$
מט"ח וסחורות

השקל מביס את הקורונה: ברמתו הגבוהה מול הדולר מאז החל המשבר

המטבע האמריקאי נסחר מוקדם יותר הבוקר ב-3.415 שקלים, השיעור הנמוך שלו מאז אמצע פברואר; אמנם בתחילת המשבר השקל צלל ב-11% לעומת הדולר, אך מסוף מרץ ועד היום רושם עלייה כמעט יציבה; בנק הפועלים: "קורלציה גבוהה בין שקל חזק ומדדי הבורסות בעולם, בנוסף לכניסת כספים מחו"ל לשוק האג"ח הישראלי - גורמים התורמים להתחזקותו של השקל"; היורו קופץ ב-1.1% ל-3.96 שקלים, רמתו הגבוהה מאז תחילת אפריל

נועם לנדמן 11:3822.07.20

הדולר חוטף, השקל מתחזק: המטבע האמריקאי אמנם נסחר כעת ביציבות אל מול הישראלי - על 3.422 שקלים, אך מוקדם יותר הבוקר (ד') הגיע לרמה הנמוכה ביותר שלו מתחילת משבר הקורונה, כשעמד על 3.415 שקלים. לפני חמישה חודשים, ב-18.2.20, עמד הדולר על 3.416 שקלים.

 

הדולר אכן איבד גובה בהמשך המשבר ועד היום, אך למשך תקופה קצרה בחודש מרץ, בין התאריכים 5.3-17.3, כשכבר ידענו שהקורונה כאן ומתפשטת במהירות בכל העולם, התחזק הדולר משמעותית מול השקל - ב-11% ל-3.86 שקלים.

 

 

שקל, דולר שקל, דולר צילום: שאטרסטוק

 

למעשה הזינוק הגדול נרשם בשלושה מתוך ארבעה ימי מסחר: ב-12.3 המריא המטבע האמריקאי ב-3.7% ל-6.63 שקלים (הבורסות בארץ ובעולם צנחו באותו יום), ב-16.3 קפץ ב-2.1% ל-3.72 שקלים (גם בתאריך זה צללו הבורסות), ויום לאחר מכן, ב-17.3 (אז נרשם תיקון בבורסות) ניתר הדולר ב-3.6% לשיעור של 3.86 שקלים, הרמה הגבוהה של הדולר אל מול השקל בעת המשבר.

 

איתי יושע, מנהל דסק אופציות מט"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים: "השקל ממשיך להתחזק כנגד היורו והדולר (השער הנמוך ביותר של הדולר מזה 5 חודשים ולמעשה מתחילת המשבר), וזאת על אף רכישות מאסיביות של בנק ישראל בחודשיים האחרונים. אנו עדים לקורלציה גבוהה בין שקל חזק ומדדי הבורסות בעולם, וכן לכניסת כספים מחו"ל לשוק האג"ח הישראלי - גורמים התורמים להתחזקותו של השקל".

 

יושע טוען כי "מאז התפרצות המגפה ראינו באופן טבעי תנודתיות גבוהה מהרגיל בשער השקל. באמצע מרץ שער הדולר פרץ והתחזק בכ-10% לרמות של כ-3.83 שקלים, אך צלל חזרה לאחר שבנק ישראל תמך בשוק באמצעות עסקאות ריפו ומנגנון סוואפים שפתרו את מצוקת הנזילות שפרצה ואת התנודתיות בשער החליפין. על אף הגירעון שזינק בחודש יולי ועשוי להגיע בסוף השנה לכדי 14%, והגל השני שמשתק את הכלכלה ועשוי להביא להתכווצות משמעותית של כ-7% בתל"ג, אנו כאמור ממשיכים לראות את השקל מתחזק".

 

המטבע האמריקאי נחלש גם בשאר שוקי העולם - הדולר איבד 5.1% בשלושת החודשים האחרונים מול סל המטבעות ועד כה בחודש יולי ירד הדולר ב-2.3% מול המטבעות החזקים בעולם. "הדולר מאד רגיש בימים אלה לאור הוצאות הממשל והפד על הכלכלה", כך לדברי בוריס שלוסברג Boris Schlossberg מ-BK Asset Management. שלוסברג הוסיף כי הדולר לא אטרקטיבי בימים אלה אצל משקיעים (בהשוואה אולי למטבעות אחרים ולזהב).

 

 

מול היורו המגמה הפוכה

 

מטבע הגוש האירופי קופץ ב-1.1% ל-3.96 שקלים, רמתו הגבוהה מאז ה-2.4.20.

 

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון "השקל נחלש בחדות מול היורו, והמטבע האירופי נסחר בשיא של ארבעה חודשים. בניגוד לעבר, אז יכולנו להגיד באופן כללי שהשקל יתחזק, הפעם נראה שהתמונה הרבה יותר מורכבת, והפוטנציאל של השקל להתחזק בצורה קטגורית פחת. לכן, כיום נדרשת בחינה של השקל מול כל מטבע כדי להבין את המגמה הצפויה מולו".

 

x