$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מדי המים של ארד בדרך להזרים לקיבוץ דליה 200 מיליון שקל

הקיבוץ נמצא במגעים מתקדמים למכירת כחצי מאחזקותיו (27.14%) בחברה לפיתוח ייצור ושיווק מערכות מדידת מים, שנסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של 1.44 מיליארד שקל. המניות צפויות להימכר לגוף מוסדי או להיות מופצות בבורסה

גולן חזני 07:1124.02.20

קיבוץ דליה מנהל מגעים מתקדמים למימוש של כמחצית מאחזקותיו (27.14%) בחברת ארד, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות למדידת מים, כך נודע ל"כלכליסט".

 

המניות צפויות להימכר לגוף מוסדי או להיות מופצות בבורסה. הקיבוץ נערך למכירה של 15%-10% ממניות ארד, שנסחרת בשווי 1.44 מיליארד שקל בבורסה בתל אביב. היקף המכירה יהיה 200-150 מיליון שקל, כך שמדובר באקזיט נאה לקיבוץ.

 

מפעל ארד בקיבוץ דליה מפעל ארד בקיבוץ דליה צילום: גיל נחושתן

 

השליטה בחברת ארד מתחלקת בין קיבוץ דליה והקיבוץ השכן רמות מנשה. כל אחד מהקיבוצים מחזיק ב־27.14% מהמניות. השליטה היא משותפת, אך מכירת המניות עשויה להקטין את כוחו של קיבוץ דליה בדירקטוריון לעומת הקיבוץ השכן. ארד, שהונפקה בדצמבר 2004, מפתחת ומייצרת מערכות תקשורת ממוחשבת לקריאה מרחוק של מדי מים ומדי מים מכניים. בראש דירקטוריון החברה מכהן הוגו צ'אופן. המנהל העסקי של הקיבוץ, שמשמש גם כחבר דירקטוריון, הוא אורי מיטל, שסירב להגיב על הידיעה. מנכ"ל החברה הוא גבי ינקוביץ.  

 

ההכנסות זינקו ב־48%, הרווח הנקי עלה ב־25%

 

מניית ארד עלתה לשיא בחודש שעבר והגיעה לשווי שיא של כ־1.65 מיליארד שקל, אולם מאז התממשה בכ־13% לשווי הנוכחי. השווי שאליו הגיעה החברה הוא תוצאה של שיפור בנתוניה הכספיים ועלייה במכפילים בתעשייה שבה היא פועלת. בדו"חות ארד לרבעון השלישי של 2019, האחרונים שפרסמה, רשמה החברה רווח נקי של 5.7 מיליון דולר, עלייה של 25% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2018. הכנסות החברה זינקו ב־48% ברבעון בהשוואה לרבעון המקביל ב־2018 והסתכמו ב־70 מיליון דולר. העלייה נבעה בחלקה מאיחוד תוצאותיה הכספיות של ווטרטק, שהשליטה בה (60%) נרכשה באוקטובר 2018 תמורת 16 מיליון יורו. גם ללא הרכישה צמחו המכירות של ארד ב־24%.

 

מנכ"ל ארד גבי ינקוביץ מנכ"ל ארד גבי ינקוביץ צילום: נמרוד גליקמן

 

הרווח התפעולי של ארד קפץ ב־57% ברבעון בהשוואה לרבעון המקביל ב־2018, למרות שחיקה ברווחיות הגולמית, והסתכם ב־8 מיליון דולר.

 

בשנה האחרונה הגדילה החברה את מאמצים להתפתח בארה"ב, פתחה משרדים בערים מרכזיות והגדילה את מכירותיה במדינה ב־33%. מדובר בנתון משמעותי, שכן ארה"ב היא השוק העיקרי של ארד, עם מכירות של 35.7 מיליון דולר ברבעון השלישי של 2019. השוק השני בגודלו הוא ישראל, עם מכירות של 12.1 מיליון דולר ברבעון. השוק השלישי בגודלו הוא אירופה, עם מכירות של 10.8 מיליון דולר ברבעון - זינוק של 165% לעומת הרבעון המקביל ב־2018, שהושג הודות לרכישת ווטרטק האיטלקית. ארד מחזיקה בחברה־בת נוספת בספרד, קונטזרה, ובחברה־בת בקולומביה.

 

מד מים תוצרת ארד מד מים תוצרת ארד צילום: Judgefloro

 

שוק מדי המים שווה 4 מיליארד דולר בשנה

 

ארד מעריכה את שוק מדי המים העולמי ב־4 מיליארד דולר בשנה. את הנתח המרכזי בשוק תופסת ארה"ב, שבה היקף השוק עומד על 1.3 מיליארד דולר בשנה, ממנו מהווה ארד כ־10% (כ־130 מיליון דולר בשנה).

 

עם זאת, לא הכל ורוד. בנובמבר 2019 דיווחה ארד על חקירה של רשות התחרות האיטלקית (Competition and Marketing Authority) שנפתחה נגד ווטרטק ושלוש חברות נוספות הפועלות בשוק מדידת המים באיטליה, בגין חשד לעבירות בתחום ההגבלים העסקיים, שהתבצעו משנת 2015. נתח השוק של ווטרטק באיטליה הוא 35%, מול 30% של מתחרתה העיקרית Madalena.

 

 

 

ארד עצמה הסתבכה בפרשת קרטל מדי המים. שופט בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע בכירים בחברות הפועלות בתחום בעריכת הסדרים כובלים במטרה לתאם מכרזים ולחלק ביניהם את השוק. על פי כתב האישום, ארד עמדה בראש הקרטל. החברה עצמה נקנסה ב־450 אלף שקל, ובכירים בה, כולל המנכ"ל ינקוביץ, נידונו לקנסות ואף לעונשי מאסר ועבודות שירות.

 

למרות זאת, הרי שהחברה שומרת על מעמדה המוביל. קרנות השקעה ישראליות ניסו לרכוש את השליטה בה כמה פעמים, אבל שני הקיבוצים דחו את ההצעות והעדיפו להישאר עם המניות, מה שבדיעבד התברר כהחלטה נכונה לאור העלייה בשווי החברה. כעת, מסתמן כי בקיבוץ דליה החליטו לממש רווחים.

x