$
בורסת ת"א

דוחות חזקים לאלטשולר שחם גמל: עלייה של 85% ברווח הנקי ברבעון השני

החברה הונפקה בחודש שעבר בת"א ומדווחת היום על עלייה של 29% בהכנסות ל-165 מיליון שקל; נכון לסוף הרבעון החברה מנהלת נכסים בשווי של 95 מיליארד שקל - צמיחה שנתית של 19.5%

חזי שטרנליכט 10:5018.08.19

שווי השוק של אלטשולר שחם גמל ופנסיה זינק ב־450 מיליון שקל מאז הנפקת החברה בבורסת תל אביב ב־22 ביולי. הסיבה לזינוק במניה נעוצה בביצועי החברה — שיפור ברווח הנקי, דירוג בראש טבלת תשואות קרנות ההשתלמות מתחילת השנה, הובלת גיוסי הנכסים לקרנות ההשתלמות, עלייה במספר העמיתים ועלייה מרשימה בהיקף הנכסים המנוהלים בקרנות הפנסיה של החברה.   

אלטשולר שחם רשמה ברבעון השני רווח נקי של 19.6 מיליון שקל, עלייה של 86% לעומת הרבעון המקביל ב־2018 ועלייה של 3% ביחס לרבעון הראשון השנה. מדובר בשיפור שלא אמור היה להפתיע את המשקיעים, שכן כבר ברוד שואו שקיימה החברה לקראת ההנפקה היא הציגה תחזית לרווח של 89 מיליון שקל ל־2019 כולה — קצב שנראה כי היא עמדה בו ברבעון השני. אך המשקיעים לא הגיבו באדישות והזניקו אתמול את המניה בשיעור חד של 8%.

 

מחיר המניה הנוכחי מגלם לחברה שווי של 1.6 מיליארד שקל — עלייה של 39% לעומת 1.15 מיליארד שקל ביום ההנפקה. במחצית הראשונה של השנה הסתכם הרווח הנקי של אלטשולר שחם גמל ופנסיה ב־38.6 מיליון שקל — לא רחוק מהרווח הנקי שהושג בשנת 2018 כולה ועמד על 40.7 מיליון שקל.

 

אסטרטגיה של השקעה בנדל"ן מניב ובבנקים

גם תת־התחום של קרנות ההשתלמות, שהפכו למעין אבן בוחן בקרב הציבור בכל הקשור לניהול כספים לטווח הבינוני והארוך, הציג בחודש יולי תוצאות יפות. קרן אלטשולר שחם השתלמות מסלול כללי השיגה בחודש שעבר תשואה של 1.39% והפכה את החברה לשיאנית התשואות החודשית וגם לשיאנית מתחילת השנה עם תשואה של 10.58%. לפי הערכות בשוק ההון, החברה מיישמת אסטרטגיה מוצלחת של השקעות בנדל"ן מניב ובבנקים, שני תחומים שניכרה בהם התאוששות משמעותית מתחילת השנה. מדד ת"א־בנקים עלה מינואר בכ־15%, וחברות בולטות בתחום הנדל"ן המניב, למשל גזית גלוב ואמות, עלו באותה תקופה ב־32% וב־39%, בהתאמה.

 

קרן ההשתלמות של החברה ניהלה, נכון לסוף יוני, נכסים בהיקף של 31.9 מיליארד שקל — יותר מפי שניים מהקרן הבאה אחריה בטבלת הקרנות הגדולות, המנהלות יותר מ־7 מיליארד שקל, זו של ילין לפידות, המנהלת 14.7 מיליארד שקל. בשנה שחלפה, עד סוף יוני האחרון, גייסה אלטשולר שחם נכסים בהיקף של 6.8 מיליארד שקל והיתה המגייסת הגדולה בקרב קרנות ההשתלמות — ובפער גדול. אחריה מדורגות אקסלנס (כללי), שגייסה באותה תקופה 1.5 מיליארד שקל, מנורה (כללי) שגייסה 1.28 מיליארד, וקרן השתלמות נוספת של אלטשולר (מניות), שגייסה 1.1 מיליארד שקל. כלומר, גם בהיקפי הגיוסים לקרנות ההשתלמות אלטשולר ניצחה השנה.

 

 

התשואות שהשיגה מתחילת השנה קרן אלטשולר שחם השתלמות מסלול כללי היו בבחינת שינוי כיוון בהשוואה לשנה שעברה, שבמהלכה גלשה החברה במורד טבלת תשואות קרנות ההשתלמות. אלטשולר שחם דורגה ב־2018 במקום לפני האחרון עם תשואה שנתית שלילית של 1.79%, ואת ראש הטבלה תפס בית ההשקעות הלמן־אלדובי עם תשואה חיובית של 0.16%. הסיבה לצלילת התשואות בשנה שעברה היתה דצמבר הקשה מאוד, שבו קרסו הבורסות בעולם וגם בישראל. אך למרות התשואה המאכזבת ב־2018, הצליחה אלטשולר שחם לצמוח בסיכום 12 החודשים שהסתיימו ביוני האחרון במספר העמיתים שנהרו אל קרנות ההשתלמות שלה.

