$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מקס רוכשת את קרדיט גארד, תחלק 300 מיליון שקל דיבידנד

חברת כרטיסי האשראי במגעים מתקדמים לרכישת חברת הסליקה בעסקה המוערכת ב־70 מיליון שקל. אם הרכישה תתממש מקס צפויה למזג את קרדיט גארד לחברת המסופים כספיט שאותה רכשה במרץ. חלוקת הדיבידנד מחכה לאישורו של בנק ישראל

גולן חזני 07:0616.12.19

שמונה חודשים אחרי שקרן ורבורג פינקוס השלימה את רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס, היא עושה צעד נוסף לקראת היכולת להעניק ללקוחותיה העסקיים שרשרת מלאה של פעילות אשראי וסליקה. ל"כלכליסט" נודע כי מקס (לשעבר לאומי קארד) נמצאת במגעים מתקדמים עם חברת האשראי הקנדית נוביי (Nuvei) לרכישתה של חברת שירותי הסליקה קרדיט גארד, כאשר בשוק הסליקה מעריכים שהיקף העסקה צפוי לעמוד על 70 מיליון שקל. עוד נודע ל"כלכליסט" כי מקס, שנהנית מיחס הלימות הון גבוה, מתכננת לחלק בתחילת 2020 דיבידנד ענק של 300 מיליון שקל.

 

רכישת קרדיט גארד, אם תתממש, תצטרף לעסקה שביצעה מקס במרץ השנה, שבמסגרתה רכשה (70%) את חברת כספיט לפי שווי של עד 100 מיליון שקל, בשותפות עם קבוצת ריזוננס (Resonance) שעלתה לאחזקה של 30% בכספיט. רכישתה של כספיט בידי מקס אושרה ביולי האחרון על ידי רשות התחרות. רכישות אלה, שנעשות בידי ה נעשות כחלק מאסטרטגיה של ורבורג פינקוס להפוך את מקס מחברת כרטיסי אשראי לחברה העוסקת בהענקת שירותים פיננסיים נוספים.

 

75 מיליארד שקל בשנה

 

קרדיט גארד מתמחה במתן שירותים משלימים בתחום הסליקה לבתי עסק, ולפי הערכות היקף העסקאות בכרטיסי אשראי שעוברות דרכה עומד על 75 מיליארד שקל בשנה. המתחרה העיקרית שלה היא וריפון ישראל שמשתפת פעולה עם המתחרה ישראכרט. וריפון ישראל היא חברה־בתשל וריפון העולמית אשר נמכרה לפני שנה וחצי לקבוצת משקיעים בהובלת פרנסיסקו פרטנרס תמורת 2.6 מיליארד דולר. השירותים שקרדיט גארד מציעה כוללים פתרונות סליקה מקומית, סליקת כרטיסי אשראי בחול, מניעת הונאות, התאמת התשלום למטבע במדינה ועוד. החברה עובדת בין היתר עם כל חברות התקשורת הגדולות, החברות הממשלתיות, קופות החולים, חברות הביטוח, חברות תעופה וחברות תיירות מקוונת. אחד מתחומי ההתמחות שלה הוא תחום הקמעונאות המקוונת, שנחשב למנוע צמיחה משמעותי לחברות כרטיסי האשראי.

 

כספיט היא אחת מחברות מסופי האשראי הגדולות בישראל, והיא מספקת פתרונות תשלום, אשראי ואבטחה לעשרות אלפי בתי עסק שבהם מוצבים המסופים שלה. החיבור עם כספיט אמור לספק למקס ערך מוסף, בעיקר בכל הקשור ליישום טכנולוגיית EMV – טכנולוגיית תשלומים למניעת הונאות באשראי שנפוצה בעולם, ואמורה להיכנס לישראל ב־2020. תשלומים שנעשים בטכנולוגיית EMV דורשים מהלקוח להקיש את הקוד הסודי של כרטיס האשראי במסוף בית העסק, לשם אישור הרכישה.

