$
בורסת ת"א

חשש המשקיעים במניות הבנקים: המשבר יחלחל לתיקי האשראי הצרכני

מניות הבנקים צנחו היום ושיקפו את חשש המשקיעים ממיתון שיוביל להגדלת הפסדי האשראי. האנליסט אלון גלזר: "הבנקים הסיטו ב-15 השנים האחרונות את האשראי מעסקים גדולים למשקי בית ודיור. כל עוד מצב המשק, האבטלה, מחירי הדיור, לא מזדעזע הם לא יחוו סיכון יציבותי. עם זאת,ריביות המשכנתה דווקא יתייקרו"

רחלי בינדמן 20:5809.03.20

מניות הבנקים יורדות בימים האחרונים בשיעורים חדים. התרחיש שהמשקיעים מתמחרים כעת הוא שהתפשטות נגיף הקורונה תחלחל לכלכלה הריאלית ותשפיע באופן שלילי על תיקי האשראי של הבנקים. מניות הבנקים איבדו היום בסוף המסחר כ-5.7% מערכם.

 

 

 

אנליסט הבנקים, אלון גלזר, מלידר שוקי הון הסביר לכלכליסט: "הבנקים נמצאים במעגל השלישי של הנזק. הם לא נפגעים ישירות. הביזנס שלהם טוב, תיקי האשראי במצב טוב אבל ברור שהפגיעה הצפויה היא בשני מישורים – הפגיעה הצפויה בכלכלה תשפיע על העסקים העתידיים שלהם, הבנקים משמשים כראי של הכלכלה ואם זו תעשה פחות טוב, יהיו פחות עסקאות, פחות אשראים, זה לא טוב להם. הדבר השני הוא כמובן תיק האשראי – אני חושב שמה שראינו בשנים האחרונות זה הסטה של הבנקים מהמגזר העסקי ומעבר לאשראי צרכני ועסקים קטנים ובינוניים כשבשנתיים האחרונות רואים שוב עצירה בצרכני ובעסקים הקטנים וחזרה לעסקים הגדולים. ברור שאם פתאום סוגרים את המדינה, עסקי תיירות, אירועים, הסעדה, הכל נפגע ונראה כמובן עלייה בהפרשות להפסדי אשראי".

 

 

 

עד כה פרסמו רק מזרחי ולאומי את הדוחות הכספיים לרבעון הרביעי אך אם מסתכלים על הרבעון השלישי, תיקי האשראי של הבנקים הגדולים – פועלים, לאומי, דיסקונטו מזרחי - הסתכמו באופן הבא: החשיפה הכי גדולה היא לתיקי משכנתאות שהיקפם הגיע בסוף הרבעון השלישי ל-340 מיליארד שקל וכמובן עלה גם לתוך הרבעון הרביעי. חשוב להדגיש, משכנתה היא לרוב ההלוואה שמשק בית יעשה ככל שביכולתו להחזיר ולכן התרחיש של כשל תשלום הוא נמוך מאוד, אך ככל שהמשבר הזה יתמשך והפגיעה תחלחל לכלכלה הריאלית באופן שיוביל להאטה ופיטורים, גם המשכנתאות עלולות להתחיל לחרוק.

 

מה דעתך על מניית פועלים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אף על פי שסביבת ריבית יורדת פוגעת בבנקים שגוזרים את הרווח שלהם בפער בין הריבית שהם משלמים על פיקדונות לריבית שהם גובים על הלוואות, גלזר דווקא סבור שעליית הסיכון המשקי יוביל להתייקרות הריביות על הלוואות, כולל המשכנתאות. "הבנקים יגדילו מרווחים בגלל עליית הסיכון, נראה את זה גם במשכנתאות, הם יתמחרו סיכון יותר לחומרה", הוא אומר.

 

אנליסט הבנקים, אלון גלזר, מלידר שוקי הון אנליסט הבנקים, אלון גלזר, מלידר שוקי הון צילום: דור מנואל

 

המשבר עלול לחלחל גם לעסקים הגדולים

 

גלזר מוסיף כי ככל שהמשבר יתמשך הוא יחלחל גם לעסקים הגדולים. ארבעת הבנקים הגדולים מחזיקים בתיק אשראי עסקי של 167 מיליארד שקל נכון לסוף רבעון שלישי, כאשר מאז משבר 2008 הם הקטינו חשיפה למגזר זה לטובת האשראי הקמעונאי אך בשנתיים האחרונות חזרו לצמוח בו שוב.

 

גלזר הוסיף כי "הירידות היום משקפות חשש ממשי לעליה בהפסדי אשראי אבל אין סיכון יציבותי. אנחנו מאד רחוקים משם. סיכון יציבותי יתחיל להיות כשבאמת תהיה פגיעה במשקי הבית. הבנקים בסופו של דבר עשו הסטה ב-15 השנה האחרונות מחשיפה גבוהה מאד לעסקים למשקי בית ומשכנתאות וכל עוד מצב המשק, האבטלה, מחירי הדיור, לא מזדעזע הם לא יחוו סיכון יציבותי".

 

תיק האשראי הצרכני

 

היקף תיק האשראי הצרכני לא כולל דיור עמד בקרב 4 הבנקים הגדולים על 125 מיליארד שקל נכון לסוף הרבעון השלישי כאשר שני הבנקים הגדולים החלו לצמצם חשיפה לאשראי זה בשנתיים האחרונות כאמור, והציבור הסיט הלוואות לשחקנים חוץ בנקאיים ולגופים מוסדיים דרך קרנות ההשתלמות.

 

מי שאולי עלול להיפגע בטווח הזמן המיידי, הם העסקים הקטנים כאמור, שעלולים להתקשות לעבור את התקופה הלא פשוטה הזו. תיק האשראי של 4 הבנקים הגדולים באשראי לעסקים קטנים הסתכם ב-113 מיליארד שקל נכון לרבעון השלישי. בבנק מזרחי למשל התגאו רק לפני שבועיים עם פרסום הדוח

השנתי ל-2019 על הצמיחה באשראי לעסקים קטנים ובינוניים שחצה את 20 מיליארד השקלים לראשונה באותה שנה כדי לגוון את מקורות ההכנסה של הבנק התלוי מאד בהלוואות לדיור.

 

גם חברות כרטיסי האשראי עושות בשנה האחרונה מאמצים כבדים להגדיל את תיק האשראי לעסקים קטנים שלהן וגם הן עלולות לספוג עלייה בהפסדי האשראי בתחום.

 

כמובן, שסימן השאלה הגדול כעת הוא כמה זמן האירוע הזה יימשך ועד כמה המדינה תירתם לסייע לאותם עסקים, בין אם באמצעים ישירים ובין אם דרך העמדת ערבויות לבנקים לטובת המשך הזרמת חמצן לעסקים דרך קווי אשראי שיעזרו להם לעבור את התקופה הזו.

x