$
בורסת ת"א

אלטשולר מוכר אחזקות בנדל"ן מניב: "לכל דבר יש מחיר ואלטרנטיבה"

עיקר המכירה - בחברות מליסרון, ריט 1, גזית גלוב ועזריאלי. גילעד אלטשולר: "לא כולם ירצו להסתובב במקומות המוניים. ההאטה הכלכלית תוביל לכך שגם המשרדים לא יהיו מלאים"

צלי גרינברג 19:4806.06.20

נגיף הקורונה הוציא את העובדים מהמשרדים, הותיר את הקניונים ריקים, וחיזק לעובד והצרכן הישראליים את אפשרויות המשלוחים והעבודה מהבית. התובנות על האלטרנטיבות לקניונים והמשרדים לא נעלמו גם מעיניו של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שבשנים האחרונות העביר נתח נכבד מתיק ההשקעות שלו לכיוונן. 

בשלושת השבועות האחרונים יצא אלטשולר שחם למרוץ מימושים לאחר שמכר את מרבית החזקותיו בחברות הנדל"ן המניב הגדולות והמובילות בישראל, כדוגמת גזית גלוב, מליסרון ריט 1 ועזריאלי. כך לדוגמא, מכר אלטשולר 6.09% מהחזקותיו בחברת הנדל"ן המניב גזית גלוב, הנסחרת בבורסה בתל אביב לפ שווי של 3.7 מיליארד שקל תמורת 244.3 מיליון שקל, וכעת מחזיק בית ההשקעות ב-1.12% ממניות החברה בלבד.

 

בחברת הקניונים והמשרדים מליסרון, הנסחרת בבורסה בתל אביב לפ שווי של 6.4 מיליארד שקל, אלטשולר מימש 5.08% ממניותיו תמורת 300.5 מיליון שקל, המעמידות את אחזקותיו נכון לסוף יום המסחר האחרון על 4.95% ממניות החברה

 

בנוסף, להן בית ההשקעות מכר גם החזקות בעזריאלי ובריט 1, כאשר באחרונה מכר 3.25% ממניותיו בחברה במהלך ה-25 למאי, תמורת סכום מוערך של כ-89 מיליון שקל, בהתאם לכמות המניות שדווח שמכר ולמחיר המניה הממוצע לאותו יום מסחר.

 
גילעד אלטשולר גילעד אלטשולר צילום: אוראל כהן

 

גילעד אלטשולר, בעלים ומנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר שחם, אמר ל"כלכליסט", כי "לכל דבר יש מחיר ואלטרנטיבה, ולכן כל העת אנו בודקים אם מה שאנו מחזיקים טוב יותר מהאלטרנטיבה או פחות טוב. הנדל"ן המניב היה מאוד משמעותי בפרוטפוליו ההשקעות שלנו, עת הוא נהנה מתפוסה מלאה, עלייה בפדיונות הקניונים, ואפשרויות תשואה גבוהות. אבל סביר שנראה ירידה בהכנסות ובדמי השכירות בקניונים, ושלא נראה תפוסה מלאה במשרדים. נכון שכל תהליך העבודה מהבית הוא ארוך, אבל הוא קורה ובנקודת זמן זו החלטנו לצמצם חשיפה לתחום הזה לטובת סקטורים אחרים כמו הטכנולוגיה, שממוקדים בעיקר בארה"ב, אבל לא רק. כך לדוגמא אנו בסמסונג, טאיוון סמיקונדקטור, ונוספים".

 

בית ההשקעות, עם זאת, עדיין נשאר עם החזקותיו במספר חברות ישראליות מתחום הנדל"ן המניב ובהן: אלוני חץ (12.2%), נתנאל גרופ (11.58%), אמות (5.2%), נורסטאר החזקות (7.42%), וילאר (10.32%), לוינשטיין נכסים (14.37%), וחברות נוספות.

 

אלטשולר הוסיף בעניין זה, כי "לכל חברה יש את התמחיר שלה. לאלוני חץ, לדוגמא, יש החזקה מהותית גם באנרג'יקס, וההערכה שביצענו מצאה שהתמחיר שלה דווקא נמוך יחסית. אבל חשוב לציין, שאם נחשוב שטעינו נוכל לחזור תוך שעה אחורה, למרות שזה יהיה קצת קשה לזוז כל כך מהר בשוק המקומי. לא שמנו איקס על אף חברה, אלא בודקים כל הזמן את המחירים ואם הם משקפים או לא את המציאות והעתיד".

