$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ג'ורג' חורש רכש את השטח של מפעל כיתן המיתולוגי בדימונה

חורש, באמצעות יוניון אחזקות שבבעלותו, שילם לכלל תעשיות שבשליטת לן בלווטניק 105 מיליון שקל תמורת הקרקע. הסכום ישמש את המוכרת לפירעון מוקדם של אג"ח שגייסה רק לפני חודשיים. על השטח בן 538 הדונמים יש תב"ע מאושרת למגורים

גולן חזני 06:5701.03.20

ג'ורג' חורש רוכש את השטח של מפעל כיתן המיתולוגי בדימונה. ל"כלכליסט" נודע כי באמצעות חברת יוניון אחזקות שבבעלותו, רכש חורש את הקרקע מידי כלל תעשיות שבשליטת לן בלווטניק תמורת 105 מיליון שקל.

 

 

 

מפעל הטקסטיל, שהעסיק אלפים מתושבי דימונה בעבר, משתרע על פני שטח של 538 דונם, ומאושרת בו תב"ע למגורים. המפעל החל לפעול ב־1962, נהיה לאייקון בעיר הדרומית ונהפך מזוהה עמה. המפעל נסגר ב־2012 לאחר שכיתן לא עמדה בתחרות לייצור שקמה מסין, מטורקיה וממצרים. מאז המבנים עומדים שוממים וללא שימוש.

 

מימין: גו'רג' חורש ולן בלווטניק מימין: גו'רג' חורש ולן בלווטניק צילומים: אוראל כהן , יואב דודקביץ

 

באמצעות התשלום שתקבל מבקשת כלל תעשיות לבצע פירעון מוקדם של 50 מיליון שקל לאג"ח בהיקף 650 מיליון שקל, שגייסה רק לפני חודשיים. שטר הנאמנות של איגרות החוב מאפשר לפרוע חלק ממנו בפירעון מוקדם תוך תשלום עמלה מופחתת.

 

באמצעות המהלך כלל תעשיות, המנוהלת על ידי אבי פישר, חותכת את חובות הקבוצה ל־600 מיליון שקל, לאחר שהסתכמו ב־2.3 מיליארד שקל ב־2015. כלל תעשיות ביצעה את העסקה באמצעות כלל נדל"ן שבבעלותה, חברת נדל"ן שמחזיקה גם במתחם נשר בצפון ושם פועלת לבניית 5,000 יחידות דיור.

 

מפעל כיתן מפעל כיתן צילום: מאיר אזולאי

 

תשואה של אחוזים בודדים לבלווטניק מכלל תעשיות

כלל תעשיות גייסה בסוף דצמבר האחרון אג"ח פרטיות בהיקף של 650 מיליון שקל שנסחרות ברצף המוסדי. בהנפקה השתתפו, בין היתר, בתי ההשקעות מור, ילין לפידות, פסגות, איי.בי.איי ואנליסט, חברת הביטוח מנורה מבטחים, קרן הגידור נוקד והבנקים לאומי, הבינלאומי ודיסקונט.

 

המשקיעים קיבלו שעבוד על מניות משאב, שמחזיקה בבעלות על חברת המלט נשר, ועל מניות כלל נדל"ן בשווי 2.3 מיליארד שקל, המגלם גם את הקרקע בדימונה שנמכרה. הריבית על האג"ח, שדורגו בדירוג A2 מידי חברת הדירוג מעלות, נקבעה על 4.47% לשנה והמח"מ לחמש שנים, כשהפירעון הסופי יהיה ב־2027.

 

גיוס האג"ח נועד בחלקו להחליף הלוואה בנקאית יקרה יותר, שקיבלה החברה בשנת 2015 מקונסורציום בנקים בראשות דיסקונט בהיקף של 2.3 מיליארד שקל. רוב ההלוואה נפרעה.

 

בלווטניק הפך את כלל תעשיות לחברה פרטית בשני שלבים. בשנת 2012 הוא רכש 50% מהחברה מידי קבוצת אי.די.בי, שנשלטה אז על ידי נוחי דנקנר, תמורת 1.3 מיליארד שקל. שנה לאחר מכן רכש בלווטניק את יתרת המניות תמורת 1.2 מיליארד שקל, ומחק את כלל תעשיות מהמסחר.

 

היקף ההשקעה הכולל של בלווטניק בכלל תעשיות מגיע ל־2.8 מיליארד שקל, והתשואה שהניבה לו עומדת על אחוזים בודדים. מאז רכש אותה החברה מימשה נכסים ב־2 מיליארד שקל, בין היתר של נייר חדרה ותעבורה, וכיווצה את החוב שלה בכ־75%. בכך הצליחה כלל תעשיות לצמצם את היקף החובות ולהשיב לבלווטניק כשני שלישים מההון העצמי שהוא השקיע בה בצורת דיבידנדים שחילקה.

 

התיק של חורש: כלי רכב, אופנה ובעיקר נדל"ן

חורש, שמוכר כיבואן כלי הרכב של טויוטה לישראל, משמש בשנים האחרונות גם כזכיין מותג האופנה H&M הבינלאומי בארץ. במהלך שנת 2019 הוא נכנס כשותף ברשת הפארם סופר־פארם, עם אחזקה של שליש ממניותיה, אולם נכסיו הם בעיקר בגזרת הנדל"ן.

x