$
שווקי חו"ל

משבר הקורונה

הערת השוליים בדו"חות גיליאד ל־2015 הפכה לתקווה של 2020

גיליאד יודעת להביא לשוק תרופות פורצות דרך וכבר רשמה הצלחות היסטוריות בתרופות לצהבת C ול־HIV. נתונים חיוביים ממחקר קליני בהתוויה שלה לקורונה, שדלפו בסוף השבוע האחרון, שלהבו את המשקיעים, אבל היא עדיין רחוקה משווי השיא ב־2015

סופי שולמן 08:0619.04.20

בסופו של הדו"ח הכספי הארוך לשנת 2015 של חברת הביופרמצבטיקה גיליאד הופיעה רשימת תרופות בפיתוח. היתה זו שנת שיא לחברה מקליפורניה, שהפכה סוף סוף להצלחה בזכות תרופות לטיפול בצהבת C ול־HIV. תחת הכותרת הלא מזמינה "אחר", ששמורה לדברים שחבל לזרוק אבל לא ברור מה אפשר לעשות איתם, הופיעה GS-5734. התרופה היתה אז בשלב הראשון של ניסוי קליני, וההתוויה שנבחנה היתה וירוס האבולה.

 

 

מרץ 2020. גיליאד, עד אז מוכרת לברנז'ה הרפואית ולמשקיעים חובבי ביוטק, מתחילה לככב בכותרות. חדשות לגביה התפרסמו בליל חמישי האחרון והקפיצו את המדדים בוול סטריט ב־3% ואת גיליאד ב־16%. הסיבה: אותה GS-5734, שהפכה לרמדסביר (Remdesivir), הגיעה לשלב השלישי והאחרון בניסויים הקליניים עם התוויה אחרת - לקורונה. 

מעבדה של גיליאד מעבדה של גיליאד צילום: בלומברג

 

 

נתונים חיוביים דלפו ממחקר קליני מבית החולים האוניברסיטאי בשיקגו, שגייס 125 חולים לניסוי ברמדסביר לקורונה. מרביתם התגברו על סימפטומים של חום וקשיי נשימה בתוך פחות משבוע ושוחררו מבית החולים. רק שני מטופלים נפטרו. לא מדובר בנתונים רשמיים של גיליאד, והם מתייחסים לקבוצה אחת בלבד של הנבדקים, שלא מהווים מדגם מייצג. גיליאד עצמה הוציאה עדכון רשמי ב־10 באפריל בהתייחס ל־53 חולים, שקיבלו רמדסביר כטיפול חמלה (מתן תרופה שטרם אושרה לחולים קשים בניסיון להציל את חייהם). גם שם הנתונים מעודדים. בזמן מתן התרופה כולם היו מחוברים למכונת הנשמה או אפילו למכונת האקמו, שמיועדת לחולים קשים שריאותיהם לא מתפקדות כלל. לאחר המנה הראשונה של התרופה, יותר מחצי (57%) עברו לנשום עצמונית ו47% שוחררו מבית החולים בתוך שבועיים. כעבור 28 ימים, 84% הציגו שיפור ניכר ורובם שוחררו. הניסוי נערך בכמה בתי חולים בארה"ב, אך גם זה מדגם לא מייצג, ומתוכו בכל זאת נפטרו 7 מטופלים, המהווים 13%.

 

על פי הערכות, גיליאד תפרסם עד סוף החודש את נתוני השלב השלישי, שמחולק לשניים: ניסוי הכולל 2,400 משתתפים במצב קשה מ־152 אתרים בעולם והשני כולל 1,600 במצב בינוני מ־169 בתי חולים. הניסוי בודק טיפול בן חמישה ימים וטיפול בן 10 ימים ברמדסביר, בניסיון להשוותם. הוא כבר עומד בתקני ה־FDA המחמירים וככל שתוצאותיו יהיו טובות ומובהקות, צפוי אישור מזורז לתרופה. זו, שבינתיים נראית המתקדמת ביותר לעומת המתחרות, עשויה להפוך במהירות לבלוקבסטר עם מכירות של מיליארד דולר בשנה. זאת, גם אם מחירה לא יהיה גבוה כתוצאה מרגולציה מחמירה.

 

גיליאד זינקה ב־%30 מתחילת השנה והגיעה בסוף השבוע לשווי של 105 מיליארד דולר, שמשקף מכפיל גבוה למדי של 20 על הרווח הצפוי ב־2020. אבל צפויים לה לא מעט מכשולים. חברות הפארמה, כולל גורילות דוגמת פייזר, מרק ונוברטיס, במרוץ לתרופה לקורונה. על פי הערכות יישפכו יותר מ־5 מיליארד דולר בשנה הקרובה על מחקרים וניסויים לכך.

