$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חשיפת כלכליסט: אייל לפידות בדרך החוצה משיכון ובינוי

לפידות זומן לשימוע לפני פיטורים בימים האחרונים ע"י דירקטוריון שיכון ובינוי; הסיבה - חוסר שביעות רצון של בעל השליטה נתי סיידוף מהתנהלות המנכ"ל בפעילויות עסקיות מחוץ לשיכון ובינוי, בראשן כלל ביטוח; לפידות מחזיק ב-5% ממניות כלל והוא היה מעורב במהלך האחרון להדחת המנכ"ל יורם נוה

גולן חזני 17:2916.06.20

שנה בלבד אחרי שהחל בתפקידו כמנכ”ל שיכון ובינוי, מינוי שהחל בקול תרועה רמה - עוזב אייל לפידות במפתיע את התפקיד, ומתוך אילוץ.

 

לכלכליסט נודע כי בעל השליטה בחברה, נתי סיידוף, שחיזר ממושכות אחר לפידות והיקנה לו חוזה חלומי בשיכון ובינוי, היה זה שעשה תפנית חדה והוביל את מהלך פיטורי המנכ”ל המוערך.

 

מה דעתך על מניית שיכון ובינוי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ברקע להחלטה שהתבשלה בלוס אנג’לס, מקום מושבו של סיידוף, עומדות מספר נקודות שקשורות בהתנהלות של לפידות. השבר החל כשלפידות רכש 5% ממניות כלל ביטוח יחד עם מורי ארקין ויקיר גבאי.

 

אייל לפידות אייל לפידות צילום: שאול גולן

 

עצם הרכישה שנעשתה בד בבד עם היכנסו של לפידות לתפקיד, לא הפריעה לסיידוף. אבל מהפעולות השונות שעשה המנכ”ל סביב האחזקה סיידוף לא היה שבע רצון. מדובר בראש ובראשונה בבקשה שהגיש לפידות להתמנות כדירקטור בכלל ביטוח. משה ברקת הממונה על רשות שוק ההון דחה אמנם את הבקשה, אבל סיידוף החל להרגיש שהפעולות מפריעות לשיכון ובינוי.

 

שיכון ובינוי שותפה עם כלל ביטוח במספר פרויקטים גדולים. מינוי של לפידות כדירקטור היה עלול לגרום לניגוד עניינים, הפסקת השותפות הזו, ואף חזרה של כלל ביטוח מעסקאות משותפות שכבר סוכמו.

 

לפידות ניסה להכניס את כלל לשותפות במתחם אלף בראשון לציון, אבל ועדת ההשקעות של החברה פסלה את ההשקעה. יורם נוה מנכ”ל כלל תיאר במכתב לדירקטוריון כעס של לפידות על הסירוב והוסיף כי לדבריו זה היה מניע למהלך שלו לנסות להדיח אותו. עם זאת, דו”ח של הבודק השופט בדימוס יורם דנציגר שלל אפשרות כזו.

 

דו”ח דנציגר בדירקטוריון

בשבועות האחרונים נפגשו לפידות וארקין עם יו”ר כלל דני נוה וטענו כי על החברה להדיח את המנכ”ל יורם נוה. דני נוה קיים שיחה עם המנכ”ל ואמר כי החליט לפטרו. יורם נוה סירב לקבל את ההחלטה ופתח במאבק קשה נגד דני נוה בו טען שהיו”ר נכנע למעשה ללחץ פסול של בעלי המניות הגדולים בחברה, בהם לפידות וארקין. דו”ח של השופט בדימוס דנציגר קבע כי לא נמצאו ראיות לכך שהיו”ר פעל מלחץ של בעלי המניות.

 

מה דעתך על מניית כלל עסקי ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בסופו של דבר קיבל יורם נוה גיבוי עקיף מברקת, ודני נוה הודיע אתמול כי לא יציג מועמדות לקדנציה של שנה נוספת כדירקטור וכיו”ר כלל.

 

למרות שיצא נקי יחסית מדו”ח דנציגר, הרי שהממונה על שוק ההון משה ברקת לא אהב את הפעילות של ארקין ולפידות בנסיון לכאורה לכוון את פעילות כלל, והוא עומד לציין זאת בדו”ח שהוא מכין.

 

לפידות הפסיד בקרב על כלל. אבל דירקטוריון שיכון ובינוי לא ישב בשקט. ביום ראשון התכנס הדירקטוריון בראשות תמיר כהן, השותף לשליטה ומנהל עסקיו של סיידוף, וכן אבי גרינשפון, דורון ארבלי, שלום שמחון, לילי אילון רועי דוד, ויצחק (חקי) הראל. דו”ח דנציגר עלה לדיון בישיבה, אבל לא היה הטריגר היחיד להחלטה הדרמטית שהתקבלה בה - לקרוא למנכ”ל לשימוע.

