$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רמי לוי ואבי לוי מתחרים עם האחים זלקינד על דלק ישראל

לוי ולוי שהצטרפו למרוץ הרכישה נפגשו כבר פעמיים עם יצחק תשובה, ונראה שהם מובילים על פני אלקו ועל פני קרן זרה. מסתמן שדלק תדחה את גיוס ההון לתחילת אוגוסט. אינדיקציות חיוביות ממוסדיים זרים למיחזור חוב של 2 מיליארד דולר שדלק קידוחים מתכננת

גולן חזני 06:4526.07.20

מכירת דלק ישראל בידי קבוצת דלק נכנסת להילוך גבוה, ול"כלכליסט" נודע כי שתי קבוצות עיקריות, בנוסף לקרן זרה, מתמודדות על הרכישה. הקבוצה הראשונה היא אלקו שבשליטת (65.5%) האחים מייקי ודני זלקינד, כשלצידה לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי. ל"כלכליסט" נודע כי עתה מתמודדים מולם במרוץ רמי לוי ואבי לוי, לשעבר מנכ"ל מליסרון. קבוצת אלקו, שמחזיקה גם ברשת מחסני חשמל, רכשה לאחרונה את השליטה (67%) בסופרגז ומעוניינת לרכוש את תחנות התדלוק וחנויות הנוחות כחלק מפעילותה הקמעונאית. אבל בעוד אלקו התמודדה גם על רכישת דלק ישראל כולה, שמכרה בינתיים שניים משלושת נכסיה הגדולים, הרי שהקבוצה השנייה נכנסה לתמונה רק בשבועיים האחרונים ומובילה בהתמודדות עם סיכוי טוב לחתום על מזכר כוונות בימים הקרובים.

 

יצחק תשובה. דלק קידוחים עשויה להגדיל את גיוס החוב שלה לעד 2.5 מיליארד דולר יצחק תשובה. דלק קידוחים עשויה להגדיל את גיוס החוב שלה לעד 2.5 מיליארד דולר צילום: אייל טואג

 

ל"כלכליסט" נודע, כאמור, כי הקבוצה כוללת את להב אל.אר שבשליטת (37.8%) אבי לוי ואת רמי לוי שיווק השקמה שבשליטת (39.5%) רמי לוי שמעוניינים לרכוש לרכוש את דלק ישראל ובהמשך לפצל אותה, כך שהפעלת תחנות הדלק וחנויות הנוחות תהיה אצל רמי לוי ו־55 תחנות התדלוק שבבעלות דלק יהיו אצל להב וימשיכו להיות מושכרות לדלק. רמי לוי מעוניין לרכוש את חנויות הנוחות כדי להגדיל את היקף הפעילות הקמעונאית של הרשת שבשליטתו, בעוד אבי לוי מעוניין בנדל"ן של דלק ישראל.

 

פגישות עם הבנקים הגדולים ועם תשובה

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי רמי לוי ואבי לוי נפגשו בשבוע שעבר עם הבנקים הגדולים למימון הרכישה, מה שמצביע על ההתקדמות במו"מ מבחינתם. השניים גם נפגשו לפחות פעמיים עם יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק. תשובה מתאמץ לחתום על הסכם למכירת דלק ישראל עוד לפני גיוס ההון של קבוצת דלק, בסך 163 מיליון שקל, שאותו הוא חייב לבצע עד לסוף החודש, בתקווה שהדבר יעודד גורמים ישראלים להשקיע בהנפקה. תשובה דורש 950 מיליון שקל עבור דלק ישראל, בעוד הרוכשים מוכנים להציע עבורה 850-800 מיליון שקל בלבד, כך שהפער מונע בינתיים את החתימה. קבוצת דלק מנהלת את תהליך המכירה כבר חצי שנה, כשבינתיים מכרה דלק ישראל את פי גלילות המחזיקה בקרקעות ב־4 אזורים בארץ, תמורת 720 מיליון שקל ליחיאל וצחי אבו, ובנוסף מכרה שתי תחנות כוח תמורת 367 מיליון שקל לרפק אנרגיה מגדל ועמיתים. 

