$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

כיל לנתניהו: תחליט לגבי שדה בריר או שנפטר אלף עובדים

לפני 9 חודשים המדינה עצרה את תוכניות החברה הבת רותם אמפרט למכרה פוספטים בשדה בריר, בשל השפעות סביבתיות ובריאותיות; לדברי מנכ"ל החברה, רביב צולר, "זוהי קריאה דחופה לממשלה לקבל החלטה ברורה לגבי המדיניות שלה, לפני שקבלת ההחלטה כבר לא תהיה רלבנטית"; עיריית ערד: "מכתב האיום משקף עוד התנהגות כוחנית של כיל"

ליאור גוטמן 15:2124.03.20

חברת רותם אמפרט, שפועלת תחת כימיקלים לישראל (כיל), פנתה לפני שעה קלה ישירות לראש הממשלה נתניהו, בבקשה שיכריע לגבי גורל הכרייה המתוכננת בשדה בריר, אחרת תוציא אלף עובדים לחופשה ותקפיא עבודות.

 

במהלך יוני 2019, המדינה עצרה זמנית התוכניות למכרה פוספטים בשדה בריר בשל השפעות סביבתיות ובריאותיות: פרקליטות המדינה הודיעה לבג"ץ כי לא יאושרו תוכניות כרייה מפורטות באזור. שלושה חודשים קודם, הוציא בג"ץ צו על תנאי שחייב את המדינה לנמק מדוע לא נקבעה בתוכנית הכרייה המקורית מתודולוגיה לבחינת השפעותיה הבריאותיות הפוטנציאליות.

 

 

רביב צולר, מנכ"ל רותם אמפרט רביב צולר, מנכ"ל רותם אמפרט צילום: עמית שעל

 

בפניה, שהופצה למשרדי האוצר, הסביבה והאנרגיה, כמו גם לראשי המועצות, טוען המנכ"ל רביב צולר כי "כולנו עסוקים כיום בהישרדות ומנסים לצלוח את משבר הקורונה ואני יודע שכבודו והשרים מוצפים. ואולם, לצערי לאחר שלוש מערכות בחירות ודחיות חוזרות ונשנות מצד הממשלה של עתירה בבג"ץ בעניין שדה בריר, הגענו לדקה ה-90, כפי שהבהרתי בפגישה האחרונה שקיימתי לפני מספר חודשים עם מר רונן פרץ, מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה, בכל הקשור לעתידה של חברת רותם אמפרט נגב המייצרת פוספטים".

 

לתפיסת צולר, "איננו מבקשים הטבות כלשהן ומעולם רותם אמפרט לא הביעה התנגדות לביצוע כל בדיקה נדרשת, לרבות כמובן בהיבטי בריאות ואיכות הסביבה. זוהי קריאה דחופה לממשלה לקבל החלטה ברורה לגבי המדיניות שלה, לפני שקבלת ההחלטה כבר לא תהיה רלבנטית". ולכן השורה התחתונה היא ש"אנו נאלץ, בכאב גדול ובעיצומו של המשבר הנוכחי, להוציא, בתקופה הקרובה, למעלה מאלף עובדי רותם ישירים (ישפיע על עוד כחמשת אלפים במעגל השני) לחופשה ולהפסיק לחלוטין את עבודת המפעל".

 

עוד הוסיף המנכ"ל כי "יש עדיין הזדמנות להחזיר את המפעל לפעולה אם תתקבל החלטה במהלך החודשים הקרובים, אך לאחר מכן הדבר לא יתאפשר תפעולית".

 

כיל סירבה להתייחס.

 

מעיריית ערד, ששדה בריר באזור שלה, נמסר בתגובה: ״מכתב האיום משקף עוד התנהלות כוחנית של כיל. והפעם, רגע לפני דיון והכרעה של בית המשפט העליון בסוגיה ובתקופה בה תושבי המדינה מוטרדים מההשלכות הרפואיות והכלכליות של מגיפת הקורונה. תכלית המכתב היא להלך אימים על בית המשפט העליון וראש הממשלה, לאור ההערכה כי בית המשפט יפסול את תוכניות הכריה.כזכור, משרד הבריאות קבע כי תכנית הכרייה תביא לפגיעה בחייהם ובבריאותם של תושבי האזור. תושבי ערד והסביבה סומכים על משרד הבריאות כי זה ימשיך לשמור על חייהם מאיומי המגפה ומאיומי כי"ל גם יחד.״

 

 

x