 

התנהלות אגוצנטרית

סיידוף קיבל דיווחים על התמעטות השעות שבהן שהה לפידות במשרדי החברה, ועדויות על כך שהוא עסוק לא מעט בעסקיו הפרטיים. האהדה וההערכה ללפידות שבחודשים הראשונים שרף שעות במשרדי שיכון ובינוי באיירפורט סיטי, הוביל הליך התייעלות מרשים, והקפיץ את המניה לפי שלוש בשוויה, התחלפו בתסכול מסוים ואכזבה. לסיידוף הגיעו שמועות גם על עסקאות נדל”ן שלפידות מנסה לקדם לכאורה עם ציון קינן. אין לנתון הזה אישור, אבל הוא היווה חלק מירידת קרנו של המנכ”ל.

לכך יש להוסיף את ההתנהלות האגוצנטרית של לפידות, ועדויות על התייחסות מתנשאת וקצרת סבלנות לבכירים בחברה, כשגם חלק מהדירקטורים לא נהנו מהצורה בה תקשר עמם. כאמור, גם היתרונות בפעילות של לפידות כמו הסדרת החוב הגדול של החברה וארגון החברות הבנות, לא סייע לו בסופו של דבר והדירקטוריון החליט לזמן אותו לשימוע לפני פיטורים.

 

 

נתי סיידוף נתי סיידוף צילום: אוראל כהן

 

תמיר כהן זימן אותו לשיחה שככל הנראה הדהימה את לפידות בתוכן שלה. בחברה מספרים כי הוא ביטל פגישות שנועדו להיום ולא ענה לטלפונים.

 

לפידות, קיבל כאמור הסכם חלומי עם מינויו לתפקיד. חבילת תגמול עצומה של 105 מיליון שקל לחמש שנים.שכרו הורכב משכר חודשי של 245 אלף שקל, מענק חתימה של 2 מיליון שקל שמחציתו שולמה מיד ומחציתו בכפוף להשלמת שנה בתפקיד, שהושלמה החודש.

 

בנוסף, הוא אמור לקבל מענק שנתי של עד 4 מיליון שקל בשנה בכפוף להשגת רווח מתואם מינימלי של 100 מיליון שקל לשנה, אותו יקבל לפי התוצאות של שיכון עד כה. בנוסף, הקצאת 20.1 מיליון אופציות ל־5% מהונה של שיכון ובינוי במחיר מימוש של 7.5 שקל למניה - נמוך ב-1.54 שקל שהם 17% ממחירה הנוכחי של המניה, בשווי של 65 מיליון שקל.

 

האופציות יבשילו ב־5 מנות שנתיות שוות החל בתום שנה ממועד כניסתו לתפקיד. לפידות יממש שתי מנות מתוך ה-5. עלות שכרו של לפידות לשנה הראשונה, כולל מענק חתימה, עמדה על 37.5 מיליון שקל, כולל שווי האופציות. עלות שכרו של לפידות ב־2019 הסתכמה בסופו של דבר ב־24 מיליון שקל עבור חצי שנה.

 

בשבעת החודשים הראשונים מאז פורסם לראשונה המינוי הצפוי של לפידות זינקה המניה ב־111%. סיידוף שקנה את מניות השליטה בחברה משרי אריסון ביוני 2018 תמורת 1.1 מיליארד שקל, קיבל רווח יפה בגינן. מניות אלה שוות היום 3 מיליארד שקל.

 

מבחינת התוצאות של שיכון ובינוי הרי שברבעון הרביעי של 2019 הפסידה החברה 82 מיליון שקל רובם בשל עיכוב בפרויקט כביש אגרה בטקסס, ואילו ברבעון הראשון של 2020 הרוויחה 110 מיליון שקל. החברה נסחרת לפי שווי של כ־6.2 מיליארד שקל. לחברה הון עצמי המיוחס לבעלים של 2.75 מיליארד שקל וברשותה מזומנים, שווה מזומנים ופיקדונות בשווי של כ־2.9 מיליארד שקל.

 

עדיין לא ברור מי ימונה כמחליף של לפידות בשיכון ובינוי. לפידות ושיכון ובינוי צפויים להגיע למאבק משפטי על נסיבות הפיטורים והיקף הפיצוים שבו ייצג פיני רובין את שיכון ובינוי ודודי תדמור את לפידות.

 

לפידות עשוי עתה להתמקד באחזקה בכלל ביטוח, ויתכן שיתמודד על תפקיד דירקטור ואולי אף יו”ר דירקטוריון, מה שעשוי להקל עליו את ביצוע המהלך של החלפת המנכ”ל. העילה להתנגדות של רשות שוק ההון למינויו אם היתה – ניגוד עניינים בתפקידו בשיכון ובינוי – כבר לא קיימת.

x