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מכירת הנכסים הקטינה את חובה של דלק ישראל משמעותית כשחלק אחר מהתמורה הועלה לחברה־האם (100%) קבוצת דלק ושימש לפירעון 450 מיליון שקל, חלק מחובה לחמישה בנקים נושים שלה. בנקים אלה מחזיקים עדיין בחוב של 380 מיליון שקל שתמורת המכירה דלק ישראל אמורה לפרוע. לאחר פירעון סכום זה ישחררו הבנקים 40% ממניות דלק קידוחים המשועבדות להם לטובת מחזיקי האג"ח של החברה שלהם חייבת קבוצת דלק כ־6 מיליארד שקל. דלק ישראל מחזיקה ב־239 תחנות דלק – 178 בהפעלה עצמית שלה. אתרי התדלוק כוללים גם 196 חנויות נוחות, מתוכן 160 בהפעלת דלק ישראל והיתר בזכיינות. ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של החברה עומד על 400 מיליון שקל בשנה, וחובה הוקטן כאמור מ־1.7 מיליארד שקל ל־800 מיליון שקל.

 

בפני תשובה עומדים שני אתגרים נוספים בימים הקרובים. הראשון, כאמור, הוא גיוס של 163 מיליון שקל בהנפקת מניות. זאת אחרי שמחזיקי האג"ח של החברה דחו את בקשתו לדחיית הגיוס לספטמבר, או לפחות 100 מיליון ממנו. תשובה מחוייב לבצע את הגיוס כחלק מההסדר מול המחזיקים לפני חודש וחצי. התאריך הסופי לגיוס הוא 31 ביולי, אך זה לא יקרה. דלק צפויה לדחות אותו לפחות ליום רביעי הבא, כשאחת הסיבות שתציג היא חוסר רצון לגייס בשבוע של תשעה באב. לדלק אפשרות בשטר לדחות את הגיוס בשלושה ימי עסקים, כשביום חמישי לא מתקיים מסחר בבורסה. דלק עשויה להאריך את המועד בכמה ימים נוספים, מתוך כוונה להספיק להיערך למהלך. יש לזכור שאם החברה לא תבצע את הגיוס למחזיקים תהיה עילה לפרעון מיידי של החוב. דלק המנוהלת בידי עידן ולס מעוניינת לבצע את הגיוס בהנפקת זכויות אבל די איחרה את המועד משום שמהלך כזה חייב להיעשות בהודעה של 21 יום מראש. החברה ביקשה מהבורסה אפשרות לקצר את המועד אבל נענתה בשלילה. היא עשויה לבקש מנאמני האג"ח ארכה לבצע אותה, אבל הסיכוי שתבקש ותקבל איננו גבוה.

 

מימין: רמי לוי, אבי לוי, מייקי זלקינד ודני זלקינד מימין: רמי לוי, אבי לוי, מייקי זלקינד ודני זלקינד צילומים: צביקה טישלר, אוראל כהן, ישראל הדרי

 

אתגר מיחזור החוב של דלק קידוחים

 

האתגר הנוסף שבפניו יתייצב תשובה בימים הקרובים הנו מיחזור חוב ענק של החברה־הבת דלק קידוחים, בהיקף של 2.5-2 מיליארד דולר. תמורת הגיוס, שיבוצע בעיקר בחו"ל, אמורה למממן החזר חוב של 1.7 מיליארד דולר עד סוף 2020, וסכום של חצי מיליארד דולר נוספים בשנה הבאה, חובות שלקחה החברה למימון פיתוח פרויקט לווייתן שנושאים ריבית של 5%. את הגיוס יוביל בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן, שכבר קיבל אינדיקציות חיוביות מגורמים מוסדיים שמעוניינים להעמיד את הסכומים הנדרשים בחו"ל. העובדה שענקית האנרגיה האמריקאית שברון נכנסת בנעליה של נובל אנרג'י כשותפה של דלק במאגר לווייתן, שינתה את המצב לחלוטין ואיפשרה לצאת לגיוס שצפוי לעבור בשלום מבחינת דלק קידוחים שאף עשויה להגדיל את גיוס החוב ל־2.5-2.3 מיליארד דולר.

 

תזרים המזומנים החזוי של קבוצת דלק בנוי על קבלת דיבידנדים של 620 מיליון שקל בכל אחת מהשנים 2020 ו־2021, שיסייעו לה לשרת את החוב שלה למחזיקים. אם מיחזור החוב של דלק קידוחים יצלח, היא תוכל לחלק את הדיבידנדים שקבוצת דלק משוועת להם. קבוצת דלק מינתה את תמיר פוליקר כסמנכ"ל כספים ומשנה למנכ"ל. פוליקר יחליף את ברק משרקי, סמנכ"ל הכספים הוותיק שהחליט לעזוב, אחרי שנכשל בהתמודדות מול ולס על תפקיד מנכ"ל הקבוצה. עיתוי העזיבה התקבל בדאגה רבה בקרב נושי החברה.

x