$
שווקי חו"ל

דיווח שוטף

נאסד"ק ניתר במאי ב-6.7%; הנפט בזינוק החודשי החד מעולם, המריא ב-88%

הצהרת טראמפ העבירה את וול סטריט בעיקר לעליות - מדד נאסד"ק טיפס היום ב-1.3%; נשיא ארה"ב הגיב להגבלת האוטונומיה בהונג קונג בידי בייג'ינג - "נטיל סנקציות על גורמים סיניים - לא יוכלו להיכנס לארה"ב", אך בשורה התחתונה לא קרא לשינוי בשלב הראשון של הסכם הסחר; דאו ג'ונס קפץ החודש ב-4.3%; ה-WTI רשם עלייה שבועית חמישית רצופה וננעל במעל ל-35 דולר לחבית

נועם לנדמן 23:0329.05.20

דיווח שוטף מהשווקים המובילים בעולם: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, אגרות החוב, ועדכוני האנליסטים

 

ניקיי שנגחאי האנג סנג דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס S&P 500 נאסד"ק

 

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

 

23:00 - המסחר בוול סטריט ננעל בעלייה חודשית: מדד דאו ג'ונס טיפס במאי ב-4.3% (והשבוע עלה ב-3.8%), S&P 500 קפץ ב-4.5%  (התחזק השבוע ב-3%), ונאסד"ק זינק ב-6.7% (נעל עלייה שבועית של 1.3%).

 

המסחר התנהל רוב היום בירידות, עד להצהרת טראמפ בנושא סין-הונג קונג - לא דיבר על שינויים בשלב הראשון של הסכם הסחר עם סין. מדד נאסד"ק טיפס היום ב-1.3%, דאו ג'ונס ירד ב-0.1% ו-S&P 500 הוסיף 0.5%.

 

טוויטר נחלשה היום ב-1.9%, לאחר שטראמפ הכריז על ביטול ההגנה הנרחבת לרשתות חברתיות. זום זינקה ב-9.9%. עוד בלטו היום: סיסקו מערכות קפצה ב-4.3%, אנבידיה עלתה ב-4.2%, יונייטד איירליינס נחתכה ב-3%, בואינג איבדה 2.7%. טריפ אדוויזר צללה ב-8.8%, נובל אנרג'י צנחה ב-8.3%, גאפ ומייסי'ס מחקו יותר מ-6%.

 

21:55 - המדדים בוול סטריט עברו לעליות עם תום נאומו של טראמפ: נשיא ארה"ב הגיב למתיחות בין סין להונג קונג - "הסינים הפרו את הבטחותיהם", כך אמר במסיבת עיתונאים קצרה לאחר המתנה של 45 דק' מצד הכתבים על מדשאת הבית הלבן. הנשיא הוסיף כי יטיל סנקציות על גורמים סיניים - ישהה את כניסתם לארה"ב. יחד עם זאת, טראמפ לא קרא לשינוי בשלב הראשון של הסכם הסחר עם בייג'ינג, ועל כן העליות בוול סטריט.

 

21:40 - הנפט מסוג WTI רשם את העלייה החודשית הגדולה בכל הזמנים לאחר שזינק ב-88% במאי - טיפס היום ב-5.3% למחיר של 35.49 דולר לחבית. השיא הקודם – מספטמבר 1990 – עמד על עלייה חודשית של 44.6%. בנוסף, ה-WTI רשם את העלייה השבועית החמישית הרצופה שלו.

 

 

אסדת קידוח נפט אסדת קידוח נפט צילום: שאטרסטוק

 

הברנט המריא החודש ב-39.8%, העלייה החודשית הגדולה מאז 1999. טיפס היום ב-0.1% למחיר של 35.33 דולר לחבית.

 

21:05 - לקראת נאומו של טראמפ, שיתמקד בנושא מתיחות סין-הונג קונג (אבל גם בנושא המתחים הבין-גזעיים בארה"ב) - מדד נאסד"ק עבר לעליות של 0.5%, הירידות בדאו ג'ונס התמתנו מ-1% ל-0.5%. מדד S&P 500 יורד ב-0.2%. ברקע השינוי החיובי במדדים - דיווחים כי טראמפ לא יקרא לשינויים בשלב הראשוני של הסכם הסחר, למרות צעדיה של סין בהונג קונג.

 

לאחר שנסחר רוב היום בירידות, הנפט מסוג WTI עבר לעליות לקראת הנעילה והחודש הטוב שלו בכל הזמנים.

