$
בורסת ת"א

עברנו את הדוט.קום ואת 2008, נעבור גם את זה

התפשטות נגיף הקורונה יצרה משבר כלכלי שכבר נכנס למועדון המשברים הגדולים; כלכליסט שוחח עם בכירי המשק שבפיהם בשורה מעודדת: כמו קודמיו, גם המשבר הזה יחלוף בסופו של דבר, והצבע הירוק יחזור למסכים

ירדן רוזנסקי, רחלי בינדמן, צלי גרינברג 18:0808.04.20

אפשר ללמוד מההיסטוריה: בשלב זה איש אינו יודע לומר מתי ייעלם נגיף הקורונה מחיינו ומתי, ובאיזה אופן, ונוכל לשוב לחיי השגרה שקדמו לימים שבהם כל יום מתחיל בעדכון על מספר הנדבקים, החולים קשה והמתים.

 

המדינות השונות, וישראל בתוכן, נוקטות שלל צעדים דרמטיים כדי למנוע את התפשטות הנגיף, שמביאים בין היתר לכך שהכלכלה נפגעת קשות. הפגיעה הריאלית בכלכלה, בשילוב חוסר הוודאות שבו שרוי העולם כולו, באה לידי ביטוי במסכי הבורסה האדומים מסביב לעולם, שלא פסחו על ישראל.

 

המדד המייצג של הבורסה המקומית — ת"א־125 — איבד 25% מערכו מתחילת השנה, ומדד הדגל, ת"א־35, ירד ב־26%. את הירידות הובילו מדדי הנפט והגז, וגם מדד הנדל"ן, שהיה הכוכב של הבורסה ב־2019, ספג מכה קשה. 

 

במקביל, מדד הפחד המקומי, VAT, זינק במהלך הרבעון הראשון של השנה לשיא של כל הזמנים. הפחד לא נותר רק במדד שלו, וגלש גם למנהלי החברות, שהחליטו להכניס עסקאות רבות להקפאה ולבטל אחרות. חברות רבות הוציאו עובדים לחל"ת במקרה הטוב, ופיטרו רבים במקרה הרע, ובישראל היום יש יותר ממיליון מובטלים — מספר המשקף שיעור אבטלה של כ־25%.

 

כל אלו הכניסו את נגיף הקורונה למועדון ה"אקסקלוסיבי" של המשברים הכלכליים, שבו חברים, בין היתר, משבר הסאב־פריים של 2008 והתפוצצות בועת הדוט.קום בתחילת שנות ה־2000.

 

אם יש דבר אחד שהאנושות למדה משני המשברים האלו, וממשברים גדולים לא פחות שפקדו אותה עוד קודם לכן, היא שבסופו של דבר, הם עוברים. לבני האדם יש כלים ויכולות לפיתוח כלים וטכנולוגיות שיאפשרו להם לייצר חיסון או תרופה לקורונה, ובמוקדם או במאוחר הכלכלות יחזרו לתפקד, ואיתן יחזור הצבע הירוק למסכי הבורסות, שהספיקו לשבור שלל שיאים מאז המשבר של 2008.

 

"כלכליסט" שוחח עם מנהלי ההשקעות של הגופים המוסדיים הגדולים ועם מנהלים בכירים במשק, שחוו על בשרם גם משברים גדולים קודמים, שבפיהם בשורה חשובה ומעודדת: המשבר הזה, כמו המשברים הקודמים, יחלוף בסופו של דבר, ואפילו ניתן למצוא בו הזדמנויות עסקיות.

 

 

אביה מגן מזרחי, מנכ"לית רשת פתאל: "אפשר לצמוח ממשברים"

 

פתאל, רשת המלונות הגדולה בישראל, היתה הראשונה לפרסם את השפעת נגיף הקורונה על עסקיה ואת צעדי ההתייעלות שהיא נוקטת בגינו. למרות הירידה החדה של כ־80% בשווי החברה מתחילת השנה, אביה מגן מזרחי, מנכ"לית הרשת, כבר מתכוננת ליום שאחרי המשבר.