 

הפלח בפנסיה בצמיחה, אך היקפו עדיין זניח

קרנות ההשתלמות משרטטות רק תמונה חלקית של ביצועי אלטשולר שחם גמל ופנסיה ברבעון השני. נכסי קרנות הפנסיה של החברה גדלו ב־43.8% לעומת סוף דצמבר 2018 לסכום של 5.35 מיליארד שקל, אולם הנתח שלה בתחום זה עדיין זניח ועומד על כ־1% בלבד מהשוק. קרן הפנסיה היחידה שמנהלת אלטשולר שחם נמנית עם הקרנות הנבחרות — השם החדש של פנסיית ברירת המחדל.

 

גם היקף הנכסים הכולל שמנהלת אלטשולר שחם גמל ופנסיה צמח מתחילת השנה, וזאת בשיעור של 19.5% לסכום של 95.1 מיליארד שקל. העלייה בפרמטר זה בכלל ענף הגמל באותה תקופה עמדה על 10%, כך שאלטשולר צמחה בקצב מהיר פי שניים מהממוצע בענף.

 

 

 

השיפור המהיר בנכסים המנוהלים בענפי החיסכון ארוך הטווח מגיע אף שדמי הניהול נמצאים במגמת שחיקה. בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות של אלטשולר עמדו דמי הניהול מהנכסים ללקוחות פעילים בתום המחצית הראשונה של השנה על 0.18% מול שיעור של 0.24% בשנה שעברה. דמי הניהול מההפקדות ירדו ל־1.88% לעומת 2.41% אשתקד.

 

במקביל לירידה בדמי הניהול המשיך מספר המצטרפים לקרנות הפנסיה של אלטשולר לצמוח וגדל ב־95% לעומת הרבעון המקביל, וב־52.1% לעומת סוף 2018. מספרם של החוסכים החדשים לפנסיה בחברה הסתכם בתום המחצית הראשונה של השנה ביותר מ־70 אלף איש. מספר העמיתים הכולל של החברה הגיע ל־1.9 מיליון, כאשר רובו — 844.1 אלף עמיתים — מגיע מהתוכנית הממשלתית של חיסכון לכל ילד.

 

מספר העמיתים הכולל גדל ב־18% בתוך שנה, ורק חלקו מוסבר במצטרפים לחיסכון לכל ילד, שהיה מתון יותר ועמד על 7%. הזינוק החד הגיע מקרנות ההשתלמות, שם זינק מספר העמיתים ב־26% בתוך שנה למספר כולל של 555 אלף עמיתים. כלומר, התשואות המוצלחות בתחום קרנות ההשתלמות היו קטר צמיחה משמעותי עבור החברה. מתוך כלל הנכסים שמנהלת החברה חלק הארי נובע מתחום הגמל (89.7 מיליארד שקל) ומרבית היתרה מקרנות הפנסיה (3.7 מיליארד שקל). נכסי הגמל גדלו ב־18.3% בתוך שנה, כאשר השיפור נבע, בין היתר, מהתשואות החיוביות.

 

אלטשולר שחם גמל ופנסיה מנוהלת בידי יאיר לוינשטיין, שהוא גם אחד מבעלי המניות בה. הוא מחזיק בעקיפין ב־14.44% מהמניות שלה, וביחד עם בית ההשקעות אלטשולר שחם מדובר באחזקה של 75% מהמניות. היתרה מוחזקת בידי הציבור. לדברי לוינשטיין, "אנחנו מסכמים היום רבעון מעולה עם המשך צמיחה משמעותית בכמות העמיתים והיקף הנכסים המנוהלים בכלל המוצרים של החברה ובראשם קרן הפנסיה. החברה ממשיכה להוביל בדירוגי התשואות ובשילוב עם קרן הפנסיה הנבחרת מדובר במנוע משמעותי להגדלת הפעילות".

 

אבל שינויים חדים בשוק ההון, במיוחד לנוכח מלחמות הסחר המתגברות, עלולים לקלקל לאלטשולר שחם את החגיגה. אם יהיו זעזועים בחלק מפלחי השוק שבהם מאמינים מנהלי ההשקעות של החברה, רצף תשואות השיא עלול להיפגע. השינויים בקרנות ההשתלמות תכופים יותר מאשר בתחומים האחרים, והיקף הנכסים שמנהלת אלטשולר שחם גמל בתחום זה מהווה קרוב למחצית מכלל נכסיה המנוהלים.

 

יאיר לוינשטיין מנכ"ל חברת הגמל של אלטשולר שחם יאיר לוינשטיין מנכ"ל חברת הגמל של אלטשולר שחם צילום: יחצ

בטל שלח
    לכל התגובות
    x