$
בורסת ת"א

הקורונה דחפה את פתאל מתחת לשווייה בהנפקה לפני שנתיים

הנגיף הסיני המשתולל הנחית מהלומה על שלוש חברות המלונאות הגדולות בבורסת תל אביב, שמחקו 4.6 מיליארד שקל משוויין המצרפי בתוך פחות מחודש וחצי; פתאל, שצנחה לשווי של 4.4 מיליארד שקל, אחראית לכשני שלישים מהמחיקה

צלי גרינברג 07:5210.03.20

נגיף הקורונה ממשיך להלום בענף התיירות. המניות של שלוש חברות המלונאות הגדולות בבורסת תל אביב ספגו אתמול ירידה ממוצעת של 12.3% וירידה ממוצעת של 28.5% מתחילת פברואר השנה. בכך נמחקו 4.6 מיליארד שקל מהשווי המצרפי שלהן. כשני שלישים מהמחיקה הזו הגיעו מפתאל שמנייתה קרסה ב־40.5% מתחילת פברואר. שווי החברה, שעמד רק ב־2 בפברואר על 7.44 מיליארד שקל, מחק מאז 3 מיליארד שקל וצנח ל־4.4 מיליארד שקל. זהו שווי נמוך משווייה כשביצעה ההנפקה בפברואר 2018, לפי שווי של 4.5 מיליארד שקל, ורחוק משווי שיא של 8.1 מיליארד שקל שרשמה בסוף דצמבר 2019.

 

חברת מלונות דן סיכמה את יום המסחר אתמול בירידה של 14.42%, לשווי של 2.43 מיליארד שקל, ירידה מצטברת של 24.4% מתחילת פברואר, שמחקה משווייה 695 מיליון שקל בתוך כחודש וחצי. אל דן ופתאל מצטרפת ישרוטל, שרשמה ירידה של 12.2% בתום יום המסחר אתמול, לשווי של 2.3 מיליארד שקל, וירידה מצטברת של 24.8% מתחילת פברואר, שמחקה משווייה 570 מיליון שקל.

 

 

דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל דוד פתאל, בעלי רשת מלונות פתאל צילום: עמית שעל

 

מבין החברות, פתאל, שמנהלת ומתפעלת בתי מלון בישראל ובאירופה, היא היחידה שדיווחה מהי ההשפעה שהיא חוזה על תוצאותיה. שלשום בלילה הודיעה פתאל כי היא צופה ירידה של כ־10% בהכנסותיה לרבעון הראשון של 2020 בהשוואה לרבעון המקביל של 2019, שיגרום לירידה של כ־50 מיליון שקל ב־EBITDA (רווח ללא מסים, הפחתות ופחת).

 

הנהלת פתאל ציינה עוד כי היא מבצעת פעולות כדי להתאים את הוצאותיה להכנסות הצפויות, ובהן דחיית השלמת בתי המלון שלה שבבנייה; צמצום ודחיית רכישות חדשות; עצירת פעילויות הדרכה ורווחה לעובדים; צמצום היקף שעות עבודה ואיחוד משרות; צמצום פרויקטים של קרן לחידוש ציוד; הורדת מחירי הספקים ונותני השירותים באמצעות דרישה לקבלת הנחות; איחוד בתי מלון סמוכים; צמצום מלאים; והפעלת מדיניות מכירות אגרסיבית לקהלי יעד שונים.

 

ב־17 בפברואר השנה סיפקה פתאל הערכה ראשונית ביחס לאירוע נגיף הקורונה. לפיה, בחודשים הקרובים צפויה ירידה לא מהותית בהכנסותיה בישראל ובאירופה. זו תיגרם בעיקר בשל ביטול הזמנות קיימות, בשילוב עם ירידה מסוימת בהזמנות עתידיות.

 

החברה־האם פתחה את פברואר 2020 עם הודעה של חברת פתאל אירופה שבבעלותה (100%) על רכישת ארבעה נכסים באירופה תמורת 76 מיליון יורו. זו מצטרפת לרכישת מלון פלטין בתל אביב תמורת 150 מיליון שקל (כ־39 מיליון יורו), שהתבצעה חודש קודם לכן, והעמידה את היקף הרכישות של רשת המלונאות מאז החלה 2020 בקו אחד כמעט עם כלל רכישותיה ב־2019 כולה - שהסתכמו ב־125 מיליון יורו.

 

בחברת דן הסתפקו בדיווח כללי שפורסם לפני שבוע, ובו נכתב כי היא עוקבת אחר אירוע הקורונה וצופה ירידה ברווחיות התפעולית ברבעון הראשון של 2020 בהשוואה לרבעון המקביל; מלונות דן לא ציינה באיזה היקף ירידה מדובר. בניגוד לפתאל, חברת דן לא ציינה אילו צעדים בכוונתה לנקוט כדי להתמודד עם אירוע הקורונה המתגלגל.

 

יומיים אחריה, גם ישרוטל שחררה הודעה כללית של מעקב אחר אירוע הקורונה. ישרוטל צופה ירידה בהכנסות ברבעון הראשון של 2020 בהשוואה לרבעון המקביל, וגם היא לא ציינה את מידת הירידה. ישרוטל הוסיפה באותה הודעה כי היא פועלת לצמצום הוצאות ונערכת לכל תרחיש, גם כאן ללא פירוט לגבי הפעולות שהיא נוקטת.

שלוש החברות הללו סירבו להתייחס לדברים.

 

x