"ממשלת ישראל הבינה שרק בעזרת תמיכתה וסיועה ענף התיירות, שמהווה נדבך מרכזי בכלכלת המדינה, ימשיך לעמוד איתן.

 

כמו אחרי רוב המשברים בהיסטוריה, גם הפעם נחווה תקופה של צמיחה ושגשוג. המשבר הנוכחי אינו דומה לאף משבר קודם, אך ניתן ללמוד ממשבר 2008, אז הקצו ממשלות בעולם ובישראל משאבים משמעותיים במטרה לצלוח אותו. החברות הישראליות מורגלות גם באתגרים ביטחוניים ויודעות להתמודד בצורה יצירתית עם משברים.

 

"בימים אלה כל חברה צריכה לכתוב לעצמה שתי תוכניות: האחת להתמודדות עם המצב החדש והשנייה לצמיחה ממנו. רשתות ענק כמו מקדונלד'ס ועליבאבא כבר הוכיחו שניתן לצמוח ממשברים. אנחנו נלמד את השינוי שיחול בצרכים של לקוחותינו הפרטיים והעסקיים בתום המשבר, ונתאים את השיווק, התמחור ובתי המלון אליהם. אנשים ימשיכו לצאת לנופש ולקיים אירועים עסקיים כבר בעתיד הקרוב".

 

 

אבירם להב, משנה למנכ"ל אדמה הבינ"ל: "העולם מתאפס על עצמו"

 

"העולם חי וימשיך לחיות ולאכול", אומר אבירם להב, משנה למנכ"ל וסמנכ"ל הכספים של אדמה הבינלאומית. "אנחנו רואים שהעולם מתאפס על עצמו. המפעלים שלנו עובדים בתפוקה מלאה, לאחר שסין הצליחה להשתלט על הקורונה ואפילו בהודו הורשינו לחזור ולייצר".

 

לדבריו, "משבר הקורונה טומן בתוכו יותר פסיכולוגיה מאשר כלכלה והתיקון חייב לבוא. אי אפשר להפקיר את האנושות על מזבח הקורונה. אמנם הכל עובד רק על מה שחיוני, אבל בין זה לבין סוף העולם המרחק עצום. נוצרות גם הזדמנויות, כמו חיזוק הקשר עם העובדים וכניסה לתחומים חדשים. בסין ובישראל התחלנו להיות חלק משרשרת מוצרי חיטוי".

 

 

אורי קרן, שותף ומנהל השקעות במור גמל: "השוק המקומי יניב תשואת יתר"

 

אורי קרן, מנהל ההשקעות הראשי של מור גמל, סבור שהיערכות הממשלות והבנקים המרכזיים, והפעולות שנקטו, יקלו את היציאה מהמשבר. "מדובר בתוכניות מסיביות גם בהשוואה למשבר ב־2008, שתכליתן לאושש את הכלכלות כמה שיותר מהר. אף שאנחנו לא מנהלים את ההשקעות לפי זה, פריצת דרך בנושא החיסון צפויה להיות Game Changer.

 

אף שבישראל התפשטות הנגיף פחות חמורה, הפדיונות הכבדים בקרנות גרמו לתשואת חסר של המדדים לעומת רוב מדינות המערב. המצב הבריאותי היותר טוב שאנו נמצאים בו כרגע ביחס למקומות אחרים בעולם, עשוי לגרום לכך שהשוק המקומי יניבו תשואת יתר בהמשך".

 

 

איציק שנידובסקי, מנכ"ל אנליסט: "התיקון עשוי להיות חד ומהיר"

 

איציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, בטוח שהעולם יתגבר על מגפת הקורונה. "היכולות המדעיות והטכנולוגיות יתגברו על הקורונה. השאלה היא כמה זמן ייקח עד שנחזור לשגרה. בטווח הקצר נראה את השלכות עצירת המשק - עלייה באבטלה, בגירעונות, ירידה בהשקעות ועלייה במחירי האשראי. בטווח הבינוני והארוך, להערכתי נראה תיקון במחירים. בחלק מהחברות נראה התאמת מחירים אגרסיבית, הן במחירי המניות והן במחירי האג"ח של חברות. השווקים מקדימים את המציאות המאקרו־כלכלית, לכן ההתאוששות בשווקים תגיע לפני יציאה מלאה של המשק מהמשבר, ועם תחילת סימנים ליציאה כזו. קשה לקבוע מתי נראה את תחילת ההתאוששות הכלכלית. התיקון עשוי להיות חד ומהיר וההסתכלות צריכה להיות ארוכת טווח".

