$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

התחייבות חיתומית בהנפקת מימון ישיר; השווי מיליארד שקל

החברה תנפיק רק 15% ממניותיה. לאומי פרטנרס, לידר, פועלים אי.בי.אי ודיסקונט קפיטל קרובים להסכמה על מתן התחייבות לרכישת המניות ב־150 מיליון שקל. הדבר שכנע את השנידמנים לצאת להנפקה בתקופה מאתגרת

גולן חזני 06:4726.07.20

ארבעה חתמי הנפקת מימון ישיר יעניקו לחברה התחייבות חיתומית לרכישת המניות (15%) בהנפקה. כך מסתמן בשיחות שמתקיימות בין הצדדים בימים האחרונים וקרובות לסיכום. את הנפקת מימון ישיר אמורה להוביל לאומי פרטנרס חתמים, כשלצידה שלוש חברות החיתום הגדולות הנוספות – פועלים אי.בי.אי, דיסקונט קפיטל ולידר. המגעים מתנהלים סביב שווי של 1.1-1 מיליארד שקל בלבד למימון ישיר שתכננה להנפיק לפני חודשיים בשווי גבוה בהרבה של 1.5 מיליארד שקל.

 

ארבעת החתמים אמורים להעניק התחייבות חיתומית לרכישת המניות המונפקות, כלומר 160-150 מיליון שקל. המשמעות היא שאם לא יהיו די ביקושים למניות שתציע מימון ישיר, החתמים ירכשו מניות בשווי המדובר כאשר כל חתם ירכוש רבע מהכמות.

 

בין הצדדים אין עדיין סיכום משום שהחברה שמונהלת על ידי ערן וולף מנסה להשיג שווי גבוה יותר בהנפקה ואילו החתמים מושכים לכיוון שווי מעט נמוך יותר. עם זאת, העובדה שהחתמים הציעו את ההתחייבות החיתומית לחברה היא שמשכה אותה להנפיק בכל זאת. היקף המניות שיונפק, 15% כאמור, יהיה נמוך מההיקף המקובל (25%-20%) בשל השווי הנמוך יחסית. החברה מעוניינת להישאר עם יותר מניות, מתוך סברה שכשתנאי השוק ישתפרו שווי החברה יעלה.

 

מימון ישיר היא חברת האשראי החוץ בנקאי הגדולה בארץ. האשראי שמעניקה החברה הינו בעיקר לרכישת כלי רכב. החברה מעניקה גם הלוואת למטרות אחרות ומצויה בשליטת צור שמיר של משפחת שנידמן (81%) כששותפות בה חברת הגמל של אלטשולר שחם (19%). לאומי פרטנרס שהחזיקה ב־19% מהמניות גם כן, החליפה אותן במניות של איי.די.איי — ביטוח ישיר.

 

 

מוקי שנידמן מוקי שנידמן צילום: אוראל כהן

 

היקף תיק האשראי של מימון ישיר עמד בסוף מרץ על 2.4 מיליארד שקל. החברה ניהלה בפברואר האחרון מגעים להנפקה ראשונית, בתקופה שבה חברות האשראי החוץ בנקאי נסחרו בשיאן, אבל התמהמהה והחמיצה את הרכבת. במרץ כבר היכה נגיף הקורונה בשווקים והבורסות רשמות נפילות חדות כשהמגזר הפיננסי סופג התרסקות כואבת בשוויו. ההנפקה הנוכחית מקצצת למעשה עד 30% בשווי ההנפקה של חברה, בדומה לירידות בבנקים.

 

מימון ישיר כמו החברות האחרות בתחום, נפגעה בתוצאות שלה וסיימה את הרבעון הראשון בהפסד ראשון לאחר תקופה ארוכה של רווחים. במהלך המשבר הוציאה חלק מעובדיה לחל"ת וחתכה את היקף המשרה של הנותרים ל־70%. החשש הוא שלווים לא יוכלו לעמוד בהחזרי ההלוואת אחרי שמספר המובטלים במשק זינק ליותר מ־800 אלף. ממרץ מעניקה החברה הלוואות רק עם בטוחות. חרף התאוששות באפריל־מאי, הרי שבמאי האחרון העניקה החברה הלוואות בהיקף של 50% ממאי 2019.

 

מימון ישיר סיימה את הרבעון הראשון בהפסד חד של 28.1 מיליון שקל לעומת רווח של 34.8 מיליון ברבעון המקביל. בדו"חותיה נימקה צור שמיר את ההפסד ב"ירידה חדה בשווי תיק ההלוואות המיועדות למימוש, עקב ירידות שערי אג"ח ועלייה בתשואה לפדיון בשוק ההון", וכי השינוי בשווי ההוגן של תיק ההלוואות פגע בתוצאות החברה ב־93 מיליון שקל לפני מס. ההוצאה על חובות מסופקים זינקה ב־93% ברבעון, ל־34 מיליון שקל. הונה העצמי של החברה עומד על כ־440 מיליון שקל. החברה גייסה אג"ח בשנתיים האחרונות בהיקף כ־900 מיליון שקל.

 

היציאה להנפקה היא סוג של אתגר בתקופה כזו, אבל האינדיקציות של החתמים העניקו לחברה את הביטחון לצאת להנפקה בשווי המדובר ולהבטיח אותה באמצעות התחייבות חיתומית.

 

x