$
בורסת ת"א

מפחיתה עלויות: כלל תעשיות גייסה 650 מיליון שקל באג"ח

הנפקת האג"ח הפרטית של החברה נועדה להחליף חלק מחוב בנקאי יקר יותר; הריבית תעמוד על 4.47% בשנה; מועד הפירעון הסופי - 2027

גולן חזני 07:1131.12.19

כלל תעשיות שבשליטת לן בלווטניק גייסה אג"ח פרטיות בהיקף של 650 מיליון שקל שייסחרו ברצף המוסדי. בהנפקה השתתפו, בין היתר, בתי ההשקעות מור, ילין לפידות, פסגות, IBI ואנליסט, חברת הביטוח מנורה מבטחים, קרן הגידור נוקד והבנקים לאומי, הבינלאומי ודיסקונט, וכן גופים נוספים.

 

המשקיעים קיבלו שעבוד על מניות משאב, שמחזיקה בעלות על חברת המלט נשר, ועל מניות כלל נדל"ן בשווי של 2.3 מיליארד שקל. הריבית על האג"ח, שדורגו בדירוג A2 בידי מעלות, נקבעה על 4.47% לשנה והמח"מ לחמש שנים, כשהפירעון הסופי יהיה ב־2027.

 

 

בעל השליטה בכלל תעשיות לן בלווטניק בעל השליטה בכלל תעשיות לן בלווטניק צילום: בלומברג

 

האג"ח נועדו להחליף בחלקה הלוואה בנקאית יקרה יותר שקיבלה החברה ב־2015 מקונסורציום בראשות דיסקונט, בהיקף של 2.3 מיליארד שקל.

בלווטניק הפך את כלל תעשיות לחברה פרטית בשני שלבים. ב־2012 הוא רכש 50% מהחברה מידי אי.די.בי, שנשלטה אז על ידי נוחי דנקנר, תמורת 1.3 מיליארד שקל. שנה לאחר מכן, בלווטניק רכש את יתר המניות תמורת 1.2 מיליארד שקל ומחק את כלל תעשיות מהמסחר.

 

היקף ההשקעה הכולל של בלווטניק בכלל תעשיות מגיע ל־2.8 מיליארד שקל, והתשואה שהניבה לו עומדת על אחוזים בודדים. מאז שרכש את החברה, היא מימשה נכסים ב־2 מיליארד שקל, מה שאיפשר לה לצמצם את היקף החובות שלה ולהשיב לבלווטניק בצורת דיבידנדים כשני שליש מההון העצמי שהשקיע בה.

 

כלל תעשיות סובלת מירידה חדה בהכנסות של נשר, שהיתה מונופול בתחום המלט. בעקבות יבוא של מלט מטוריקה במחירי היצף, נתח השוק של נשר ירד ל־55% והכנסותיה נפגעו. במחצית הראשונה של 2019 היא אף עברה להפסד, זאת לאחר שבשנים עברו הרווח הנקי שלה עמד על כ־100 מיליון שקל בשנה.

 

בימים אלו נשר נמצאת בעיצומה של תוכנית התייעלות, שבה החל המנכ"ל היוצא משה קפלינסקי. את קפלינסקי יחליף אלדד בן־משה — שעזב לאחרונה את קרן פימי של ישי דוידי, שרכשה מידי כלל תעשיות את השליטה במנועי בית שמש — שאף רכש 5% ממניות נשר במחיר מופחת. בן־משה ינסה להבריא את החברה.

 

כלל תעשיות סובלת גם מקריסה בתוצאות של רשת קמעונאות האופנה גולף שבשליטתה (54%) לאורך השנים האחרונות, וכן מירידה חדה בשווי של כלל ביוטכנולוגיה (שבה היא מחזיקה 47.2% מהון המניות), שנסחרת כיום לפי שווי שוק של 200 מיליון שקל, זאת לאחר שאיבדה מתחילת השנה 54.4% משוויה.

x