 

לא כולם שותפים לראייתו של אלטשולר. כך לדוגמא, כשבית ההשקעות מימש 3.93% נוספים ממניות גזית גלוב ב-3 ליוני תמורת 149.4 מיליון שקל, והוביל לירידה של כ-4.5% במחיר מניית גזית, חברת הביטוח והגמל מנורה מבטחים ניצלה הירידה והעלתה החזקותיה במניה. מנורה רכשה 2.2% ממניות גזית ב-3 ליוני השנה תמורת 79.6 מיליון שקל והעלתה החזקותיה ל-10.67% ממניות חברת הנדל"ן המניב.

 

בפנאל שוק ההון שנערך שלשום (ה') בערב על ידי פרופיט שירותים פיננסים מקבוצת פסגות, אמרה גת מגידו, מנהלת ההשקעות הראשית של בית ההשקעות פסגות, כי "נכון שהיה גילוי שאפשר לעבוד מהבית, אבל זה עדיין בוסרי. המשבר תפס את הענף כשבשוק קיים הרבה היצע, אבל לדעתי לא צריך למהר להספיד. נכון שיקרה שינוי, אבל זה לא כל כך קל לעבור לעבוד מהבית, ורוב המעבידים עדיין זקוקים לעובדים במשרד. בפיגועי ה-11 לספטמבר 2001 אמרו שנגמר עניין בנייני המשרדים הגבוהים, ואחרי שנתיים כולם שכחו מזה. לגבי הקניונים והמסחר, צריך לזכור שתחום הקניונים הגיע גם כך חבוט למשבר הקורונה. ועם זאת, הנהלות איכותיות שיודעות לזהות הזדמנויות יצליחו לשרוד את המשבר. בנוסף לאלו, יש גם אירועים של הסבות, כמו משרדים שמוסבים למגורים, ושטחי מסחר שמוסבים ללוגיסטיקה, שהפך לשוק מאוד לוהט היום בעולם. אז צריך לחשוב גם מעבר ולא רק כאן ועכשיו".

 

יש המאמינים כי משבר הקורונה פשוט היווה עבור אלטשולר טריגר להסטת נכסים נוספים לחו"ל. גורם בשוק ההון אמר לכלכליסט, כי "האמרה שלו מגיעה מאוד מוקדם. הייתי מכבד זאת אם הדברים היו נאמרים נניח עוד חצי שנה, אחרי שניתן היה להפיק יותר לקחים לגבי עבודה מרחוק. אבל לו הספיק חודש עם זום כדי להחליט שלא יעבדו יותר מהמשרדים. לעבודה מהבית יש השלכות על פיתוח עסקי, פיתוח עובדים, תנאי עבודה, מחשוב, אבטחת מידע. אבל אלטשולר אוהב להשתולל".

 

אלטשולר מצידו, רואה את התשואה בלבד ומדבריו ניכר כי ניתוח קר ומחושב לגבי אפשרויות בית ההשקעות גם בעתיד הוביל את בית ההשקעות לצמצום החזקותיו בנדל"ן המניב הישראלי, ולהסטת משאבים לחו"ל, בעיקר לארה"ב.

 

"הדבר היחיד שבראש מעיינינו הוא הדאגה לתשואה של המשקיעים שלנו", אומר אלטשולר "ומתוך כך אנו עוסקים כל העת איפה להיות, תוך ניהול סיכונים מוקפד ופעילות להשגת תשואה. בין אם זה באירופה, ארה"ב או סין, אנו נמדדים בסוף על השורה התחתונה שהצלחנו להשיג עבור המשקיעים. עוד לא קיבלתי טלפון ממשקיע ששאל למה השקעתי בחברה בארה"ב ולא בישראל. כן קיבלתי טלפונים על גובה התשואה".

 

אלטשולר הוסיף, כי "אחד מהדברים שהבנו מהמשבר הוא השמירה על נזילות גבוהה יותר, ובישראל היה משבר נזילות גדול בתחילת המשבר, כאשר ברור לנו שיהיה משבר נוסף, נניח בעוד 20 שנה. אנו צריכים שיהיה לנו מרווח עבודה ואפשרויות מעבר מהירות בין סקטורים עם פיזור סיכונים. מעבר בין סקטורים שונים, בקנה מידה גדול, הוא כמעט בלתי אפשרי בשוק הישראלי, לעומת הקלות בה ניתן לעשות זאת בעולם. מכירה של 200 מיליון דולר, לדוגמא, לא עוברת תוך 10 דקות מאז הלחיצה על כפתור המכירה, ובחו"ל כן".  

x