$
בורסת ת"א

חשיפת כלכליסט

שעשוע בדרך להצטרף לבנק הדיגיטלי החדש של נכט

אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי, מנהל מגעים מתקדמים עם מריוס נכט, ממייסדי צ'ק פוינט, על הצטרפות לשליטה בבנק הדיגיטלי. כבר השקיע כמה מיליוני דולרים במיזם, ושמו הוגש לאישור בנק ישראל

גולן חזני 17:3010.08.19

אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי, מנהל מגעים מתקדמים להצטרפות לשליטה בבנק הדיגיטלי של מריוס נכט. מדובר בחיבור בין שניים מיזמי ההייטק הגדולים בארץ, שכן נכט הוא ממייסדי חברת אבטחת המידע צ'ק פוינט, המשמש עד היום כיו"ר שלה. מי שיעמוד בראש המיזם הוא שוקי אורן, שבין תפקידיו בעבר - החשב הכללי באוצר ומנכ"ל קרדן.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי שעשוע כבר השקיע סכום ראשוני של מיליוני דולרים בודדים במיזם הבנקאות, אולם הוא מנהל מגעים מתקדמים להשקעה גדולה יותר של עשרות מיליוני דולרים ולהצטרפות לשליטה בבנק יחד עם נכט. היקף ההשקעה בבנק הדיגיטלי אמור לעמוד על כ־120 מיליון דולר. שמו של שעשוע כבר הועבר לבחינה של בנק ישראל, שצריך לאשר את בעלי השליטה בבנק.

מה דעתך על מניית צ'ק פוינט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

"בוצעה השקעה קטנה מתחת לרף שמעניין את הציבור", נמסר מטעמו של שעשוע בתגובה ל"כלכליסט". "הנושא מעניין, וההחלטה אם להגדיל את ההשקעה נמצאת בבחינה. ייקח עוד כמה חודשים עד שתתקבל החלטה".

 

מאז האקזיט במובילאיי לא ידוע על השקעה מהותית של שעשוע, והמגעים שהוא מנהל הם ראשוניים מסוגם. כפי שצוין בתגובה, הוא טרם החליט סופית אם להשקיע ולהצטרף לשליטה בבנק החדש, אך המגעים בין הצדדים מתקדמים ולדברי מקורבים למהלך הכיוון חיובי. לטענתם, שעשוע אינו רואה בהשקעה השקעה פיננסית בלבד, אלא הוא נמשך למהפכנות שברעיון הבנק הדיגיטלי, שמבוסס על ניסיון להביא את מהפכת ההייטק לעולם הבנקאות.

מימין: מריוס נכט ואמנון שעשוע. ההשקעה בבנק מוערכת ב־120 מיליון דולר מימין: מריוס נכט ואמנון שעשוע. ההשקעה בבנק מוערכת ב־120 מיליון דולר צילום: אוראל כהן

 

 

כבר בינואר הגיש נכט לבנק ישראל את הבקשה הרשמית לקבלת רישיון בנקאי, כולל תוכנית עסקית להקמת בנק דיגיטלי. הבקשה נמצאת בשלבי בחינה בבנק ישראל, שעדיין לא העניק רישיון כזה לגורם כלשהו. נכט דרש מבנק ישראל להסדיר את סוגיית ביטוח הפיקדונות לפני הקמת הבנק.

 

בעבר הוזכר עוזי ימין, מייסד ומנכ"ל דלק US, כשותף של נכט בבנק, אולם ככל הידוע ימין נסוג מהרעיון ואיננו נמצא עוד בתמונה. גם דודו זקן, לשעבר המפקח על הבנקים, פרש ממיזם הבנק הדיגיטלי של נכט עקב קשרי הידידות שלו עם המפקחת הנוכחית חדוה בר.

 

חדוה בר, המפקחת על הבנקים, הכריזה לפני שנה כי בתוך שנה יוקם בנק דיגיטלי שני בישראל, אחרי פפר של לאומי. לוח הזמנים הזה לא ייצא לפועל, ולפי הערכות האישור לנכט צפוי להינתן רק לקראת סוף השנה. כמו כן קבוצת נכט העבירה לשורותיה טאלנט נוסף מפפר של לאומי. מנגד, סוגיית ביטוח הפיקדונות שקבוצת נכט דורשת להסדיר טרם נפתרה.

 

הבנק הדיגיטלי אמור להתחרות בחמשת הבנקים הגדולים בישראל, רעיון שהובא לביצוע על ידי שר האוצר משה כחלון. בעבר הבהירה קבוצת נכט שתשקיע בהקמת הבנק רק אם המדינה תפעל להסרת שלושה חסמים מהותיים מבחינתה לתחרות: הסדרת ביטוח פיקדונות שיגן על המפקידים; הקמת לשכת שירות בנקאית, גוף חיצוני שיעניק שירותי מיחשוב לגופים בנקאיים ואמור להוזיל סעיף הוצאה מרכזי זה; ומניעת התנהגות טורפנית של הבנקים הקיימים. במשרד האוצר מתנגדים בתוקף לדרישה לביטוח פיקדונות, ולכן ספק אם היא תתממש. לא ברור גם אם נכט יוותר עליה או ייסוג מהמהלך. לעומת זאת, נושא שירותי המיחשוב נמצא בתהליך מכרזי שמוביל האוצר. בינואר הודיע משרד האוצר על זוכה במכרז להקמת לשכת שירותי מיחשוב בנקאיים: TCS, חברה־בת של תאגיד טאטא ההודי. הדרישה השלישית של מניעת "התנהגות טורפנית" של הבנקים הקיימים ספק אם תתממש.

 

בינתיים, כדי לקדם את מיזמי הבנקים הדיגיטליים, פועל בנק ישראל לקדם במהירות את כל נושא הבנקאות הפתוחה, שתחייב את הבנקים לחשוף לשחקנים חדשים בתחום את מאגרי המידע שלהם על לקוחות אשראי, ולאפשר להם לפתח מנועי השוואה של העמלות והריביות.

 

שני אנשי המקצוע הבולטים בקבוצת נכט הם יוצאי פפר של לאומי: גל בר דעה, שהיה מספר 2 בפפר ושימש כסמנכ"ל המוצרים של הבנק, והוא בנו של מנכ"ל שטראוס גיורא בר דעה; וגיל רשמן, בכיר בפפר שעסק בתחום מערכות המידע.

 

הונו האישי של נכט נאמד ב־2 מיליארד דולר, כולל כ־4% ממניות צ'ק פוינט שבהן הוא עדיין מחזיק. בנוסף נכט מתמקד כיום בהשקעות באמצעות קרן אמון בתחום מדעי החיים שהקים וגייסה 600 מיליון דולר.

 

שעשוע - פרופסור במדעי המחשב באוניברסיטה העברית, המשמש כסגן נשיא בכיר באינטל - פיתח את הטכנולוגיה שעל בסיסה קמה מובילאיי, שהיה אחד משני מייסדיה יחד עם זיו אבירם. מובילאיי, שפיתחה מערכת התרעות מתאונות לכלי רכב, נמכרה במרץ 2017 לחברת אינטל ב־15.3 מיליארד דולר, ושעשוע גרף מיליארד דולר מהאקזיט. עם אבירם הוא הקים את חברת אורקם, שפיתחה מכשיר עזר מהפכני שמאפשר לעיוורים וללקויי ראייה לקרוא טקסטים ולזהות פרצופים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x