 

גישה ללקוחות קרדיט גארד

 

מקס צפויה למזג את קרדיט גארד וכספיט לחברה אחת. החלטת מקס להשקיע סכומים לא מבוטלים ברכישת כספיט וקרדיט גארד נובע מכך שהיא מנסה להביא ערך מוסף לעסקים בתחום סליקת התשלומים, תחום שבו השירות הבסיסי נחשב למוצר גנרי. מקס רוצה להציע ללקוחותיה שירותים נלווים בתחום, ולהוות one stop shop בתחום התשלומים. הצורך בכך מתעצם לאור העלייה בתחרות בתחום הסליקה המתבטא בשחיקה בעמלות הסליקה שמשלמים בתי העסק. מצד שני כניסת תקן ה־EMV, צפוי לאפשר לחברות כרטיסי האשראי להציע שירותים מתקדמים בתחום התשלומים, ועל ידי כך להגדיל את הכנסותיהן בתחום.

 

הרכישה של קרדיט גארד תאפשר למקס, כאמור, להעמיד ללקוחותיה העסקיים את השרשרת המלאה של פעילות האשראי והסליקה, ולמעשה את מלוא הצרכים הפיננסיים של בית העסק. החל מסליקה מסורתית דרך אשראי פקטורינג (מימון אשראי לעסקים), מסופים פיזיים של כספיט ועד לסליקה מקוונת. בנוסף תאפשר הרכישה גישה לשורה של לקוחות של קרדיט גארד שאינם משתמשים כיום בשירותיה של מקס.

 

מהפירוק לאקזיט של שגיא

 

קרדיט גארד שהוקמה ב־1998 עברה מאז כמה גלגולים ומהפכים. מנכ"ל החברה הוותיק אוריאל בן דוד עמד בראש קבוצה של בעלי מניות שחילצו אותה מחברת קסור טכנולוגיות שהגיעה לפירוק ב־2008 תמורת כמיליון דולר. החברה שעברה כמה קיצוצים במהלך השנים נמכרה תמורת 8 מיליון דולר בינואר 2015 לחברת הסליקה סייף־צ'ארג (SafeCharge), שהוקמה על ידי טדי שגיא ב־2007. שגיא החזיק ב־68% מסייף־צ'ארג' וביתרה החזיק שותפו דוד אבגי. החברה פיתחה מערכות תשלומים לבנקים ואיפשרה ללקוחותיה לבצע מיקור חוץ של ניהול התשלומים המקוונים. סייף־צ'ארג' שהונפקה בלונדון ב־2014, נמכרה בחודש מאי השנה באקזיט חלומי לחברת האשראי הפרטית נוביי (Nuvei) הקנדית, תמורת 889 מיליון דולר, מהם קיבל שגיא 600 מיליון דולר.

 

מקס, כאמור, צפויה לרכוש את קרדיט גארד מנוביי הקנדית, תוך שהיא מנצלת את העובדה שנוביי לא מעוניינת בפעילות בישראל וחיפשה למכור אותה, ואף שכרה בנק השקעות מקומי שיחפש רוכש, מהלך שלא יצא לפועל. הרכישה נעשית במכפיל EBITDA של 11-10, נמוך מהמכפיל בו נמכרה סייף צ'ארג' לנוביי (15-14).

 

יונס ומקס נפגשים שנית

 

מקס נרכשה (75%) בידי קרן ורבורג פינקוס מידי בנק לאומי וקבוצת עזריאלי בעסקה שהושלמה בפברואר 2019 תמורת 2.5 מיליארד שקל. הקרן האמריקאית הכניסה כשותפים לעסקה את כלל ביטוח ומנורה־מבטחים (10% כל אחת), ואת אלייד (5%) של פרופ' יצחק סוארי. את העסקה מימנה חברת הביטוח הראל שצירפה אליה את הפניקס ומנורה. שלושת הגופים המממנים עודכנו לגבי הרכישה המתוכננת של קרדיט גארד והדיבידנד שתחלק מקס, ואשר לגביו מחכה החברה לאישור של בנק ישראל.

 

רון פאינרו רון פאינרו צילום: עמית שעל

 

הפניקס וקרן סנטרברידג' התחרו בזמנו בוורבורג פינקוס על רכישת מקס, כאשר חברת הביטוח היתה אמורה לממן את העסקה. בסופו של דבר לאומי בחר בהצעה של ורבורג פינקוס, וכמה חודשים לאחר מכן נמכרה הפניקס לסנטרברידג' ולקרן גלטין פוינט בעסקה שהוביל יונס, שגם צפוי להתמנות ליו"ר הפניקס. וכך, יונס מוצא עצמו כמממן העסקה שעליה התמודד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x