$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

תשובה והמחזיקים הגיעו לפשרה על גיוס ההון של דלק

דירקטוריון דלק אישר גיוס הון בשתי פעימות – 300 מיליון שקל ביולי ו־100 מיליון שקל בדצמבר – מה שסלל את הדרך להמשך המו"מ בין הצדדים אמש. אם לא יושגו בו הסכמות, דו"חות דלק שיתפרסמו הבוקר יכללו הערת עסק חי

גולן חזני 07:0103.05.20

אחרי לילה מרתוני של שיחות בין נציגות מחזיקי האג"ח של קבוצת דלק לבין בעל השליטה (64%) יצחק תשובה והמנכ"ל עידן ולס דו"חות הקבוצה יפורסמו לפני תחילת המסחר הבוקר (א'). השיחות נועדו לקדם את מתווה חיזוק הביטחונות של החברה מול המחזיקים. קיום השיחות התאפשר רק שלשום אחרי שהושגה פשרה בנושא גיוס הון של 400 מיליון שקל לחברה.

 

 

הנציגות סירבה להצעתו של תשובה לקיים את הגיוס בשתי פעימות, 300 מיליון שקל ביולי ו־100 מיליון נוספים בדצמבר, ודרשה גיוס מיידי. הפשרה שהושגה ביום שישי, רגע לפני כניסת השבת, היתה על גיוס של 200 מיליון שקל במאי, 100 מיליון שקל נוספים ביולי ו־100 מיליון שקל בדצמבר. כדי לשמור על חלקו בקבוצה תשובה יצטרך להזרים 256 מיליון שקל לגיוס ההון. 

עמיר בירם ויגאל דמרי. רכשו נדל"ן פרטי של תשובה עמיר בירם ויגאל דמרי. רכשו נדל"ן פרטי של תשובה צילומים: חיים הורנשטיין, תומי הרפז

 

עד לאותו רגע סירבה הנציגות אפילו להיפגש עם תשובה ובכירי החברה. "קודם כל תביא החלטת דירקטוריון על גיוס של 400 מיליון" דרשה הנציגות שמורכבת מאוהד שריד מפסגות, יוני שר מהראל ושמואל אשל ממנורה.

 

איום הערת העסק חי

 

נוסחת הגיוס החדשה של תשובה התקבלה בידי הנציגות ואיפשרה לצדדים לקבוע פגישה לאמש ב־22.00 כדי לדון ביתר המרכיבים של המתווה. למעשה, הנוסחה לבדה לא הספיקה ורק כשעורך הדין של דלק חתם על מסמך שאישר כי דירקטוריון דלק החלטי על מתווה הגיוס התלת־פעימתי, הסכימה הנמציגות להיפגש. קיום הדיון חשוב משום שרק אם יושגו בו הסכמות יסירו המחזיקים את האיום להעמדת האג"ח לפירעון מיידי, נושא שיעלה להחלטת המחזיקים באסיפה ביום שלישי הקרוב. אי־הסרת האיום משמעותה הערת עסק חי בדו"חות השנתיים של דלק שאמורים להתפרסם הבוקר. בפגישות עם המחזיקים השתתפו גם ברק משרקי סמנכ"ל הכספים של דלק ויריב פילוסוף מגיזה־זינגר־אבן שמייעץ לחברה והכין את המתווה. מצד המחזיקים השתתפו גם עורכי הדין רענן קליר ואלון בנימיני המייצגים את הנציגות והיועצים הכלכליים איציק עידן ועומר סרבינסקי מחברת קליר סטרקצ'ר.

 

מתווה ההסכם כולל כמה מרכיבים, כשגיוס ההון, כאמור, הוא אחד מהם והיווה מרכיב אולטימטיבי מצד הנציגות. יתר הפרמטרים במתווה נוגעים בעיקר למיגבלות שיוטלו על דלק בנוגע למכירות של נכסים ואיסור לבצע דיס־פוזיציה מבלי לעדכן תחילה את הנציגות. בנוסף אמורים המחזיקים לקבל ביטחונות שכיום אין בידיהם כלל, בדמות מניות דלק קידוחים.

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק. רק החלטת דירקטוריון שאישר את גיוס ההון ריצתה את בעלי האג"ח יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק. רק החלטת דירקטוריון שאישר את גיוס ההון ריצתה את בעלי האג"ח צילום: עמית שעל

 

מניות אלה משועבדות כיום לבנקים הנושים של דלק, ישראלים וזרים, וכדי לשחרר אותם מנהלת דלק מגעים עם יחיאל אבוב למכירתה של החברה־הבת דלק ישראל המחזיקה ברשת תחנות הדלק של החברה ושתי תחנות כוח תמורת כ־900 מיליון שקל. התמורת המכירה אמורה לעבור לבנקים הנושים והדבר יאפשר שחרור ביטחונות אחרים. על רקע זה פנה בנק לאומי ודרש מדלק שעבוד מיידי של 11% מדלק ישראל להגדלת הבטוחות על חוב של 100 מיליון שקל, ודלק הוציאה נגד דרישה זו צו מניעה זמני לעשרה ימים.

 

מימוש בחצי מיליארד שקל

 

בסוף השבוע חתם תשובה על שתי עסקאות למכירת נדל"ן פרטי שבבעלותו בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל. תחילה מכר את השליטה (70.7%) באלעד מגורים החדשה ל־JTLV2, קרן השקעות בנדל"ן של עמיר בירם, אריאל רוטר, שלמה גוטמן וזאב הראל, תמורת 195 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 275 מיליון שקל. מדובר בשווי נמוך יותר מהשווי של 290 מיליון שקל שעליו חתם תשובה עם ישראל קנדה, שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר. עסקה זו התפוצצה אחרי שהרוכשים ביקשו להפחית משמעותית במחיר. אחרי המכירה תשובה יימשיך להחזיק ב־25% מאלעד ו־4.3% ממנה יוחזקו על ידי רונן יפו, מנכ"ל החברה. JTLV2 מנהלת כמיליארד שקל ורכישת אלעד מהווה המשך יישום האסטרטגיה שלה לרכישת נדל״ן בעלי פוטנציאל השבחה משמעותי באזורי ביקוש.

 

ביום שישי חתם תשובה על מכירתם של שני מגרשים למגדלי מגורים בפרויקט בבלי בתל אביב. העסקה המקורית היתה למכירת המגרשים לקבוצת חג'ג' של צחי ועידו חג'ג' תמורת 400 מיליון שקל אולם העסקה החדשה היא למכירתם של המגרשים תמורת 171 מיליון שקל כל אחד, כשאחד מגרש אחד יירכש על ידי חג'ג' והמגרש השני ימכר ל.י.ח.דמרי, שבשליטת יגאל דמרי. לפי מתווה ההסכם, 30 מיליון שקל ישולמו במזומן עבור כל מגדל והיתר עם חתימת הסכם מפורט עם בנק הפועלים שאמור לקבל רבע מהתמורות במכירת הדירות. תמורה נוספת בעסקה תינתן בהתאם למימוש זכויות בנייה נוספות במגרשים.

x