 

במכשול מהותי אחד היא כבר נתקלה: החלטה של בתי חולים בסין להפסיק את הניסוי ברמדסביר בשבוע שעבר. אתרי הניסוי בסין, בהם שני בתי חולים במחוז חוביי, היו חשובים מאוד עבורה, אך הרשויות הודיעו כי העניין של המטופלים וקצב ההצטרפות לניסוי היו נמוכים. יהיו אשר יהיו הסיבות האמיתיות לחוסר שיתוף הפעולה הסיני, זהו עיכוב בתוכנית של גיליאד, ומעתה יתבסס המחקר על ארה"ב ואירופה, ללא החולים בארץ המקור. ישראל היתה מהמדינות הראשונות במערב לנסות טיפול חמלה ברמדסביר, והוא ניתן לנהג האוטובוס של קבוצת התיירים מיוון, שהיה החולה הקשה הראשון והבריא; לא נמצאה מובהקות בין מתן התרופה לשיפור.

 

לגיליאד תדמית אגרסיבית בפיתוח תרופות שוברות שוק, בדגש על תרופות אנטי־וירליות כמו זו שדרושה לקורונה. החברה, שהוקמה ב־1987, רשמה הצלחה גדולה ראשונה בתרופות ל־HIV. גיליאד היא שהפכה את המחלה מסופנית לכרונית ןב־2019, 16.4 מיליארד דולר מתוך 22.4 מיליארד ממכירותיה הגיעו משמונה מוצרים לטיפול באיידס. כ־70% מהחולים במחלה בארה"ב מקבלים תרופות של גיליאד, ומספקים כרית יציבה להכנסותיה.

 

העובדה ש־74% מההכנסות מגיעות מתחום אחד מסבירה למה גם לאחר "קפיצת הקורונה", שווייה רחוק משווי השיא שנשק ל־150 מיליארד דולר ב־2015. משורת ההכנסות נעדר הלהיט הגדול SOVALDI שהציג לראשונה טיפול לצהבת C. ב־2015, שנה לאחר השקתו, רשמה גיליאד הכנסות של כ־20 מיליארד דולר מהתרופה שעלותה 84 אלף דולר לטיפול. המחיר הגבוה והתחרות חיסלו אותה. כיום התרופה, יחד עם גרסת ההמשך שתומחרה ב־94 אלף דולר וגרסה גנרית "זולה" של 24 אלף דולר, אחראיות ל־2.9 מיליארד דולר מהכנסות גיליאד ב־2019 לעומת 3.7 מיליארד דולר ב־2018. 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. קרא לתרופה "מלהיבה" נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. קרא לתרופה "מלהיבה" צילום: איי פי

 

כדי לפצות, גיליאד נכנסה חזק לאונקולוגיה. כך הכירו אותה הישראלים ב־2017, כששילמה 12 מיליארד דולר עבור קייט פארמה בעסקה הגדולה ביותר לחברה נטולת אישור FDA. קצת לאחר מכן הגיע האישור, אך עד כה ההכנסות מהפעילות לא גבוהות, וגיליאד מחקה 800 מיליון דולר ב־2019 על הרכישה. הטיפול של קייט ייצר הכנסות של כמעט חצי מיליארד דולר ב־2019, כפליים מב־2018, אך ההכנסות דשדשו במחצית השנייה. כדי לחזק את התחום, רכשה גיליאד את forty seven האמריקאית ב־5 מיליארד דולר, מנצלת יתרות מזומנים של פי חמש מכך.

 

לגיליאד תזרים של 9 מיליארד דולר מפעילות ב־2019 ורווח נקי של 5.4 מיליארד דולר. החברה כיכבה במסע רכישה עצמית של 1.7 מיליארד דולר, אך גם הקטינה את החוב ב־2.8 מיליארד דולר וחילקה דיבידנד נדיב של 3.2 מיליארד דולר. בעידן שלפני רמדסביר מנייתה דשדשה וצמיחתה הואטה עם פרסום דו"חות 2019, שלא הציגו מנועים מהותיים לעתיד. התחזית ל־2020 דיברה על הכנסות ורווח דומים לאלה של 2019, שכבר דמו למספרי 2018. עם זאת, בעידן הקורונה, דריכה במקום היא הצמיחה החדשה, שיוצרת כרית ביטחון לפוטנציאל המסעיר של רמדסביר.

x