$
בורסת ת"א

פרשנות

דרוש עמוד שדרה: הדירקטוריון רוקד לפי החליל של אליהו

כשכהונה ממוצעת תחת שלמה אליהו עומדת על תשעה חודשים, הבעיה של מגדל ברורה כשמש

גולן חזני 08:1527.04.20

"אם אתה יו"ר או מנכ"ל של חברת הביטוח מגדל, המח"מ של הכהונה שלך עומד על פחות משנה. תשעה חודשים, ליתר דיוק". כך סיכם גורם המקורב לחברת הביטוח את הנעשה בה בשבע וחצי השנים שחלפו מאז רכש שלמה אליהו את השליטה מקבוצת ג'נרלי האיטלקית ב־3.5 מיליארד שקל. עשרה יו״רים ומנכ״לים סיימו את תפקידם ב־90 החודשים שבהם מחזיק אליהו בשליטה. לא הישג להתגאות בו. שהממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון הקודמת דורית סלינגר איפשרה לאליהו את תחנת הרכבת הבלתי נגמרת הזו. עד שבא משה ברקת והחליט לשים סוף לקרקס. ברקת נחוש למנוע בכל דרך את הדחתו של יו״ר מגדל ניר גלעד, גם במחיר הוצאתו של אליהו מהחברה או אפילו סנקציה משמעותית יותר כמו נטילת היתר השליטה מידיו.

 

 

אך לא היה בכך צורך. אתמול, זמן קצר לאחר שמרבית הדירקטורים של מגדל אחזקות - החברה־האם של מגדל ביטוח, שהרכב הדירקטוריון שלה כמעט זהה לזה של החברה־הבת - שלחו לברקת מכתב שבו הם מביעים תמיכה בהדחת גלעד ומנמקים אותה, הם שלחו מכתב נוסף, מכתב התקפלות. ככל הנראה, החשש מסנקציות אישיות הוא שהנחה אותם.

 

אמנם את הדחת גלעד יזם אליהו, אך הוא לא פעל לבד. חברי הדירקטוריון של מגדל אחזקות, ובראשם הדח"צים מירב בן־כנען ושלמה הנדל, שאמורים לייצג בראש ובראשונה את האינטרס הציבורי, תמכו בגחמות שלו. הנדל הצטרף לדירקטוריון לפני חצי שנה, והוא היחיד שלא מכהן גם בדירקטוריון מגדל ביטוח. במידה רבה, התמיכה שלו במהלך היתה פסיבית. אין הדבר כך בכל הנוגע לבן־כנען. היא הצטרפה לקבוצה לפני שלוש שנים, כדירקטורית הן במגדל אחזקות והן במגדל ביטוח. לפני שבועיים כהונתה בחברת הביטוח הוארכה בשש שנים נוספות, במקביל לסיום כהונתה במגדל אחזקות בסוף השבוע האחרון; זאת בעקבות כללים חדשים של הממונה, האוסרים על כהונה בשתי החברות במקביל.

 

אריה מינטקביץ'. מה היה אומר מינטקביץ' יו"ר רשות ני"ע אריה מינטקביץ'. מה היה אומר מינטקביץ' יו"ר רשות ני"ע צילום: עמית שעל

 

 

תום כהונתה של בן־כנען היתה אחת הסיבות שאליהו היה להוט לכנס ביום חמישי האחרון את הישיבה החשאית של דירקטוריון מגדל אחזקות, שבה הוחלט להדיח את גלעד מתפקיד מנכ"ל חברת האחזקות ויו"ר חברת הביטוח. אליהו היה זקוק לתמיכת הדח"צים. בן־כנען סיפקה לו את הסחורה, ואף הציגה בישיבה שורת טענות נגד גלעד. בלעדיה המהלך לא היה יוצא לדרך.

 

בסופו של דבר בן־כנען היתה אחת משני דירקטורים שביקשו מאליהו לקיים דיון חוזר בהדחה, לאחר שברקת הורה לבטלה. בהמשך היא חתמה על מכתב הכניעה שנשלח לברקת. מקורבים למגדל מספרים כי בן־כנען, שמונתה בתמיכת אליהו ליו"ר ועדת המאזן של מגדל ביטוח, תמכה במרבית המהלכים שאליהו קידם, גם אם בניגוד לעמדת המנכ"ל או היו"ר. היו בהם גם כאלה שלא היו בטובת החברה. דח"צית אחרת במגדל ביטוח נחשבת מקורבת לאליהו ותומכת במהלכים השנויים במחלוקת שדחף - רונית בודו, יו"ר ועדת הביקורת, תפקיד שהפך את תמיכתה למשמעותית אף יותר. גם בודו אמורה להיות בלתי תלויה. זה לא מנע ממנה לצדד בצעדים דוגמת הקמת המטבחון שאמור היה לפקח על עבודת המנכ"ל הקודם דורון ספיר; היא אף הסכימה להיות חברה בו. כמו דירקטור אחר, גבי פיקר, בודו מלווה את אליהו שנים רבות. לפני חודשיים, עם פרוץ המשבר בין אליהו לגלעד, זומנו בן־כנען ובודו לשיחת אזהרה במשרדי רשות שוק ההון בירושלים, ונקראו להעדיף את טובת החברה על טובת בעל השליטה. בפועל לא הרבה השתנה, ובודו ניסתה לסכל מהלכים שהוביל המנכ"ל רן עוז שלא היו לרוחו של אליהו.

 

דירקטורים נוספים שחתומים על מכתב הכניעה סיפקו לאליהו תמיכה כזו. כך אלוף במילואים עוזי מוסקוביץ', שמכהן בשני הדירקטוריונים. מדוע אדם שמקבל פנסיה תקציבית מהמדינה ומעורב בשלל חברות סייבר, צריך להתכופף בפני אליהו? מוסקוביץ' אמנם דירקטור רגיל, אבל לו היה מגלה עמוד שדרה יציב יותר, היה יכול להזהיר את אליהו מהרפתקה כושלת שכזו. זה נכון גם לגבי גבי פיקר, שמשמש כדירקטור מטעם אליהו שנים רבות. הוא התפרסם כרופא השיניים שלמד עם בנימין נתניהו והיה יועצו הקרוב, עד שהורחק על ידי משפחת ראש הממשלה מהמעון בבלפור. גם בכוחו היה למנוע מאליהו את המבוכה.

 

אך הגילום המובהק להיעדר עמוד השדרה מול אליהו הוא אריה מינטקביץ', שהיה היו"ר הדומיננטי של רשות ני"ע עד אמצע שנות התשעים. גם הוא דירקטור ולא דח"צ, אך מכיר היטב את חשיבות העצמאות של הדירקטורים. אף על פי כן הוא מעניק לאליהו את מבוקשו שוב ושוב - בדיוק כפי שהעניק לנוחי דנקנר את מבוקשו באי.די.בי, שבה כיהן כדירקטור מטעמו. מה היה חושב יו"ר רשות ני"ע מינטקביץ' על תפקוד הדירקטור מינטקביץ'?

 

העיסוק בפיטורים של גלעד מסיט את הדיון מהבעיה האמיתית של חברת הביטוח: בעל שליטה שלא נדרש לתת לדירקטורים דין וחשבון על הכהונות הקצרצרות של העומדים בראשה.

x