$
בורסת ת"א

החדשות הטובות מלווייתן טובעות בתחזיות קודרות

תוצאות השותפות הוכפלו לעומת הרבעון המקביל בסיוע מכירות הגז מהמאגר, שהחלו בינואר, אבל הן נמוכות ב־25% מהתחזית שסופקה בחודש מרץ. התחזית להמשך השנה: ירידה של עד 60% במכירות

ליאור גוטמן 08:5129.06.20

מבחינתו של יצחק תשובה, דו"חות הרבעון הראשון שפרסמה אתמול שותפות דלק קידוחים שבשליטתו מכילים כמה בשורות טובות, ולצידן בשורות מדאיגות מאוד. מצד אחד, תרומתו של מאגר לווייתן מכפילה כמעט את כל הפרמטרים בדו"חות, משורת ההכנסות ועד שורת הרווח הנקי. אך מנגד, המספרים החיוביים האלה, שמספקים הצצה לעבר, לא מספרים את הסיפור של העתיד והם נמוכים בהרבה לעומת התחזית שפרסמה השותפות רק בחודש מרץ.

 

והתמונה שמסתמנת בדו"חות רק נעשית קודרת יותר כאשר השותפות מנמיכה את תחזיות לרבעון השני, שתוצאותיו צפויות להתפרסם באוגוסט, זאת בהנחה שגם פרסומו של דו"ח זה לא יידחה.

 

דלק קידוחים, שאיבדה 70% מערכה מתחילת השנה, לשווי של 3.1 מיליארד שקל, סיימה את הרבעון עם רווח נקי של 84.3 מיליון דולר, יותר מכפול מרווח נקי של 40 מיליון דולר ברבעון המקביל. הכנסות השותפות (נטו), שעכשיו נשענות גם על הפקת הגז ממאגר לווייתן שהחלה בסוף דצמבר 2019, עמדו על 187 מיליון דולר, כמעט כפול מההכנסות שעמדו ברבעון המקביל על 94 מיליון דולר. ובעוד לווייתן תרם 120.6 מיליון דולר (64.4%) להכנסות, מאגר תמר תרם רק 66.1 מיליון דולר להכנסות ברבעון.

 

תחזית מכירות בקצב יורד

בצד הפחות חיובי של התוצאות, מכירות הגז ממאגר תמר עמדו על 2 מיליארד מ"ק גז ברבעון, קצב מכירות שנתי של 8.2 מיליארד מ"ק לעומת תחזית למכירות של 10.6 מיליארד מ"ק גז שפורסמה במרץ. המכירות מלווייתן עמדו על 1.6 מיליארד מ"ק, קצב שנתי של 6.4 מיליארד מ"ק, ירידה של 30% לעומת תחזית למכירת 9 מיליארד מ"ק ב־2020. ואם לא די בכך, בשותפות מעריכים ש"ברבעון השני של 2020 צפויות כמויות המכירה של גז טבעי מהמאגרים לווייתן ותמר להסתכם ב־1.4 מיליארד מ"ק מכל מאגר", כלומר צניחה של 60%-40% ביחס לתחזיות.

 

אז נכון שמצד אחד כל הסקטור סבל מירידת ביקוש לאנרגיה עקב משבר הקורונה, והמידע כבר פורסם בחלק מהדו"חות שפורסמו לאחרונה על ידי השותפות של דלק קידוחים במאגרים (רציו בלווייתן, ישראמקו בתמר). ההבדל העיקרי הוא שעבור דלק קידוחים מדובר במציאות אחרת מכיוון שהחברה עוד אמורה למחזר חוב ענק של 2.5 מיליארד דולר השנה, אחרת היא תתחיל את 2021 עם בור בקופה.

 

ואם לא די בזה, החברה־האם קבוצת דלק מחכה לתשלומי דיבידנד של לפחות 250 מיליון דולר בשנים 2020 ו־2021 (בשתיהן יחד), כאשר מיחזור החוב מהווה תנאי ליכולתה של דלק קידוחים לחלק דיבידנדים. בנוסף, לתשלומי הדיבידנד האמורים אין זכר בדו"חות, ודלק קידוחים מצהירה שהיא לא תשלם כלום "בכוח".