 

 

אמיר גיל, מנהל ההשקעות של הלמן־אלדובי: "התהליך יצא לדרך"

 

לדברי אמיר גיל, שוק ההון נמצא בימים אלה בשלב שבו הוא מתמחר מחדש את מחירי המניות, האג"ח ובהמשך גם את שוויים של מחירי הנכסים הלא סחירים. "תהליך זה אמור לשקף את עליית הסיכון, את הפגיעה הכלכלית ואת חוסר הוודאות בעיקר בהקשר של משך הזמן עד לחזרה לשגרה מסוימת. מניסיון של משברים קודמים נראה כי התהליך הזה, הגם שהוא רציונלי, מושפע במידה רבה גם מאלמנטים כמו פחד, חוסר מידע וראייה קצרת טווח. לאירוע הזה יהיו השלכות מרחיקות לכת על אורחות חיינו בעתיד, אבל כעת המשימה הגדולה שניצבת בפני מחלקות ההשקעות בכל העולם היא לנסות להעריך בצורה מושכלת באילו שירותים ומוצרים נשתמש פחות מבעבר ולאילו נזדקק יותר בעתיד. ישנן חברות שייפגעו, ולעומתן ישנן כאלה שניצבת בפניהן הזדמנות גדולה.

 

"בנוסף ניתן להעריך שסדרי העדיפויות בנוגע לחלוקת תקציבים מצד הממשלות ישתנו הרבה מעבר לסקטור הבריאות שמושך בצדק את מרב תשומת הלב כרגע. ממושך ככל שיהיה, תהליך ההתאמה והחזרה לחיים נורמליים, הרי שהוא כבר יצא לדרך גם ברמת הפרט וגם מרמת העסקים. תהליך זה יבטיח בסופו של דבר התאוששות וחזרה למגמה ארוכת השנים של צמיחה כלכלית בעולם".

 

 

גת מגידו, סמנכ"לית השקעות בפסגות: "מתקרבים לחזרה לנתיב הנכון"

 

לדעתה של גת מגידו, סמנכ"לית ההשקעות של פסגות, משבר הקורונה יעבור כמו משברים אחרים, גם בגלל התגובה המהירה של מקבלי ההחלטות "שלחצו מהר יחסית על הברקס של גלגלי הכלכלה באופן מושכל. העולם הוכנס למיתון כלכלי קשוח וזמני, במטרה לשמור על חיי אדם. הם גם מבינים שבידיהם היכולת להניע מחדש את גלגלי הכלכלה, לכשיתאפשר, בעזרת תוכניות מוניטריות ופיסקאליות בהיקפים אדירים שלא נראו בעבר. אי־ודאות היא אלמנט משתק וקל להיאחז בה, אך כעת צריך לשרטט את השלב הבא במערכה, שהוא תחילת חזרה לשגרה. בכל יום שעובר אנו מתקרבים להחזרת הכלכלה לנתיב הנכון".

  

 

 

חנן מור, בעל שליטה ויו"ר קבוצת חנן מור אחזקות: "הענף הגיע חזק למשבר"

 

הנבואות הכלכליות השחורות לגבי היום שאחרי משבר הקורונה עברו לתחום הנדל"ן למגורים, ובדו"חות החברות הציבוריות ניכר צפי לירידה אפשרית במסירת דירות חדשות ובגובה דמי השכירות. אבל חנן מור, בעל שליטה ויו"ר קבוצת חנן מור אחזקות, נשאר אופטימי.

