$
שווקי חו"ל

מניות הביג טק והפד הבריחו את הדובים מוול סטריט

מאז השפל של מרץ הצליח שוק המניות בארה"ב להחזיר לשוויו 10 טריליון דולר; S&P 500 ונאסד"ק חזרו להיצבע ירוק מתחילת השנה, זאת, בהובלת מניות הביג טק שחגגו בסגר ורוח גבית מהליקופטר הכסף של הפד - המבחן האמיתי עדיין לא הגיע

סופי שולמן 16:5810.06.20

כסף שנשפך משמיים ללא הפסקה מנצח כל פחד. זו המסקנה המתבקשת ביותר משלושת החודשים מורטי העצבים האחרונים בשווקים הפיננסיים בעולם. גרפים של כל המדדים המרכזיים בוול סטריט נראים כאות V שמסמלת באופן היסטורי גם את הנצחון וגם את אופן ההתאוששות המהיר מהנפילות שנרשמו במרץ. מאז השפל שנקבע ב־23 במרץ מדד נאסד"ק קפץ ב־45% לשיא היסטורי, S&P 500 זינק ב־43% ודאו ג'ונס רשם עלייה של 48%. למעשה, לשוק נדרשו רק מעט יותר מ־50 ימי מסחר כדי להחזיר לעצמו 10 טריליון דולר בשווי שוק.

 

מבט על מניות מדד S&P 500 חושף תמונה לא פחות מדהימה – מניה אחת בלבד מתוך ה־500 נותרה עדיין עם תשואה שלילית מאז יום השפל בסוף מרץ. מדובר בחברת הקוסמטיקה קוטי (coty), שגם לה חסרים פחות מ־2% כדי לעבור לירוק. במקביל, 8 מניות בלבד עלו בשיעור של פחות מ־10% מאז. בקבוצה זו מככבות מניות של רשתות הקמעונאות המסורתיות וולמארט, קוסטקו וקרוגר שנפגעו כתוצאה מהסגר, אבל סביר להניח שגם הן ישנו כיוון עם תחילת חזרתם של האמריקאים למרחב הפיזי ולחנויות שהן לא רק אונליין.

 

התנהגות המשקיעים בוול סטריט הותירה את כל המומחים, גם הוותיקים והאופטימיים שבהם, פעורי פה. הכל התנהל על סטרואידים – מרבית הנפילות נרשמו כאשר בארה"ב עצמה עוד כמעט ולא היו חולים מאובחנים, והפעילות הכלכלית עדיין לא הופסקה לטובת הסגר – אבל ההתאוששות הלכה והאיצה ככל שהצטברו החדשות הרעות. מחלקת המסחר האמריקאית מפרסמת ב־29 באפריל שהכלכלה התכווצה בקצב שנתי של 5%, הקצב המהיר ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008? בתגובה, באותו היום, שוק המניות מזנק ב־2.7%. נתוני אבטלה מראים כי 20 מיליון משרות נעלמו מהמשק האמריקאי ושיעור האבטלה זינק ל־14.7%, הרמה הגבוהה מאז השפל הגדול? באותו יום ממש, לפני חודש, המניות עולות ב־1.7%. 

 

פסל הילדה מוול סטריט פסל הילדה מוול סטריט

 

השוורים חזרו לדרוס

כך היה גם השבוע. ביום שני, שעות ספורות לאחר שהתפרסמה ההודעה הרשמית על כך שארה"ב נכנסה למיתון בפברואר, חזרו נאסד"ק ו־S&P 500 לטריטוריה חיובית וקבעו סופית כי הדובים ברחו. מניות הביג טק יחד עם הזרמות הטריליונים על ידי הפד הפחידו יותר מהקורונה, והניסו אותם בחזרה למאורותיהם.

 

מה דעתך על מניית COSTCO WHOLESALE:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אפילו לדאו ג'ונס, שאין בו נציגות למניות הטכנולוגיה והוא מורכב ממניות המגזרים המסורתיים, לא נותר מרחק רב לחזור לתשואה חיובית מתחילת 2020, והוא נמוך רק ב־3.3% מרמתו בסוף 2019. וכל זה כשברקע עדיין מתחוללות מהומות על רקע מותו של פלויד ג'ורג', יותר מ־2 מיליון חולי קורונה מאובחנים בארה"ב ומעל 100 אלף מתים. אבל השוורים דורסים כל בדל של מידע שלילי לטובת הדהירה שלהם.

 

שני מנועי העליות

להתאוששות חסרת התקדים במהירותה ובעוצמתה תרמו שני מנועים מרכזיים שיכולים להעיד על השינויים העמוקים שחלו בכלכלה העולמית בכלל והאמריקאית בפרט. המנוע הראשון הוא הפעילות הנרחבת של הפד ושל הממשל האמריקאי, שמתבססת על הפקת לקחי משברי העבר.

 

מאז חודש מרץ שפך הבנק המרכזי, בראשותו של ג'רום פאוול, קרוב ל־3 טריליון דולר לשווקים הפיננסיים, כשהוא קונה מכל הבא ליד. מאג"ח עיריות עד אג"ח חברות. התמיכה במחירי האג"ח שמורידה את התשואות שלהן לרמות שפל, דוחפת למניות את המשקיעים שמחפשים משהו שמעבר לתשואות אפסיות.

