$
מט"ח וסחורות

נסיגה חזקה בשקל: הדולר מזנק ב-1.4% ל-3.54 שקלים

פותחים שבוע מסחר במט"ח: היורו מתחזק ב-1.1% ל-3.87 שקלים; בשווקים העולמיים: היורו נסוג ב-0.4% מול המטבע האמריקאי - נסחר ב-1.094 דולר; אזימוט השקעות: "הפד מוכן לעשות כל מה שצריך כדי להבריא את הכלכלה, גם במחיר של עיוותי שוק"

מיקי גרינפלד 11:3904.05.20

נסיגה חזקה בשקל בפתיחת שבוע המסחר: הדולר מטפס ב-1.4% מול המטבע המקומי ל-3.54 שקלים, היורו מתחזק ב-1.1% ל-3.87 שקלים; המטבע האמריקאי מתחזק בשוקי העולם - היורו נסוג ב-0.4% ל-1.094 דולר, הפאונד נחלש ב-0.5% ל-1.244 דולר.  

 

"בימים כתיקונם, הפד צריך לדאוג לתפקוד רגיל של השווקים והרוב מסתדר בתוך כמה זמן. במקרה שלנו הפד מתייחס לכלכלה כאל חולת קורונה הזקוקה למכונת הנשמה,והוא מוכן לעשות כל מה שצריך כדי לגרום לה להבריא, גם במחיר של יצירת עיוותי שוק", טוענים דרור גילאון ואורנן סולומון מאזימוט השקעות. לדבריהם, גישת הפד מסייעת אמנם רק למי שצריך למחזר חוב בזמן שהפד מנפח מחירים וגורם למצב להיראות טוב יותר, "אך בפועל, האלטרנטיבה היתה יכולה להיות גרועה בהרבה, שכן מפולת בשווי איגרות החוב היתה עלולה להוביל לקריסה מיידית. כבר הרבה שנים ידוע שמבחינת המשקיעים זה מסוכן מאוד להילחם בפד. כי תמיד, כשהפד רצה שהשווקים יעלו, השווקים עלו. ייתכן שהמציאות הזו תשתנה, אבל בינתיים המשקיעים שוב נכשלו בתזמון השווקים, ואלו שמכרו בלחץ הפסידו תיקון משמעותי ביותר"..

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, מאמין שהיציאה מהמשבר החריף תהיה, בסבירות גבוהה, מהירה מהתחזיות. "ההתאוששות מהמשבר בדרך כלל מהירה יותר ממה שמעריכים תחילה. לדוגמה, התחזיות לצמיחה בשנים 2009-10 של בנק ישראל ומשרד האוצר בתחילת 2009 היו נמוכות משמעותית מהצמיחה שהייתה בפועל", אומר זבז'ינסקי.

.

"אם ניקח לדוגמה את מלחמת הלבנון השנייה שנמשכה מעט יותר מחודש ושיתקה חלקים גדולים משטחה של מדינת ישראל, ההתאוששות ממנה הייתה מהירה ביותר. התמ"ג העסקי ירד ברבעון השלישי של 2006 שבו התרחשה המלחמה ב-4.9%, המסחר הקמעונאי ב-7.7%. כבר ברבעון הרביעי הצמיחה בתמ"ג העסקי עלתה ל-8% (תרשים 1) והמסחר הקמעונאי צמח ב-15%. הפעם לא תהיה כנראה התאוששות כל כך מהירה, אך גם הפעם היא יכולה להפתיע לטובה", מוסיף זבז'ינסקי.

  

גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ודודי רזניק, אסטרטג הריביות של לאומי שוקי הון, מעריכים בסקירתם השבועית כי "הגיוסים המאסיביים בחו"ל בחודש האחרון, בשילוב תכנית הרכישות של בנק ישראל, מפחיתים משמעותית מהלחץ על שוק האג"ח הממשלתי המקומי.

שנה גיוסי האוצר בחו"ל, בשילוב עם המשך הרכישות של בנק ישראל בשוק המקומי, רכישות אשר עשויות גם לגדול מעבר לתוכנית המקורית של 50 מיליארד ₪, ככל שיידרש, מפחיתים משמעותית את הלחץ משוק האג"ח הממשלתי המקומי. גם המשך ההרחבות המוניטאריות בעולם,

הגוזרים סביבת תשואות נמוכה, תומכים בסביבת תשואות נמוכה יחסית בישראל. בנוסף, היציבות הצפויה בריבית בנק ישראל תומכת ביציבות רמת התשואות בחלק הקצר-בינוני של העקום", מציינים בפמן ורזניק.

 

 צילום: שאטרסטוק

x