$
בורסת ת"א

הקורונה קירבה את דסק"ש ואת אלשטיין לצרות של אי.די.בי פתוח

החברה המבוססת בקבוצה סיימה את הרבעון הראשון בהפסד עתק של 198 מיליון שקל- 57 מיליון שקל מתוך זה בשל מכירת תיק ני"ע בשיא המשבר ופספוס העליות. ההתחייבויות גדלו ל־3.72 מיליארד שקל

גולן חזני 07:3801.07.20

ההשקעה של אדוארדו אלשטיין בישראל לא מאירה לו פנים, וכשברקע הסדר החוב שמסתמן באי.די.בי פתוח — עם תספורת של מאות מיליוני שקלים — גם החברה־האחות דיסקונט השקעות לא נראית כקרש הצלה. זו דיווחה על הפסד כבד של 198 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה לעומת הפסד של 31 מיליון שקל ברבעון המקביל, כאשר 99 מיליון שקלים, כמחצית מההפסד, נובעים מהוצאות ניהול ומימון.

 

הוצאות המימון הסתכמו ב־91 מיליון שקל — 57 מיליון שקל מהסכום "בעבור שיערוך וריבית מבטוחות סחירות והשקעות נזילות של החברה, כתוצאה מהירידות החדות בשווקים בשל השפעת התפשטות הקורונה".

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", גם החברה־הבת של דסק"ש נכסים ובניין רשמה ברבעון הראשון הפסד של 52 מיליון שקל בתיק ניירות הערך שלה. זאת לאחר שאלשטיין הוביל מהלך למימוש התיק בשיא המשבר, בסוף מרץ, ולכן החברה לא הצליחה ליהנות מההתאוששות השוק בחודשים אפריל ומאי. ככל הנראה זה גם המצב בדסק"ש, שלא ציינה בדו"חותיה הכספיים כי הצליחה להחזיר לעצמה חלק מההפסד, כפי שציינו חברות בורסאיות אחרות שלא מכרו את התיקים שלהן.

 

סלקום תרמה להפסד של דסק"ש 20 מיליון שקל, נכסים ובניין 99 מיליון שקל, אלרון 18 מיליון שקל, ואילו שופרסל תרמה לחברה־האם רווח של 20 מיליון שקל וחברת הנדל"ן מהדרין, שבה עלתה החברה לשליטה של 40%, תרמה רווח של 21 מיליון שקל. דסק"ש מציינת כי נכון לסוף הרבעון יש לה אמצעים נזילים של 675 מיליון שקל. החברה נדרשת לפרוע עד סוף השנה 466 מיליון שקל ו־788 מיליון שקל נוספים ב־2021.

 

כדי לעמוד בפירעון חובותיה בונה דסק"ש על תזרים המזומנים הפנוי של החברות־הבנות ועל יכולתן לחלק דיבידנד. "בעקבות התפרצות נגיף הקורונה והירידות בשוק ההון, גם התשואות של איגרות החוב של החברה עלו משמעותית. אם השפעות אלו יימשכו, ולתקופה שהן יימשכו, הן עלולות להשפיע לרעה על יכולת החברה לגייס חוב נוסף", מציינת דסק"ש. למעשה, החברה רומזת כי תיאלץ לממש אחזקות, והיא מציינת כי באפשרותה לממש אחוזים בודדים של מניות בחברות־הבנות תוך שמירה על השליטה, וכי שווייה הנכסי הנקי עומד בפרסום הדוח על 752 מיליון שקל.

 

המחיקות בנכסים ובניין מיוחסות להתפשטות וירוס הקורונה, שגרם לירידה בהכנסות משטחי המסחר בבניין HSBC בניו יורק ומפרויקט טיבולי בלאס וגאס. פרויקט זה סבל מירידה של 9% בתפוסה מפרוץ המשבר והגיע להסדר עם הבנקים המלווים ולפיו תשלומי הריבית למאי־יולי ישולמו מתוך כספי הבטוחות, המופקדים בבנקים, ולא מתוך התזרים השוטף של החברה.

 

ההתחייבויות הפיננסיות של דסק"ש הסתכמו בסוף הרבעון ב־3.67 מיליארד שקל, אך נכון ליום פרסום הדו"ח הן גדלו ל־3.72 מיליארד שקל. דסק"ש לא עמדה בהתניות פיננסיות מול מחזיקי האג"ח שלה, שיעור הריבית שהיא משלמת על האג"ח שלה בסדרה י' עלה באפריל ל־5.05%, והיום — לאחר פרסום הדו"חות הכספיים — הריבית מזנקת ל־5.8%.

 

תשואות האג"ח של דסק"ש עלו ל־11%–12%, דבר שיכול להעיב על יכולתה למחזר את חובותיה הכספיים, כך שהבעיות מאי.די.בי עלולות לזלוג לעבר החברה המבוססת יותר בקבוצה. בנין HSBC רשם הפחתה של 34 מיליון דולר בשווי ל־905 מיליון דולר. שווי פרויקט טיבולי (IDBG), שנמצא במרכז עסקת בעלי עניין, שבמסגרתה אמורה היתה נכסים ובניין לרכוש 26% ממניות אי.די.בי פתוח, עודכן ל־233 מיליון דולר.

 

אי.די.בי פתוח ודסק"ש מבקשות לאשר באסיפת בעלי המניות הסכם ניהול חדש, שבו תשלם דסק"ש לאי.די.בי 3.3 מיליון שקל לשנה הראשונה ו־2.5 מיליון שקל בכל אחת מהשנתיים הבאות. מדסק"ש נמסר: "להערכתנו המשבר בשווקים עדיין לא הסתיים, ובעת הזו החברה מעדיפה להשקיע בחברות־הבנות הנסחרות בחסר.

 

אלשטיין אלשטיין צילום: אוראל כהן

 

x