 

20:40 - הזהב טיפס היום ב-1.4% (23.40 דולר) לשווי של 1,751.50 דולר לאונקיה. ברקע, חששות המשקיעים מהסלמה ביחסי ארה"ב-סין בשל המתיחות בהונג קונג, ומגל שני של הנגיף. המתכת היקרה קפצה בחודש מאי ב-3.4%.  "הדרישה לחוף מבטחים בדמות הזהב תימשך כל עוד תשרור אי-ודאות בשווקים בעקבות מתיחות סין-ארה"ב", כך לדברי אדוארד מויה Edward Moya, אנליסט בכיר מ-OANDA.

 

הכסף רשם את העלייה החודשית הגדולה מאז 2011 לאחר שזינק במאי כמעט ב-24%.

 

19:45 - הצרות של טראמפ (ושל המשקיעים המתוחים בבורסות): מאבקיו של נשיא ארה"ב נוגעים היום בשלושה מוקדים שונים: הראשון בנושא המתיחות מול סין שפועלת להגבלת האוטונומיה בהונג קונג, חרף איומי הממשל האמריקאי. טראמפ עשוי להודיע ב-21:00 (שעון ישראל) כי בתגובה לצעדים של בייג'ינג בהונג קונג, יבטל ויזות של סטודנטים סינים בארה"ב.

 

התגוששות נוספת של הנשיא היא בנושא פנים, ומכניסה גם את טוויטר לקלחת - ציוצו של נשיא ארה"ב בעקבות הריגתו של תושב אפרו-אמריקני בעיר מיניאפוליס בידי שוטר מקומי עורר תגובות נזעמות במערכת הפוליטית האמריקאית (ראו עדכון מוקדם יותר על ביידן). בציוץ אמר הנשיא כי "אם יתרחשו מעשי ביזה בעקבות הרג התושב - המשמר הלאומי ייאלץ לפתוח באש חיה". טוויטר תייגה את הציוץ כ"מאדיר אלימות", וכתגובה, טראמפ הכריז על ביטול ההגנה הנרחבת לרשתות חברתיות. מניית טוויטר מוחקת כבר ב-3.4%.

 

מאבק שלישי נוגע, איך לא, לקורונה ולחשש מפני גל שני של התפרצות הנגיף (ראו עדכון קודם על יו"ר הפד), שיכה אף יותר בכלכלה האמריקאית.

 

נשיא ארה"ב טראמפ נשיא ארה"ב טראמפ צילום: צילום מסך יוטיוב

 

 

19:20 - בולטות בניו יורק על רקע החשש מגל שני של התפשטות הנגיף בארה"ב: מניית זום מזנקת ב-5.5%, הארלי דיווידסון צוללת ב-8.1%, מייסיי'ס צונחת ב-6.9%, ראלף לורן מוחקת 6.8%, גאפ נסוגה ב-5.6%, בואינג מאבדת 3.7%, יונייטד איירליינס נחלשת ב-3.2%.

 

18:50 - נעילה שלילית בבורסות אירופה על רקע מתיחות ארה"ב-סין בעקבות הגבלת האוטונומיה בהונג קונג בידי בייג'ינג: מדד פוטסי הלונדוני צלל ב-2.5% (אך עלה השבוע ב-1.3% ורשם עלייה חודשית של 2.9%). מדד דאקס הגרמני ירד ב-1.7% (רשם השבוע עלייה של 4.7% וטיפס החודש ב-6.8%). מדד קאק הצרפתי נחלש ב-1.6% (אך רשם עלייה שבועית של 5.8% וחודשית של 2.8%).

 

רולס רויס נפלה היום ב-14.9% בלונדון, ענקית התיירות טוי צללה ביותר מ-16%. בפרנקפורט - לופטהאנזה צללה ב-6.4%, קונטיננטל נחתכה ב-4.8%. בפריז, רנו נפלה ב-7.7%, איירבוס נחתכה ב-5.7%.

 

18:35 - יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב, ג'רום פאוול, הודיע כי תוך ימים ספורים תצא לדרך תוכנית הפד להלוואות ארוכות טווח לבתי עסק קטנים ובינוניים - עסקים בהם לא יותר מ-15 אלף עובדים. ההלוואות יעמדו בטווח שינוע בין חצי מיליון דולר ל-100 מיליון דולר, אם כי "הטווח יכול להשתנות בהתאם לצרכיו של בית העסק", כך לדברי יו"ר הפד. פאוול הוסיף כי דאגתו נתונה גם לגל שני אפשרי של הנגיף, שעלול להרע אף יותר את מצב הכלכלה האמריקאית.

 

 

יו"ר הפד פאוול יו"ר הפד פאוול צילום: איי אף פי

 

18:15 - מועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, ג'ו ביידן, תקף את טראמפ על ציוצו בטוויטר בעקבות הריגת תושב אפרו-אמריקאי במיניאפוליס, שנחנק למוות השבוע בידי שוטר מקומי. טראמפ איים בציוץ כי אם יובא לידיעתו על מהומות ובזיזות בעיר (בעקבות הרג התושב), המשמר הלאומי יגיב בירי. ביידן לא אהב את דברי הנשיא (וגם טוויטר שתייגה את הציוץ כ'מאדיר אלימות'), ואמר כי הוא "זועם" על הנשיא והוסיף כי "כולם צריכים להרגיש כמוהו בנושא".

