$
בורסת ת"א

OPC של עידן עופר נכנסת לתחום תחנות הכוח הזעירות

דו"חות חברת האנרגיה מקבוצת קנון לרבעון השלישי מגלים כי היא תקים תחנות כוח קטנות שיספקו חשמל למפעלים, קניונים ואזורי תעשייה. הרווח הנקי של החברה עלה ב־30% ברבעון ביחס לרבעון המקביל והסתכם ב־52 מיליון שקל

ליאור גוטמן 08:0528.10.19

חברת האנרגיה OPC, מקבוצת קנוןשבשליטת עידן עופר, נכנסת לתחום תחנות הכוח הזעירות. כך עולה מהדו"חות הכספיים של החברה לרבעון השלישי של 2019 שפורסמו אתמול. מדובר באסדרה חדשה של המדינה ורשות החשמל, שבמסגרתה יוקמו תחנות כוח זעירות (תחנות "מכולה") בהספק של עד 16 מגה־ואט, שצפויות לשרת מפעלים, אזורי תעשייה ואף קניונים.

 

 

 

לפי OPC, החברה "הגיעה להסכמות מסחריות עם כמה צרכני חשמל אשר הגישו הצעות בהיקף כולל של כ־65 מגה־ואט במכרז של רשות החשמל, עבור הקמת תחנות כוח קטנות המייצרות חשמל באמצעות גז טבעי ומחוברות לרשת החלוקה". המכרז פורסם באוגוסט האחרון, וניגשו אליו בעיקר שחקנים קטנים. עבור OPC מדובר בתחום חדש לגמרי, כשהיא צפויה להיות השחקן הכי בולט בו.

 

עד היום התרכזה OPC בהקמת תחנות כוח בעלות הספקים של מאות מגה־ואט לכל תחנה. המכרז הלאומי בנושא עוד בעיצומו, ומכסת הייצור שהציבו בו עבור כלל המשק היא 450 מגה־ואט, כך שייתכן בסופו של יום החברה אף תגדיל את הפעילות שלה בתחום. במפתיע, הגז הטבעי שיזין את אותן תחנות יגיע מעודפי היצע שיש ל־OPC עצמה, זאת מעצם הרכש שלה ממאגר תמר כיום וממאגרי כריש ותנין מאמצע 2021. העובדה הזו מפתיעה משום שלרוב, כאשר נפתחת תחנת כוח חדשה, נחתמים הסכמי חדשים לאספקת גז לאותה תחנה. הזנת הגז על ידי עודפי גז משמעותה ש־OPC לא משתמשת בכל הגז שהיא קונה.

 

בדו"חות החברה מופיעה הבהרה שלפיה תחנת הכוח החדשה שלה, תחנת צומת באזור קריית גת (כ־370 מגה־ואט), תהיה מוכנה לפני שחברת החשמל תסיים לשדרג את תשתיות הולכת החשמל במקום. המשמעות, לטענת החברה, היא שייתכן שמכירות החשמל הצפויות מהתחנה עלולות להיפגע בחצי שנת ההפעלה הראשונה בשל מגבלות שלא תלויות בה.

 

רבעון בסימן עלייה

מבחינת תוצאות החברה, OPC יכולה לסכם את הרבעון השלישי של 2019 בחיוב. מכירות החשמל והשירותים האחרים שמספקת החברה הסתכמו בכ־360 מיליון שקל, עלייה של 5.2% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. החברה נהנתה ברבעון מהכנסות אחרות של כ־16 מיליון שקל, כש־14 מיליון שקל מתוך הסכום הם החזר הוצאות משפט מבוררות מול שותפות תמר, שסיפקה לה גז בתמחור שונה ממה שנחתם בחוזה עמה.

 

הרווח התפעולי של החברה הסתכם בכ־92 מיליון שקל, עלייה של 18% לעומת הרבעון השלישי של 2018. הוצאות המימון של החברה ירדו והסתכמו בכ־19 מיליון שקל בלבד לעומת כ־25 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשקד, זאת כתוצאה משיפוי בגין החזרי ריביות. השורה התחתונה היא רווח נקי רבעוני של 52 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ־40 מיליון שקל ברבעון המקביל. בעקבות הדו"חות הרבעוניים עלתה מניית החברה ב־3.55%, והשלימה עלייה של 61.2% מתחילת השנה.

 

בתשעת החודשים הראשונים של השנה רושמת OPC עלייה בהכנסות, עם 1.02 מיליארד שקל לעומד 993 מיליון שקל בתקופה המקבילה. גם הרווח התפעולי טיפס ל־215 מיליון שקל לעומת 207 מיליון שקל בתקופה המקבילה. הוצאות המימון רשמו ירידה זניחה בלבד, ועמדו בתשעת החודשים הראשונים של השנה על 72 מיליון שקל לעומת 73 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2018. הרווח הנקי עלה גם הוא בתקופה המדוברת ועמד על 103.5 מיליון שקל לעומת 98 מיליון שקל.

 

על חשבון הציבור

עוד בדו"חות החברה, התנערות מרגולציה חדשה שמגבילה אותה במכירת חשמל לרשת הארצית. מדובר בהוראות של רשות החשמל שמנסות לטפל בעיוות שאפשר לבעלי תחנות כוח פרטיות למכור חשמל לרשת החשמל הארצית במחיר מופקע, לכאורה, תוך גריפת רווח על חשבון היזמים. OPC טוענת שהיא לא יכולה להיות חלק מהרגולציה החדשה, כיוון שהיא זכתה בהקמת תחנת כוח במישור רותם במכרז ממשלתי, שאת כלליו קבעה המדינה עצמה.

 

תחנת הכוח רותם של OPC תחנת הכוח רותם של OPC

בטל שלח
    לכל התגובות
    x