לטענתו, דווקא תוכנית מחיר למשתכן, השנואה על הקבלנים, תסדר אותם עכשיו. "התוכנית היא בעיקר באזורי הביקוש והמדינה מבטיחה 70% מהמכירות בה. מחיר למשתכן מצילה היום את הנדל"ן והיא המנוע ל־2020 באזורים האלה. בנוסף, כל מי שכבר קנה דירה פחד שריבית המשכנתאות תעלה, מה שאכן קרה, ולכן הרוכשים הגדילו תשלומים לשנה הנוכחית".

 

מור מוסיף כי "זו הזדמנות עבור ערים כמו חריש, עם מלאי דירות 4 חדרים בשכירות של 3,000-2,700 שקל, שסביר שלאחר המשבר תהיה אליהן נהירה והמחירים יעלו. ענף הנדל"ן חווה את המשבר של 2008, ולזה הנוכחי מגיע הרבה יותר חזק, מוכן ומוגן. גם אם תהיה פגיעה בדירות היוקרה של 5 מיליון שקל ומעלה, לא צפויה ירידה בדירות של 1.8-1 מיליון שקל. כמעט כל הפרויקטים כיום נעשים בליווי בנקאי שמבטיח אותם. כך שהשאלה העיקרית היתה ונשארה היצע הדירות. חשוב להשאיר את הענף חיוני, כדי להמשיך בתכנון ובבנייה".

 

 

יוסי דורי, מנכ״ל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח: "המחזוריות בריאה"

 

יוסי דורי, מנכ״ל כ.נ.ף, חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח ופיננסים, מוצא את הנקודה החיובית במשבר הקורונה. "יש מחזוריות בריאה של צמיחה ומשבר". לדבריו, "בעתות משבר, חלקים שאינם יעילים נפלטים ועוברים שינוי והתאמה מחדש לענפים אחרים, שמתאימים לסדרי העדיפות החדשים. יש לא מעט תחומים שיקבלו דחיפה ציבורית גדולה, כמו תשתיות לאומיות כגון תחבורה, אנרגיה נקייה, תקשורת, בריאות, מגורים, חינוך וחברה. המשבר הזה ילווה אותנו ככל הנראה לא מעט חודשים, יאלץ חברות להתנהל באופן יעיל ולשפר את מודל הרווחיות העתידית שלהן, ויעשה תיקון עתידי במחירי המניות. ברמה האישית אני מקווה כי גם האתוס האנושי ישתנה במשהו. יותר אנשים וממשלות יבינו כי יש להשקיע בבריאות וביחסים גלובליים תקינים".

 

 

 

 

מיכה אבני, מייסד ומנכ"ל פנינסולה, ויו"ר איגוד חברות האשראי בישראל: "נצא מחוזקים"

 

"משבר כזה עוד לא חווינו", אומר מיכה אבני, מנכ"ל חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה ויו"ר איגוד חברות האשראי בישראל, "אבל יצאנו ממשבר 2008, שהיה כלכלי, ונצא מחוזקים ממשבר זה, שהבסיס שלו בריאותי ולא כלכלי. הקרבת הכלכלה לטובת חיי אדם זו אמירה מוסרית. אני צופה שהמרווח הפיננסי יתרחב בעקבות המשבר בשל העלייה בביקוש לכסף, והסיכון שילווה את הביקוש מנגד. המשבר יחזק את הקשר עם עסקים שהבנקים לא מהווים ולא יהוו להם גם בעתיד הקרוב פתרון. חברות האשראי החוץ־בנקאי יוכלו להציג ענף בשל, ובמשבר הבא האוצר כבר לא יוכל להתעלם ממנו. החברות בתחום שישרדו יהפכו למתחרות גדולות לבנקים".

