$
שווקי חו"ל

בצל הקורונה: עסקאות רכש של חברות ברחבי העולם נכנסות להקפאה

על רקע הצניחה החדה של השווקים, צפוי תחום המיזוגים והרכישות לספוג מכה קשה, ובשבועות הקרובים מוכרים וקונים עשויים להישאר על הגדר. מנכ"ל משרד עורכי דין העוסק בתחום: "תנודתיות גרועה לעסקים"

שירות כלכליסט 15:0529.02.20

צניחתו התלולה של השוק בעקבות ההתפרצות הגלובלית של נגיף הקורונה הביאה חברות רבות ללחוץ על הבלמים בכל הנוגע למיזוגים ורכישות, וחיבלה בתקוות של תאגידים שציפו לבוננזה עסקית השנה - כך מדווחת סוכנות רויטרס. 

אמנם היקפי המיזוגים והרכישות טרם רשמו את ההשפעה של התנודתיות בשוק השבוע, אך מנהלי העסקאות טוענים כי חלק מהלקוחות מוותרים על חתימה עליהן לאחר שמדד ה-S&P 500 צנח ב-11.5% מרמת השיא שבה היה  בתוך חמישה ימים. "תנודתיות היא דבר גרוע לביצוע עסקים", אמר אלן קליין, מנכ"ל משותף למיזוגים ורכישות במשרד עורכי הדין סימפסון תאצ'ר בניו יורק. "זה מערער את היכולת שלך להעריך בצורה נכונה אם זה זמן טוב לקנות או למכור".

 

מטה טיסנקרופ. אחת החברות הבודדות שבכל זאת מוציאה לפועל עסקת ענק של מכירת חטיבת המעליות שלה מטה טיסנקרופ. אחת החברות הבודדות שבכל זאת מוציאה לפועל עסקת ענק של מכירת חטיבת המעליות שלה צילום: אי פי איי

 

שוק המיזוגים והרכישות העולמי כבר מתכונן לחודשיים הראשונים האיטיים ביותר שלו מאז 2005, על פי ספקית הנתונים Dealogic. חלק ממנהלי העסקאות קיוו כי שנת 2020 תעבור את שנת 2019 כשנה הרביעית החזקה ביותר בתחום המיזוגים והרכישות אפילו עם חוסר הוודאות סביב הבחירות לנשיאות ארצות הברית בנובמבר.

 

"הייתי מוכן לבצע תחזית נועזת בה נפח הפעילות הכולל של מיזוגים ורכישות בארה"ב השנה יעלה על זה של השנה שעברה, אבל התפשטות נגיף הקורונה שינתה את דעתי", אמר ריק קלימאן, שותף במשרד עורכי הדין הוגן לובלס, מעמק הסיליקון.

 

מה שבטוח הוא שלמרות הכל עדיין מתבצעות כמה עסקאות, במיוחד כאלה שנמצאות כבר זמן רב בעבודה. למשל מכירת חטיבת המעליות של טיסנקרופ בעסקת ענק בשווי של 17.2 מיליארד יורו או עסקה בסך של 7.1 מיליארד דולר לרכישת פורטל הכספים האישיים Credit Karma על ידי Intuit's. 

 

בשוק מעריכים כי ברגע שהתנודתיות תצטמצם רוכשים פוטנציאליים רבים ינצלו את הערכות השווי הנמוכות של חברות ויבצעו את עסקאות החלומות שלהם, אולם כרגע הליכי מו"מ רבים נמצאים בסכנה, שכן החברות היועדות לרכישה דורשות מהקונים הפוטנציאליים שלהם להעריך את השווי של מניותיהם קרוב לרמות השיא שלהם.

 

ב-12 החודשים האחרונים יותר מ-60% מהחברות האמריקאיות שנרכשו לפי הערכת שווי של יותר מ-100 מיליון דולר הסכימו לעסקאות שתמחרו את מניותיהן מעל או בהנחה של לא יותר מ-10% מרמות השיא שלהן ב-52 השבועות האחרונים, על פי נתונים של Refinitiv.

 

"השיאים לא היו לפני 50 שבועות, זה היה בשבוע שעבר. לפני עשרה ימים מדדי השוק עלו לשיא בכל הזמנים. כך שניתן להבין מדוע אנשים מוטרדים", אמר קליין ממשרד סימפסון תאצ'ר.

 

מנהלי עסקאות סירבו לתת דוגמאות ספציפיות לעסקאות שהתפוצצו, בשל קיומם של הסכמי סודיות. חברות חוששות גם מההשפעה על הרווחיות של ההאטה הכלכלית העולמית הצפויה כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה, אמרו מנהלי העסקאות. אם יימשכו שיבושי השוק, חברות בעלות הון עצמי גדול ייערכו לחטוף נכסים בזול.

 

"יש לנו הרבה לקוחות שרוצים לקנות מספר חברות, אבל הם פשוט לא מרגישים בנוח עם מצב הערכות השווי הנוכחי", אמר דייוויד קינג, ראש מחלקת טכנולוגיות מחקר ופיתוח בבנק אוף אמריקה.

x