לגבי שאר הפעילות השנה בשותפות התייחסו למשבר הקורונה שגרר להשבתת התעשייה בירדן ובמצרים והקטין בעשרות אחוזים את היצוא, וטענו שהם ימכרו השנה עד 7.8 מיליארד מ"ק גז ממאגר תמר ועד 7 מיליארד מ"ק מלווייתן, עם שיפור בתחזית השנה הבאה שתהיה נמוכה ב־5% בלבד לעומת התחזית הקודמת, ובמחיר ממוצע של 5 דולר ליחידת חום (MMBTU).

 

ההפנייה של רואי החשבון

כל זה מוביל את דלק קידוחים למסקנה ש"התמשכות משבר הקורונה והמשבר הכלכלי עשויים, בין היתר, לפגוע ביכולת השותפות לגייס כספים לצורך מימון מחדש של החוב, לגרום לאירועי הפרה אשר יקנו למלווים עילה להעמדת הלוואות השותפות לפירעון מיידי, לפגוע ביכולת השותפות לעמוד בפירעון התחייבויותיה", וכל זאת כאשר דלק קידוחים מצהירה על גירעון בהון החוזר של כשני מיליארד שקל, סכנה שקיבלה ביטוי גם בהפנייה של רואי החשבון שמבקרים את החברה.

 

חרף זאת, בדלק קידוחים מאמינים כי יצליחו לסיים את מיחזור החוב עד אוקטובר באחת משתי דרכים. האחת, להנפיק "לווייתן בונד", אג"ח המבוססות על תזרים המזומנים ממכירות הגז מתמר ולווייתן, בדומה למהלך דומה שבוצע עבור מאגר תמר ב־2014 עם חמש סדרות אג"ח שחלקן נפרעו כבר. אפשרות שנייה היא לקחת את הסכום כהלוואה בנקית. ל"כלכליסט", נודע שדלק קידוחים קיבלה אישרור ראשוני למהלך משלוש סוכניות דרוג – פיץ', מודיס ו־S&P – ומכוונתה לסיים את המהלך בחודשים הקרובים.

 

 

  

מאגר לווייתן מאגר לווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

הזינוק בהוצאות המימון

אך עד שזה יגיע, דלק פעלה עם שותפותיה במאגרים לצמצום ההוצאות ב־131 מיליון דולר ברבעון, וההערכות הן שהזרמת הגז למצרים תתיצב במהלך יולי ביחס לכמויות החוזיות, ושתחל הזרמה ראשונית מתמר עד תחילת אוגוסט. עוד עולה מהדו"חות שתחילת העבודה של לווייתן והכיול הסופי של האסדה הקפיצו את ההוצאות והעלויות מ־27 מיליון דולר ל־52 מיליון דולר, עוד נרשמו הוצאות בגין הפסדים של חברת הצינור EMED (הצנרת למצרים), כאשר הרווח התפעולי זינק מ־30.5 מיליון דולר ברבעון המקביל ל־134.3 מיליון דולר ברבעון הראשון של השנה.

 

גם בהוצאות המימון נרשם זינוק ואלו עמדו על 52.6 מיליון דולר לעומת 11 מיליון דולר בתקופה המקבילה. עיקר העלייה בהוצאות המימון מיוחסת לתשלומי ריבית אג"ח של 17.3 מיליון דולר ולהתחייבויות של 32 מיליון דולר לתאגידים בנקאיים. בנוסף, בדלק קידוחים מסבירים כי ברבעון המקביל היוונה השותפות הוצאות מימון על אשראי של 33 מיליון שקל מתאגידים בנקאיים שיועד ישירות לפרויקט לווייתן כאשר העלייה בהוצאות המימון בתקופת הדו"ח לעומת התקופה המקבילה נובעת בעיקר מהפסקת היוון עלויות האשראי.

 

 

יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים צילום: דניאל בר-און

 

x