 

 

צבי סטפק, מבית ההשקעות מיטב דש: "השוק יידע לחזור לעצמו"

 

אף שצבי סטפק, ממייסדי בית ההשקעות מיטב דש, סבור שמשבר הקורונה חמור מהמשבר הכלכלי העולמי ב־2008, הרי שכיום, לדעתו, יש לעולם כלים טובים יותר להתמודדות עם המגפה. לדבריו, "המשבר הנוכחי שונה ממשבר 2008 שהיה צפוי. הוא בא בהפתעה, עצר את המשק העולמי, הכניס אותו למיתון ושינה את סדרי החיים. במשבר הקודם, אף שהעולם חשש ממיתון, שגרת החיים הבסיסית נמשכה. המשבר הנוכחי, להערכתי, יותר חמור, זאת בהנחה שהווירוס ייצא מחיינו רק בעוד חצי שנה, או אם חלילה נקבל גל שני של המגפה. המשבר יהיה קל יותר אם המדינות ישכילו להחזיר את תפקוד המשק בתוך חודשיים־שלושה. העובדה שמשבר הקורונה הוא משבר שני נותנת יתרון בהתמודדות מולו. היה לנו ממה ללמוד, וגם הטכנולגיה והרפואה עשו התקדמות עצומה בעשור האחרון.

 

"ברמת השווקים הפיננסיים, המשבר גרם למפולות תוך תנודתיות עצומה. ניסיון המפולות הקודמות מראה כי שוקי המניות יודעים לחזור לעצמם ולכבוש שיאים חדשים, במיוחד כשהריבית עומדת כיום על רמה אפסית. כמה זמן זה ייקח, זה תלוי בשאלה מתי הווירוס ייצא מחיינו ומתי הכלכלה העולמית תחזור לתפקד. השווקים שבנויים על ציפיות, יקדימו לשקף זאת לפני ההתפתחויות בשטח".

 

 

רונן ניסנבאום, מנכ"ל מלונות דן: "מכל מצב עגום יוצא משהו"

 

רונן ניסנבאום, מנכ"ל מלונות דן, אחד המנהלים הראשונים בישראל שנאלץ להתמודד עם פגיעת נגיף הקורונה, לא נתפס לפסימיות ומצהיר: "במשבר הכל שחור ולא רואים את האור במהלכו, אבל כל משבר נגמר. עשרות שנים אני בתיירות הן בעולם והן בישראל, ועברתי כמה משברים. ישראל עברה גם אינתיפאדות ומלחמות. צריך להיות איתן כדי לעבור את המשבר, ואז יוצאים מחוזקים ועם הזדמנויות חדשות. משבר זה זמן טוב גם לשינויים בארגון. מכל מצב עגום יוצא משהו, גם אם לא יודעים כעת מה. הרי חלק מכל התהליכים שעשינו עתה יעזרו לנו בעתיד. חבל לבזבז את הזמן על דיכאון, אלא להעביר את הפוקוס לעתיד. השאלה היא לא אם נצא מזה, אלא מתי. בתחום שלנו ייקח זמן עד להתאוששות מלאה עם שיא של תיירים שהכרנו, יכול לקחת גם עד שנה".

 

 

רועי רגרמן, מנכ"ל חמת: "הבורסה תשבור שיאים"

 

רועי רגרמן, מנכ"ל קבוצת חמת, רואה במשבר הקורונה נסיגה קטנה לפני צמיחה גדולה והזדמנויות לקבוצה. "הבורסה שברה שיאים אחרי משברי הדוט.קום ו־2008, ואני מאמין שהיא תשבור שיאים גם אחרי הקורונה. ב־2008 היה משבר של מינוף, ואילו הקורונה אינו משבר אשראי, אלא משבר בריאותי שעמו נלמד להתמודד". לדברי רגרגמן, "אנחנו, לדוגמה, לא הוצאנו עובדים לחל"ת, כי זה אולי יחסוך בטווח הקצר, אבל יפגע בנו מול העובדים בטווח הארוך". לדבריו, "הפגיעה לטווח הקצר אולי תגיע מהירידה בעיצובי דירות חדשות ומהירידה בשוק השיפוצים. אבל מי שתכנן לשפץ, ישפץ גם אם ייקח לו עוד שנה, ואז יתווסף לביקוש".

