$
בורסת ת"א

חברות הקנאביס הוגדרו כחיוניות ונצבעו שוב בירוק

מניות חברות הקנאביס הרפואי מחקו מיליארדים משוויין מאז אמצע 2019, אבל אז התעשייה הוגדרה כחיונית והוכנסה למשק לשעת חירום; כתוצאה, המניות עלו ב־69% בממוצע והחברות הוסיפו 900 מיליון שקל לערכן

צלי גרינברג 08:2331.03.20
הרוויחו בזכות הקורונה: הקורונה לקחה, הקורונה נתנה: בעקבות המשבר בשווקים שפרץ בשל התפשטות הנגיף ברחבי העולם, שווי חברות הקנאביס הישראליות צנח בחדות. למעשה, מאז השיא שאליו הגיעו ב־2019, כ־5 מיליארד שקל, השווי המצרפי של החברות הצטמק בכ־3.5 מיליארד שקל והסתכם ב־1.35 מיליארד שקל. אולם לאחרונה החזירה הקורונה את הצבע הירוק לחברות הקנאביס הישראליות והוסיפה 900 מיליון שקל לשוויין, לאחר שעלו ב־69% בממוצע בשבוע וחצי האחרונים. הסיבה לעליית מניות חברות הקנאביס היתה הכנסתן ב־19 למרץ השנה למל"ח (משק לשעת חירום) והגדרתן כחיוניות למשק.

 

מי שממשיכה להוביל את שוויי החברות היא חברת השקעות מדעי החיים אינטרקיור, המחזיקה בחברת הקנאביס הרפואי קנדוק. אתמול סיימה אינטרקיור את יום המסחר בבורסה בתל אביב בשווי של 511 מיליון שקל, לאחר שעלתה ב־29% והשלימה עלייה של 126% מה־19 במרץ - העלייה החדה ביותר מבין חברות הקנאביס הרפואי בישראל, שעלו גם הן (אינפו בעמוד זה).

 

 

אהוד ברק, יו"ר אינטרקיור וקנדוק אהוד ברק, יו"ר אינטרקיור וקנדוק צילום: עמית שעל

 

"הגדרת חברות הקנאביס כחיוניות", מסביר עו"ד אילן גרזי, שותף בכיר וראש מחלקת שוק ההון במשרד עו"ד פרל כהן, "נתנה להן גושפנקא שלא קיבלו גם לאחר מצעד כניסת הבכירים השונים. ברגע שהמדינה הכירה בהן כמפעל חיוני, זה קיבע את העובדה שהחברות כאן כדי להישאר. בימים בהם המשקיעים מחפשים חלופות השקעה לתעשיות המסורתיות שצונחות, הם מצאו את הקנאביס, יחד עם חברות המשלוחים ושאר התעשיות החיוניות".

 

 

"ביקוש גובר לקנאביס רפואי בעקבות הקורונה"

 

תרומה נוספת לעליות הגיעה מהביקושים הגבוהים שחברות הקנאביס החלו לקבל מאז החל נגיף הקורונה להתפשט, ועימו הסגר החלקי על המשק. יוגב שריד, בעל שליטה ומנכ"ל שיח מדיקל, שעלתה מאז ה־19 במרץ ב־56.3%, אמר ל"כלכליסט" כי "שיח וחברות הקנאביס הרפואי האחרות ממשיכות לעבוד ומזהות ביקוש גובר בעקבות הקורונה". אתמול רכש ניר זיכלינסקי, יו"ר שיח, מניות של החברה ב־280 אלף שקל.

 

 

 

ההערכה היא כי בתי מרקחת ומטופלים המקבלים מוצרי קנאביס רפואי במשלוח ישיר מהחברות, העלו את הביקוש בכ־30% בממוצע, כאשר רק חלק קטן מהם מגיע כתוצאה מגידול טבעי. הרוב מגיע כנראה בעקבות היערכות המטופלים מראש למחסור שהם צופים בעקבות הקורונה. "יש לציין", אומר שריד, "כי מטופלי קנאביס חוו בעבר מחסור במוצרי קנאביס ללא קשר לקורונה. אך ככל הנראה, הנגיף מחזק את הרצון לרכוש מוצרי קנאביס רפואי כל עוד הם נמצאים במלאי. חשוב לי להדגיש כי בחודשים הקרובים לא צפוי כל מחסור. יתרה מזאת, שיח וחברות הקנאביס הרפואי האחרות הפועלות בישראל ממשיכות לבצע משלוחים עד הבית".

 

 

"קנדה הפכה את חברות הקנאביס לפרה חולבת"

 

הביקושים הגוברים לקנאביס מורגשים ביתר שאת בארה"ב, בה רוב המדינות אפשרו לגליזציה. במדינת קליפורניה, שוק הקנאביס הגדול בעולם, הוכרו לפני שבוע חברות וחנויות הקנאביס לצרכים רפואיים ופנאי כעסקים חיוניים. חברות הקנאביס הקנדיות והאמריקאיות הנסחרות בארה"ב עלו בחמשת הימים האחרונים בעשרות ואף מאות אחוזים. ארבע חברות הקנאביס הגדולות עלו בתקופה זו בממוצע ב־54.65%, כאשר מובילה אותן טילריי עם עלייה של 140%, אחריה אורורה קנאביס עם עלייה של 42.4%, קאנופי עם עלייה של 23.9%, וקורונוס שעלתה 12.34% עד תחילת יום המסחר אתמול.

 

קולורדו, ממנה ישראל שאבה את מודל מס הקנאביס, הכריזה גם היא לפני כשבוע על חברות וחנויות הקנאביס כעסקים חיוניים, והחלה להוביל גורמים בתחום לדחוף ללגליזציה פדראלית של קנאביס בארה"ב. הטיעון המועלה על ידה הוא שעסקי הקנאביס יזרימו מסים לקופת הממשל, שיסייעו להתמודדות הכלכלה לאחר המשבר. הטיעון הזה דוחף גם הוא את מניות הקנאביס שם מעלה. פעילי לגליזציה בישראל מעלים טיעונים דומים.

 

"הממשל הקנדי הפך את חברות הקנאביס לפרה ממנה ניתן לחלוב מס ותוך שנתיים הפכו את התחום מלא חוקי לחיוני", אומר רו"ח דורון אראמי, מנהל הייעוץ הכלכלי במחלקה הכלכלית במגזר ההתיישבות וראש תחום קנאביס רפואי ודירקטור בחברת רואי החשבון BDO. אראמי מוסיף כי "אצלנו, התעשייה קיימת מזה 12 שנה, יש רגולציה מהמתקדמות בעולם, יש תוכנית להכנסת מסים מהתחום, יש אפילו צו ייצוא זריז של שר הכלכלה, אך כל הנושא עדיין תקוע. המסים שתעשיית הקנאביס היתה מכניסה למדינה כבר ב־2019, בהינתן אישור יצוא, היו מהווים אמנם כאחוז ורבע מ־80 מיליארד שקל שהוקצו למשבר הקורונה, אך מיליארד עד מיליארד וחצי שקל זה לא דבר שיש לזלזל בו. התפתחות התעשייה היא במכפלות, וכך גם המס שבצידה".

x