריימן.

 

בשוקי העולם - הדולר מאבד מעט גובה מול היורו והפאונד: האחרונים מטפסים ב-0.1% לעומת המטבע האמריקאי - היורו על 1.173 דולר, הפאונד על 1.307 דולר.

x