 

"משבר הקורונה הוא גם הזדמנות עבורנו להציג כיצד המוצר הוא יותר מרק ברז או אסלה; יש לנו קו מוצרים אנטי־מיקרוביאליים שמעניקים תחושת ביטחון וערך בריאותי. בנוסף, סביר שהמשבר יוביל לכך שהחזקים ישרדו אותו והקטנים פחות, וזה טוב לכל שחקן גדול וחזק".

הוא סבור כי "עוד הזדמנות נמצאת בהיותנו גוף מייצר בעולם שעתיד להסתמך פחות על סין. חמת ייצרה בעבר עבור חברות בעולם עד שסין לקחה את כל העבודה, היום יש הזדמנויות לחזור לזה".

 

 

שמואל דונרשטיין, יו"ר רב־בריח: "החדשנות הישראלית מנצחת"

 

שמואל דונרשטיין, יו"ר רב־בריח, בטוח כי "היציאה מהמשבר תהיה מהירה יותר מהתקופה שעליה מדברים". לדבריו, "החדשנות מנצחת משברים, ולעם ישראל יש יכולות של יצירתיות, חדשנות ובנייה מחדש. לדוגמה, אחרי פסח נצא לשוק עם דלת שניתן יהיה לפתוח אותה בלחיצה עם הרגל. בנוסף, פיתחנו צילינדר מיוחד לבתי אבות לנעילה ופתיחה קלה יותר. מי שחושב מחוץ לקופסה יהיה רלבנטי, ואני בטוח שהחברות הישראליות יהיו הראשונות לזהות הזדמנויות שנוצרות בעקבות משבר הקורונה. אני אופטימי גם כי הכל כבר כמעט חזר לשגרה במזרח, ואם כל העולם היה במשבר ויוצא מזה, אז בוודאי שאנחנו נצא מזה".

 

 

יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיה: "הקורונה מייצר הזדמנות לגיוס זול והטיית השקעות לתשתיות"

 

"משבר 2008 היווה הזדמנות עבור חברות האנרגיה ואנו צופים שגם משבר הקורונה יהווה הזדמנות עבורנו", אומר יקי נוימן, מנכ"ל דוראל אנרגיה המתכננת הנפקה בבורסה בתל אביב בקיץ הקרוב לפי שווי של 600-700 מיליון שקל.

 

״תחום האנרגיה הירוקה היה בחיתוליו ב-2008", אומר נוימן, "והמשבר הוביל להפחתת הריביות ובכך סייע לנו לגייס כספים בזול, ומכאן הוביל להוזלת ייצור האנרגיה הירוקה והמחיר לצרכן, שהגדילו את התמריץ לסייע לתחום".

 

"אנו צופים שגם בעקבות משבר הקורונה תיווצר לחברות האנרגיה הירוקה הזדמנות, ולראייה בארה"ב כבר הורידו ריבית והצפי הוא שבשאר העולם גם יורידו. צריך לזכור גם שממשלות נוטות לכוון השקעה בתשתיות כדי לצאת ממשבר".

 

"בנוסף, יש לתחום הזדמנות להראות עד כמה הוא יציב עם חוזים ארוכי טווח וצפי צמיחה גבוה. בעוד שב-2008 התחום בישראל רק החל עם תוכנית ממשלתית אמיתית ראשונה לתחום, והיו מגבלות כספיות בשל משבר כלכלי ותחילת התחום – וגם את זה צלחנו, היום אין מגבלה כלכלית. זו גם הסיבה שהדירקטוריון שלנו אישר רשמית להמשיך עם ההנפקה שלנו, שצפויה לצאת לפועל בקיץ, כי לעשות רוד שואו ממרחק של 2 מטר עם עוד 2 אנשים בלבד בחדר, יהיה קשה".

 

"התחושה היא שנעבור את זה, ואף נצא מחוזקים כי היעד הלאומי לא השתנה, ואף חושבים לשנותו מעלה מ-17% אנרגיה ירוקה ל-35%-30% אנרגיה ירוקה עד 2030, כאשר אנו עומדים כיום על 7% מכלל האנרגיה כירוקה. וקרנות הפנסיה עדיין תומכות בנו ומחפשות להיכנס לתחום".

x