 

17:15 - המסחר בוול סטריט עבר לירידות - המשקיעים ממתינים לדברי יו"ר הפד פאוול שיישא נאום בשעה הקרובה: מדד דאו ג'ונס נחלש ב-0.5%, S&P 500 יורד ב-0.4% ונאסד"ק שפתח בעליות, מוחק 0.2%.

 

16:50 - ג'נרל מוטורס מתכננת קאמבק: החל מיום שני, תגדיל את הייצור במפעליה, עם דגש על ייצור מוגבר של טנדרים, כפי שהיה לפני הסגר - עבודה בשלוש משמרות במפעלים השונים.

 

16:30 - יומו האחרון של המסחר בוול סטריט לחודש מאי נפתח במגמה מעורבת: מדד דאו ג'ונס נסוג ב-0.4%, מדד S&P 500 מאבד 0.1%, נאסד"ק עולה ב-0.3%. בולטות: בואינג מאבדת 3%, יונייטד איירליינס מוחקת 5%, זום קופצת ב-3.6%. מלחמת טראמפ-טוויטר: מניית המדיה החברתית יורדת ב-1% בפתיחה, פייסבוק אף עולה ב-0.2%.

 

16:10 - הנפט מסוג WTI בדרך לחודש הטוב שלו מעולם: עד כה נסק במאי ביותר מ-70%, על רקע עלייה מחודשת בביקוש וקיצוץ במלאים ובתפוקות. עדיין, ה-WTI ב-50% מתחת למחיר הגבוה ביותר שנרשם בינואר, כשעמד על 65.65 דולר לחבית.

 

 

הפקת נפט בטקסס הפקת נפט בטקסס צילום: גטי אימג'ס

 

15:55 - שיעור החיסכון של האזרח האמריקאי בחודש אפריל זינק ב-33%, ניפץ את השיא הקודם מלפני 45 שנים, לשיא של כל הזמנים. השיא הקודם עמד על עלייה של 17.5% בחודש מאי 1975. "השיא החדש פשוט מצביע גודל המשבר בו אנו נמצאים", כך אמרה ל-CNBC דיאן סוונק Diane Swonk, הכלכלנית הראשית ב-Grant Thornton.

 

15:45 - הצריכה הפרטית בארה"ב צנחה ב-13.6% בחודש אפריל. הצפי עמד על ירידה פחותה בצריכה של 13%. לעומת זאת, ההכנסה הפרטית זינקה ב-10.5% באפריל, בשל הסיוע הממשלתי, הרבה מעל התחזיות שעמדו על עלייה של 2.1%.

 

15:15 - החוזים מאותתים על פתיחה מעורבת בניו יורק

 

החוזים העתידיים בניו יורק מאותתים על מגמה מעורבת עם פתיחת המסחר. החוזה על הדאו ג'ונס יורד ב-0.4%, החוזה על S&P 500 מאבד 0.3%, ואילו החוזה על הנאסד"ק עולה ב-0.1%. לפי שעה, נראה כי המדדים בדרך לרשום עליות קלות בסיכום שבועי. דאו ג'ונס (נכון לנעילת המסחר אתמול) בדרך לעלייה שבועית של 3.8%, S&P 500 בדרך לסגור שבוע עם עלייה של 2.5%, ואילו נאסד"ק בדרך להוסיף לערכו השבוע 3.3%. 

 

המשקיעים ממתינים למסיבת העיתונאים שאמור לקיים היום הנשיא האמריקאי טראמפ, ובה הוא עתיד להגיב על החלטת סין לאשר חוק המגביל את האוטונומיה בהונג קונג. עוד יעקבו המשקיעים היום אחר אירוע באוניברסיטת פרינסטון שבו אמור לשאת דברים יו"ר הפד ג'רום פאוול ב-18:00 (שעון ישראל). 

 

במוקד העניין של המשקיעים היום יעמדו, בין היתר, פייסבוק וטוויטר, נוכח המתקפה של הנשיא האמריקאי דונלד טרמאפ, שחתם על צו נשיאותי המגביל את ההגנה הניתנת לרשתות החברתיות.

 

10:30 - ירידות שערים בפתיחת המסחר באירופה

 

המתיחות הגוברת בין ארה"ב וסין, נוכח חוסר הוודאות סביב עתידה של הונג קונג, ממשיך לתת את אותותיו במסחר ברחבי העולם. המסחר באירופה נפתח הבוקר בירידות שערים: מדד דאקס הגרמני יורד ב-1.6%, מדד קאק הצרפתי מאבד 1.2% ואילו מדד פוטסי הבריטי יורד ב-1%.