 

נאסד"ק כובש שיאים

כאשר אותם המשקיעים הגיעו למניות הם העדיפו להתמקד בחברות שלא נפגעו ממשבר הקורונה וכאן הם פגשו בעיקר את מניות הטכנולוגיה, הסקטור היחידי ב־S&P 500 (אם כוללים בתוכו גם את מגזר ההלת'קייר) שעלה מתחילת השנה. הנהירה למניות הטכנולוגיה משתקפת היטב בביצועים העודפים של נאסד"ק שחזר לכבוש שיאים משום שהוא מורכב ממניות הייטק, זאת לעומת דאו ג'ונס שבו נכללות מניות המגזרים המסורתיים כמו בנקאות ואנרגיה, אשר עדיין לא מחק, כאמור, את הירידות מתחילת השנה.

 

מניות הביג טק סיפקו את הדלק העיקרי לעליות, כל אחת מסיבותיה. אמזון ופייפאל נהנו ממעבר מואץ לרכישות אונליין, פייסבוק ונטפליקס סיפקו תעסוקה לימי הסגר עתירי השעמום, כאשר הכל מתבצע ונתמך על ידי התשתיות של אינטל, גוגל, מיקרוסופט ומכשירים של אפל. אפילו מניה ותיקה וחבוטה למדי כמו סיסקו חזרה לככב בזכות תוכנת webex שמתחרה בזום.

 

 צילום: בלומברג

 

 

החדשנות המשבשת

שני שינויים יסודיים בתפיסת מרכזיותה של הטכנולוגיה בחיי היום יום תרמו לעליות במגזר, כאשר לפי נתונים שמתפרסמים בארה"ב, לא מדובר רק בכניסה של משקיעים מקצועיים אלא גם של הציבור הרחב. רבים ראו את התפקוד הגבוה של טכנולוגיות שמאפשר עבודה מרחוק ללא קושי רב, זאת בניגוד לחששות שהתשתיות עלולות שלא לעמוד בעומס.

 

מה דעתך על מניית INTEL CORPORATION:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בנוסף, עסקים קטנים רבים בארה"ב שקיבלו סיוע במסגרת תוכניות פדרליות ראו כי הוא הגיע אליהם במהרה לאו דווקא באמצעות צ'ק או בנק, אלא באמצעות חברות פינטק. גם בהיבט הזה לפתע הדיסרפשן (Disruption – חדשנות משבשת), אותו שיבוש שכולם רק דיברו עליו בכנסים מקצועיים, לפתע הורגש בשטח.

 

אבל הטכנולוגיה גם עזרה לעצמה – ציבור רחב ומשועמם בימי הסגר החל לסחור בבורסה באמצעות פלטפורמות טכנולוגיות ואפליקציות כמו רובינהוד ואיטורו הישראליות, שמדווחות על קפיצה משמעותית בנפחי הפעילות בחודשים האחרונים. המשקיעים רכשו בעיקר מניות שאליהן נחשפו בתקופת הקורונה, בדגש על החברות שהתבררו כמועילות במיוחד לנוכח הנסיבות. הדוגמה המובהקת ביותר היא כמובן זום שהכפילה כמעט פי שישה את שוויה במהלך המשבר.

 

בהמתנה למנוע השלישי

אבל אחרי המירוץ המהיר של מניות הטכנולוגיה שרכבו על שינויים בצורת החיים, הכלכלות מתחילות להיפתח והמקל עובר דווקא למגזר המסורתי. קרוב לוודאי שבימים הקרובים יירשמו מימושים במניות הטכנולוגיה כאשר המשקיעים לוקחים את הרווחים של החודשים האחרונים ומעבירים אותם למנוע השלישי שדמם מאז מרץ – למניות של בנקים, של רשתות קמעונאות גדולות, מניות האנרגיה ואפילו מניות של חברות הקרוזים.

 

גם חברות אלה תודלקו ביותר מ־3 טריליון דולר באמצעות תוכניות תמריצים של הממשל, ועכשיו הן אמורות להתניע מחדש ככל שהכלכלה האמריקאית נפתחת. במניות ממגזרים אלה עדיין יש הרבה בשר, זאת מכיוון שהן נסחרות עמוק מתחת למחיריהן בתחילת השנה – מגזר האנרגיה ב־S&P 500 רחוק ב־30% מרמתו בתחילת השנה ומגזרי הפיננסים והקמעונאות רחוקים ב־10% מרמות השווי טרום קורונה.

 

הרבה תלוי בחזרתו של המנוע השלישי הזה לפעולה תקינה, אבל כאן, בניגוד לטכנולוגיה, יהיה קשה יותר לקבוע חד־משמעית ובמהירות אם החברות מתפקדות היטב. זה, למעשה, יהיה מבחן העוצמה האמיתי של הכלכלה האמריקאית ושל יכולת ההתאוששות שלה. אחת ההסכמות הגורפות היום בקרב כלכלנים ואנליסטים היא שהפעולות המהירות של הממשל האמריקאי במשבר הקורונה היו אפקטיביות. הן אלה שמסבירות את ההתאוששות המהירה אי פעם של השוק.

 

רק שהשוק לא ילך הצידה

לפי המסתמן כרגע, אם לא יהיו גלים דרמטיים נוספים של קורונה או הסלמה משמעותית בעימות הסחר בין ארה"ב לסין, אין סיבה למפולת מחודשת. אבל יש סיכוי טוב למה שמה שהמומחים בוול סטריט מכנים "הליכה הצידה", כלומר שוק מניות שלא עולה בחדות ולא נופל, אלא מדשדש וזה יכול לאפיין אותו עד סוף הקיץ. בארה"ב החזרה "לחיים" תמיד מתרחשת אחרי הלייבור דיי בספטמבר, אז כבר יחושו באוויר ממש חזק גם את ריח הבחירות לנשיאות בנובמבר, והשווקים עשויים להיות תנודתיים יותר.

 

x