 

בולטות במסחר הבוקר באירופה: מניית אסטרהזנקה שעולה ב-2%, לאחר שהחברה דיווחה על תוצאות חזקות בניסוי בשלב 3 לתרופה שלה לסרטן ריאות. מניית רנו ירדה ב-4.5% לאחר שיצרנית כלי הרכב הצרפתית הודיעה כי תפטר יותר מ-14 אלף עובדים בשנים הקרובות. 

מטה רנו מטה רנו צילום: איי אף פי

 

 

10:15 - המסחר באסיה ננעל במגמה מעורבת

 

המסחר במדדים המובילים באסיה ננעל הבוקר במגמה שלילית, על רקע המתיחות ההולכת וגוברת בין סין למערב, סביב עתידה של הונג קונג. לאחר שאתמול אישרה סין את החוק להגבלת האוטונומיה בהונג קונג, הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על כך שיקיים היום מסיבת עיתונאים בנושא סין, מה ששלח את וול סטריט אמש לנעילה אדומה.

 

 

מדד ניקיי היפני ננעל בירידה של 0.2%, מדד האנג סנג ההונג קונגי מאבד 0.7%, ומדד קוספי הדרום קוריאני ננעל ביציבות. מדד שנגחאי בסין עלה ב-0.2% ומדד שנזן זינק ב-0.9%. בעוד הבורסות בטיוואן, סינגפור ומלאזיה רשמו גם הן ירידות. באוסטרליה מדד S&P/ASX 200 איבד מערכו 1.6%. 

המחאה בהונג קונג בחודש דצמבר האחרון המחאה בהונג קונג בחודש דצמבר האחרון צילום: גטי

  

המתיחות בין סין וארה"ב התגברה לאחרונה, לאחר שהנשיא טראמפ האשים את סין בכך שתרמה להתפשטות המוקדמת של נגיף הקורונה. במקביל מתחו אתמול גורמים רשמיים בארה"ב ביקורת נוקבת על חוק הביטחון הלאומי החדש בהונג קונג שפעלה סין לאשר שמגביל את האוטונומיה של הונג קונג. החוק שאושר אתמול מאפשר לסין להחליף את השלטון המקומי של הונג קונג ולפגוע בזכויותיהם של תושבי העיר.

 

מזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפאו הוסיף אש למדורה, כאשר אמר כי הונג קונג למעשה אינה אוטונומית, אמירה שפותחת את הדלת להטלת סנקציות אמריקאיות על סין, על סמך חקיקה שהתקבלה בשנה שעברה התומכת באוטונומיה של הונג קונג. אתמול מתחו גם בריטניה, אוסטרליה וקנדה ביקורת על החוק הסיני החדש. ברחבי העולם קיים חשש שפגיעה סינית בהונג קונג תגרום לנטישה המונית של עסקים מהעיר ותפגע במעמדה של הונג קונג כמרכז פיננסי עולמי.

 

סטיבן אינס, אסטרטג שווקיפ גלובלי ראשי ב-AxiCorp הזהיר כי "כל ההתמקדות היום תהיה בהכרזתו של נשיא ארה"ב טראמפ על מדיניות חדשה הקשורה לסין בתגובה להחלטה של ​​סין להתקדם בחקיקה בנושא ביטחון לאומי בהונג קונג". לדבריו, אם ארה"ב תתייחס להונג קונג כאל עוד עיר נוספת בסין "ייתכן שסוכנויות הדירוג ייאלצו לנהוג באופן דומה". 

 

לדבריו, אחת הסכנות היא שהונג תסווג מחדש כשוק מתפתח: "הונג קונג נמצאת במדד MSCI העולמי יחד עם שווקים מפותחים אחרים, וסין לעומת זאת נמצאת במדד השווקים המתעוררים. אם הונג קונג תסווג מחדש כשוק מתעורר יחד עם שנגחאי ושנזן, לכמות עצומה של הון שהושקע בהונג קונג לא תהיה ברירה אלא לעזוב".

 

אתמול יום המסחר שהתנהל ברובו על מי מנוחות בניו יורק ובעליות שהגיעו אף ל-1% הסתיים בדרמה: כחצי שעה לפני סיום המסחר המדדים מחקו את העליות ועברו לטריטוריה אדומה, על רקע ההכרזה על מסיבת העיתונאים הצפויה של טראמפ. דאו ג'ונס ירד ב-0.5%, S&P 500 נחלש ב-0.2%, ונאסד"ק איבד 0.6%.

 

נוכח המהומה הסינית, יורדים היום החוזים העתידיים על הנפט הגולמי מסוג WTI ב-1.6% ל-33.2 דולר לחבית. 

x